Išniekintas žinomiausio Kauno šuns kapas | Kas vyksta Kaune

Išniekintas žinomiausio Kauno šuns kapas

Bitę prisimenant/R. Tenio nuotr.

Prieš kelias dienas pastebėtas aptuštėjęs žymiosios Kauno senbernarės Bitės kapas, neliko gėlių, atminimo stulpo su išraižyta letena. Kaip portalui „Kas vyksta Kaune” pasakojo šuns šeimininkas Algimantas Bakas, jis apstulbo pamatęs, kaip atrodo vieta, kurioje gegužės pabaigoje palaidotas bene viso Kauno pažinotas šuo.

[galerija kiek=””]

Išrauti medžiai, gėlės, atminimo stulpas

12-metė Bitė pernai gegužės 31 d. palaidota netoli Kauno technologijos universiteto (KTU) studentų miestelio, prie buvusio sargų namelio, kuriame paskutinius kelerius gyvenimo metus šuo su savininku ir gyveno. Palaikai užkasti netoli namo esančiame sodelyje, dešinėje ir zoologijos sodas netoli bei oranžinių dviračių stotelė. Teritorija priklauso universitetui.

„Anksčiau ten buvo brūzgynas, paskui žmonės išvalė tą teritoriją, pasodino rožes, praėjusį šeštadienį iš medelyno parsivežėme lietuvišką liepaitę, ginkmedį. Trečiadienio vakarą nuvykau pažiūrėti ir apstulbau: tuščia, viskas išrauta, ištrypta, sulyginta, lyg nieko ir nebūtų buvę, suterštas mielosios Bitės atminimas. Turbūt tyčia taip padaryta, nors dėl laidojimo niekas neprieštaravo, namelio savininkė, kiti gyventojai davė sutikimą. Ten atoki vieta, niekam netrukdo. Šuo sunkus, viršijo 70 kg., man problemos su stuburu, sunku pakelti, nuvežti, tad prie namų ir palaidojau. Nežinau, ką daryti, žmonės nori kapą atstatinėti, (sunkiai atsidūsta)…”, – kalbėjo A. Bakas.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ susisiekė su KTU atstove Akvile Sebežiova. Ji teigė, kad universitetas nežinojo apie šioje vietoje palaidotą šunį, tačiau, jei ir būtų žinojęs, jo šalinęs nebūtų.

„Deja, bet mums nebuvo pranešta ir nebuvome informuoti, jog mūsų teritorijoje yra palaidotas minimas šuo. Galime patikinti, kad kapo nepanaikinome ir niekaip neprisidėjome prie jo pašalinimo. O šuns šeimininkai patys sprendžia, kaip gali ir/ar nori pagerbti savo augintinio atminimą, ir patys yra atsakingi, kad šios veiklos būtų vykdomos pagal galiojančius įstatymus”, – teigė A. Sebežiova.

Bitės kapas

Kauno numylėtinė

Kaip pasakojo šeimininkas, Bitė visus 12 metų gyveno be antsnukio, norėta parodyti, kad su šunimis reikia elgtis pagarbiai, tada jie užauga prognozuojami, išauklėti, nuspėjami, draugiški. Jis atskleidė, kad Bitė nebuvo dresuota, tačiau protinga iš prigimties: pati į parduotuvę nuvykdavo, mokėjo naudotis troleibusu, prie perėjos žalio šviesoforo signalo palaukdavo ar ištikus bėdai – suskubdavo padėti ne tik žmonėms, bet ir kitiems gyvūnams.

„Bitė buvo to pavyzdys, ją žinojo visas miestas. Drąsiai galima teigti, kad Bitė buvo mėgstamiausias Kauno šuo, be to, nusipelnęs Lietuvai: padėjo atskleisti vieną nusikaltimą, išgelbėjo 2 skęstančius vaikus, užaugino 14 beglobių, išmestų kačių, žindė jas savo pienu, apsaugojo vieną namą nuo padegimo, apgynė moteris nuo smurtautojų, jos pagalba rinkome aukas vaikų namams ir kt. Ji buvo išrinkta geriausiu visų veislių šunimi 2010 m. interneto apklausoje. Didelis jos indėlis, kad šalyje pasikeitė gyvūnų laikymo taisyklės: prieš ją laisvėje išvis nebuvo galima pamatyti palaido didelio šuns ir dar be antsnukio, o po jos situacija pasikeitė, pradėta kitaip į šunis žiūrėti”, – teigė A. Bakas.

Gyvūnų laidojimo taisyklės

Pagal Kauno miesto savivaldybės komunalinių atliekų tvarkymo taisykles, gyvūnus galima laidoti savo privačioje teritorijoje arba informuoti Gyvūnų tarnybas, už gaišenų laidojimą tam neskirtose vietose numatytos baudos.

Gyvūnų laidojimą Kaune reglamentuoja Gyvūnų augintinių gaišenų tvarkymo veterinarijos reikalavimai.

Nors taisyklės gyvūnus laidoti šalia ne savo namo draudžia, tačiau manoma, kad išskirtiniam šuniui, garsinusiam Kauną, būtų galima padaryti išimtį. Ką manote jūs, kauniečiai?

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA