Prokurorai toliau aiškinasi, kiek žalos padaryta gamtai dėl į Nemuną išleistų nuotekų | Kas vyksta Kaune

Prokurorai toliau aiškinasi, kiek žalos padaryta gamtai dėl į Nemuną išleistų nuotekų

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Prieš keletą dienų prasidėjo sumaištis dėl į Nemuną, kaip įtariama, bendrovės „Kauno vandenys“ leistų nevalytų nuotekų. Įvykis sulaukė įvairių atgarsių, nuomonę šiuo klausimu išsakė ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Ikiteisminį tyrimą dėl susiklosčiusios situacijos pradėjo Kauno apygardos prokuratūra. Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai apie ikiteisminio tyrimo proceso eigą domėjosi Kauno apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro Dariaus Valkavičiaus.

Primename, kad Kauno miesto merui V. Matijošaičiui situacija apie nuotekas į Nemuną pasirodė neįtikima. „Man juokinga, nes čia nei taršos sumažinime, nei padidinime 15 centimetrų diametro vamzdis įtakos neturi, palyginus su visu Kauno miestu. Jeigu kas nors bent gyvenime tiesęs kanalizaciją namuose, žino – tai privataus vieno vienbučio namo kanalizacijos vamzdžio diametras. Čia juokinga kalbėti apie globalines taršos pasekmes. Aš inžinierius ne gamtosaugos, mechanikas, bet tiek suvokiu“, – prieš keletą dienų komentavo jis.

Tačiau kalbos apie įvykį netyla iki šiol. Kauno vyriausiojo policijos komisariato atstovai drauge su prokurorais tęsia ikiteisminį tyrimą. „Galiu patvirtinti, kad šiuo metu atliekami intensyvūs ikiteisminio tyrimo veiksmai – renkami duomenys, susiję su nusikaltimu, bei vertinama jau turima informacija“, – sakė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras D. Valkavičius.

Pasak jo, tęsiant tyrimo vykdymo darbus, esą surinkti duomenys bus svarstomi kartu su Aplinkos ministerijos atstovais. D. Valkavičiaus teigimu, taip yra dėl to, kad nuotekų valymas – labai specifinis vyksmas. „Baudžiamasis procesas yra sukonstruotas taip, kad, jeigu, tarkime, policijos tyrėjui ar prokurorui prireikia specialių žinių apie tam tikrus procesus, nesvarbu, ar jie susiję su gamtosauga, ar kitais dalykais, procese leidžiama į bylą kviesti atitinkamų sričių specialistus, kad šie pasidalintų savo žiniomis bei vertinimais, kurie atsispindi bylos procesiniuose dokumentuose“, – paaiškino prokuroras.

D. Valkavičiaus teigimu, tik tuomet, kai turima pakankamai dokumentinės medžiagos, asmenų apklausų ar kitokio pobūdžio duomenų, svarstoma, ar yra galimybė kažkam įteikti pranešimą apie įtarimą padarius nusikaltimą, ar ne.

„Žvelgiant į laiko skalę tai – ne vienos ir ne dviejų dienų darbas, o ilgai vykstantis procesas. Šioje nuotekų į Nemuną byloje tikrai nebus taip, kad visos aplinkybės paaiškės per vieną savaitę ar kur kas greičiau. Procesas truks ilgai, nes tiek tyrėjams, tiek prokurorams reikia įvertinti didelį srautą informacijos ir priimti proceso sprendimą“, – tvirtino Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras D. Valkavičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA