L. Mažylį Kaune sveikino daugiatūkstantinė minia | Kas vyksta Kaune

L. Mažylį Kaune sveikino daugiatūkstantinė minia

R. Tenio nuotr.

Trečiadienį Vokietijoje suradęs Vasario 16-osios nutarimo originalą lietuvių kalba, penktadienio vakarą Liudas Mažylis grįžo į Lietuvą.

Pakeitė planus

Į Vasario 16-osios akto paieškas Vytauto Didžiojo universiteto profesorius leidosi autobusu, grįžti planavo taip pat, autobusu, į Kauną. Tačiau Vokietijos užsienio reikalų ministerijos archyve rastas Vasario 16-osios aktas planus sumaišė – sužinojusi apie Lietuvai itin svarbų radinį, Vyriausybės kanceliarija nupirko profesoriui lėktuvo bilietus, tad L. Mažylis buvo iškilmingai sutiktas ne Kaune šeštadienį, o Vilniuje diena anksčiau.

Vilniuje vykusių sutiktuvių metu profesorius laikėsi kukliai – apie garsiai nuskambėjusį milijoną, žadėtą tam, kas atras Vasario 16-osios nutarimą, kalbėti net nenorėjo, o į dvejones dėl dokumento tikrumo, kilusias istorikui Alfredui Bumblauskui, atsakė žodžiais iš Šventojo rašto.

„Ten pasakyta taip: „Tomai, tu įtikėjai, nes pamatei. Palaiminti, kurie tiki nematę.“ Toliau: „Būk nuo šiol tikintis, nebūk netikintis“, – sakė L. Mažylis penktadienio pavakarę susirinkusiems Vilniaus oro uoste.

Skandavo „ačiū“

Bet nors pagrindinės sutiktuvės vyko sostinėje, kauniečiai taip pat nepraleido progos parodyti savo dėkingumą. Iš Vilniaus tiesiai į paskutiniąsias reguliaraus sezono Eurolygos rungtynes Kauno „Žalgirio“ arenoje atvykusį profesorių pasveikino daugiau nei 15 tūkstančių arenoje susirinkusių krepšinio sirgalių, stebinčių Kauno „Žalgirio“ ir Milano „Emporio Armani“ kovą.

„Šiandien su mumis varžybas stebi tas, kuris nušluostė nosį istorijos burbulams iš Vilniaus“, – taip L. Mažylis buvo pristatytas susirinkusiems, kurie profesoriui jau plojo atsistoję. Kaip padėka jam buvo įteikti „Žalgirio“ komandos marškinėliai, o sirgaliai arenoje skandavo „ačiū“.

Eksponuos Lietuvoje

Penktadienį Lietuvos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai sutarė, jog Vasario 16-asis aktas bus eksponuojamas Lietuvoje, o vėliau vyks derybos dėl galimybės perduoti dokumentą Lietuvai.

„Sutarėme, kad galėsime dokumento originalą eksponuoti Lietuvoje. Manau, tai labai gera žinia“, – dieną BNS sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius po Briuselyje įvykusio pokalbio su Sigmaru Gabrieliu.

Be Vasario 16-osios akto L. Mažylis Vokietijoje taip pat rado ir 1917 metų gruodžio 11 dienos Nepriklausomybės paskelbimo aktas, kuriuo buvo numatyta Lietuvos ir Vokietijos sąjunga. Vasario 16-osios aktas buvo pasirašytas Jono Basanavičiaus vadovaujamos Lietuvos Tarybos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA