Kaune pradėjo veikti pirmas šalyje modernus miško sodmenų medelynas | Kas vyksta Kaune

Kaune pradėjo veikti pirmas šalyje modernus miško sodmenų medelynas

AM nuotr.

Kauno rajone esančioje VĮ Dubravos eksperimentinėje–mokomojoje miškų urėdijoje šią savaitę pradėjo veikti naujo tipo modernus miško sodmenų medelynas. Tai pirmas toks medelynas Lietuvoje, kai sodmenys auginami su uždara šaknų sistema.

Po 2010 m. rugpjūčio 10 d. Lietuvoje praūžusio škvalo Dubravos urėdija privalėjo iškirsti nulaužtus ir vėjo išverstus medžius. Už tai gauta papildomų pajamų, kurias buvo siekiama panaudoti efektyviai ir prasmingai. Dubravos miškininkams kilo unikali mintis – įkurti modernų, šiuolaikišką medelyną sodmenis auginant konteineriuose. Urėdija suprojektavo ir pastatė maždaug 2400 m3 talpos šaldytuvą su rūšiavimo patalpomis, skirtą laikyti miško sodmenis, gamybinį pastatą su inovatyvia konteinerių užpildymo, sėjimo ir plovimo įranga, keturis 1300 m2 ploto šiltnamius su lauko aikštelėmis ir modernia laistymo, mikroklimato reguliavimo sistema.

Įgyvendintas projektas yra ryškus kokybinis šuolis miško sodmenų išauginimo technologijose. Šis naujas būdas leis sodmenis auginti konteineriuose ir sutrumpinti sodmenų išauginimo laiką beveik dvigubai.

Įprastai sodmenys auginami maždaug ketverius metus, tuo tarpu naujoji technologija leis tai padaryti vos per 1-2 metus. Anksčiau medelynas kasmet realizuodavo maždaug po 1,5 mln. sodmenų. Taikant naująjį metodą jau po keleto metų kasmet čia bus galima realizuoti po 5–6 mln. sodmenų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA