Nuo šiol mieste saugiau: vakarais po gatves pasklinda „Tvirtovai“ | Kas vyksta Kaune

Nuo šiol mieste saugiau: vakarais po gatves pasklinda „Tvirtovai“

Organizatorių nuotr.

Jei vakarais gatvėje išvysite šviečiančias žalias liemenes su užrašu „Tvirtovas“ dėvinčius žmones žinokite, toje miesto dalyje lankosi organizacijos „Baltai Juoda” savanoriai. Jie „šukuoja” rajoną ir padeda užtikrinti, kad mieste būtų saugiau vaikščioti vakarais.

Tikrino „Saulėtekio“ teritoriją

Į tokį kelių valandų pasivaikščiojimą antradienio vakarą užsuko ir portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai. Prie buvusio „Saulėtekio“ 19 val. susitikę dalyviai išsidalino žemėlapius su pažymėtomis probleminėmis vietomis, kur pastaraisiais metais vykdyti nusikaltimai ir išsiskirstė, kaip jie vadina – pilietiškai pasivaikščioti rajone.

Anot Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovės Odetos Vaitkevičienės, 2016 metais Dainavos policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje registruotas 11,2 proc. nusikalstamų veikų mažėjimas. „Šioje teritorijoje sumažėjo sunkių ir labai sunkių nusikaltimų, sunkių sveikatos sutrikdymų, viešosios tvarkos pažeidimų, plėšimų, tačiau praėjusiais metais šiek tiek daugiau registruota vagysčių”, – teigė O. Vaitkevičienė ir pridūrė: „Visomis pilietiškomis iniciatyvomis džiaugiamės ir raginame bendruomenių narius aktyviau bendradarbiauti su policijos pareigūnais, jungtis į bendras priemones, kuriant saugesnę aplinką mūsų mieste.”

Kelias valandas judėta kvartale nuo „Saulėtekio“, V. Krėvės ir Pramonės prospektais, o baigta už Dainavos parko. Vaikščiota daugiabučių, bendrabučių kiemuose, stebėti darželiai, mokyklos, žmonių susibūrimo vietos, stebėtas ir pats „Saulėtekio“ pastato praėjimas, kurio tarpuvartėse fiksuota grėsmingai nusiteikusių, neblaivių asmenų.

Tądien susirinkę apie dešimt vyrų išsiskirstė į dvi grupes ir nuolat kontaktavo racijos pagalba, dalinosi informacija, kokia padėtis skirtingose rajono vietose, ar niekam nereikia pagalbos.

Antradienio vakaro metu incidentų neužfiksuota, tačiau pastebėta, kad „tvirtovai“ traukia praeivių dėmesį, dažnas suklūsta. Pati bendruomenė noriai kalbino, teiravosi, kokiu tikslu vaikinai čia vaikšto, kuo padėtų kilus grėsmei, pasakojo, kur ir kokie nusikaltimai pastaruoju metu Dainavoje rengiami bei kur derėtų apsilankyti dažniau.

„Tvirtovų" akcija Dainavoje

Siekia, kad bendruomenėje aktyviau vieni kitiems padėtų

Jaunimo organizacijos „Baltai Juoda“ narys projekto „Tvirtovai“ koordinatorius Ignas Kazlauskas pasakojo, kad dažnas praeivis sutikęs „tvirtovą“ kiek nustemba, perskaito, kas užrašyta ant ryškios liemenės, kuri, kaip jie pastebėjo, kelia saugumo jausmą, drąsesnieji ima kalbinti.

„Šis rajonas mano gimtasis, prieš kokius penkiolika metų čia nebuvo saugu, o dabar visuomenė tampa aktyvesnė, žmonės suskumba vieni kitiems padėti. Daugėja ir budrių kaimynų, pilietiškų praeivių, dar kokie 10 metų ir čia gyventi taps visiškai saugu, žmonės vis aktyvesni, budresni, situacija gerėja”, – kalbėjo Ignas.

Jis pridūrė, kad šia veikla siekiama atkurti bendruomenės narių ryšius, skatinti ištrūkti iš keturių namo sienų, bendrauti su kaimynais gyvai, bičiuliautis, vykdyti bendras veiklas, kartu tvarkyti namo kiemą ir pan., tuomet, esą ir prasižengti nesinorės.

Netoli Dainavos parko sutikti gyventojai, tvarkantys kiemą atviravo, kad šis mikrorajonas nėra itin saugus: „Nelabai saugu, atsirado plėšikų, kurie atėminėja papuošalus iš moterų, rankinukus, gyventojai vis praeidami pro kalną, prie stadiono regime išmėtytus rankinukus. Tamsoje, vakarais čia nejauku vaikščioti”, – kalbėjo vietiniai.

Nuo pradžių veikloje dalyvaujantys Paulius ir Vaidotas, priklausantys ir Lietuvos šalių sąjungai, pasakojo prie šios veiklos prisijungę, nes nori mieste palaikyti viešąją tvarką, kurti saugumo jausmą.

„Tvirtovų" akcija Dainavoje

„Kaune jaučiuosi gan saugiai, tačiau yra rajonų, kurie dar stokoja saugumo. Mus pamatę žmonės nustemba, ateina pakalbinti. Jei koks incidentas – galime iškart greitai sureaguoti, kol atvyks spec. tarnybos, ar tiesiog sunegalavus, vakare padėti pareiti namo tamsiu parku, toks atvejis neseniai buvo. Išvis džiugina pokyčiai visuomenėje, tu žolę nupjovei – tai ir kaimynas būtinai nusipjaus, aišku ne čia pat, nes gėda, o vėliau, kai pats baigsi”, – kalbėjo Paulius.

Vaidotas tikino, kad savame rajone žmonės turi jaustis saugiai, nebijoti išeiti į lauką ir vakare. „Kaimynams reikia tvarkyti savo kiemą, aišku, pozityviai nusiteikus, tarkim rūko ar vartoja alkoholį asmenys ir kabinėjasi prie praeivių – kaimynai turi ateiti ir pilietiškai pakalbėti. Aš 20 metų praleidau Prancūzijoje, galiu teigti, kad Lietuvos visuomenė nuostabi, drąsi, vairuoja tvarkingai, štai jei prancūzai čia atvyksta – stebisi, kokia kultūra gatvėse: net posūkius rodome! Be to, Prancūzijoje žmonės kiek abejingesni, nes itin griežti įstatymai, bijai ir padėti, visuomenė susvetimėjusi. Manau, ne nusikalstami asmenys turi valdyti mūsų kiemą, čia mūsų – piliečių kiemas, aišku, prireikus reaguoti turi ir instancijos, policija, tačiau reikia pasiekti tokį sąmoningumo lygį, kad to net neprireiktų”, – įsitikinęs Vaidotas.

Veikia jau 1,5 metų

Dar 2015 m. veiklą pradėję „Tvirtovai“ pilietiškų pasivaikščiojimų metu jau aplankė Vilijampolę, Girstupį, Panemunę, keliskart Dainavą ir kitus mikrorajonus. Organizatorių teigimu, koncentruojamasi į mikrorajonų problemines vietas, kur vykdomi nusikaltimai ar būriuojasi viešai geriantys, smurtaujantys asmenys.

„Tvirtovai“ yra baigę civilinės saugos, priešgaisrinės saugos, med. pagalbos, policijos kursus, bendradarbiauja su pareigūnais. Ši veikla savanoriška. Daugiau informacijos apie pilietinę iniciatyvą suteiks čia arba el. paštu: info@baltaijuoda.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA