Kauno mokyklose – aktyvi narkotikų vartojimo prevencija | Kas vyksta Kaune

Kauno mokyklose – aktyvi narkotikų vartojimo prevencija

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Kauno apskr. VPK) Viešosios tvarkos valdybos pareigūnai visą kovo mėnesį aktyviai keliauja po Kauno mokyklas, kur susitikę su moksleiviais kalbasi apie narkotinių ir psichoaktyvių medžiagų žalą ir gresiančią atsakomybę.

Svarbu ne tik užkardyti nusikalstamas veikas, susijusias su narkotinių medžiagų platinu, disponavimu, bet ir vykdyti priemones, skirtas narkotinių ir psichoaktyvių medžiagų prevencijai.

Bendraudami su mokytojais bei mokiniais pareigūnai primena, kad narkotinėmis medžiagomis laikomos ne tik cheminės medžiagos, tokios kaip amfetaminas, heroinas, kokainas ir kt., bet ir įvairios buities cheminės medžiagos, kurios naudojamos ne pagal paskirtį. Susitikimų metu kalbama apie požymius, kurie gali išduoti, jog asmuo vartoja narkotines medžiagas: neįprastai išsiplėtę ar susitraukę vyzdžiai, dideli ir staigūs pokyčiai (nuotaikų, elgesio, pažangumo ir pan.), abejingumas pomėgiams, draugams, mokslams ir pan. Vertėtų atkreipti dėmesį ir į nepastovią nuotaiką, nuolatinį nuovargį, nesugebėjimą susikaupti. Šie požymiai taip pat gali išduoti, jog asmuo šiuo metu susiduria su problemomis, linksta į nusikalstamą elgesį ar savęs žalojimą.

Aktyvų lankymąsi mokyklose ir bendravimą su moksleiviais paskatino Kauno apskr. VPK Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos skyriaus ir Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro vykdytas tyrimas, kuomet buvo atliktas narkotinių medžiagų pėdsakų aptikimas mokyklose.

„Iš 54 Kauno miesto mokyklų, dalyvavusių šiame tyrime, 35 buvo aptikta marihuanos arba sintetinių medžiagų pėdsakai. Tyrimas buvo atliekamas naudojant vienkartinius narkotinių medžiagų aptikimo testus, kuriais galima aptikti ne tik augalinės kilmės narkotines medžiagas, bet ir 21 sintetinę narkotinę medžiagą. Tiek atlikti patį tyrimą, tiek apibendrinti rezultatus užtruko, nes mokyklų, dalyvavusių tyrime skaičius didelis. Džiaugiamės, kad mokyklos, atsižvelgdamos į rezultatus noriai mus priima ir prisideda prie švietimo, prevencijos“, – teigia Kauno apskr. VPK Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos skyriaus viršininkė Joana Gudelytė. Pasak jos, tai tęstinės priemonės.

Vasario 20-26 dienomis pareigūnai vykdė „Narkotikų prevencijos savaitę“, organizavo susitikimus, kurių metu skaitė paskaitas ugdymo įstaigų moksleiviams. Be to, moksleiviams organizuota pilietinio sąmoningumo akcija „Nusikaltimo aukų rėmimo diena“ ir prevencinė akcija „Mokykla be narkotikų“. Pareigūnai taip pat patikrino 68 jaunimo mėgiamas vietas, kuriose galėtų rinktis asmenys, vartojantys narkotines medžiagas, vykdyti stebėjimai ir patruliavimai prie ugdymo įstaigų, kurie bus vykdomi ir toliau.

Pareigūnai primena, kad narkotinių medžiagų vartojimas gali užtraukti administracinę arba baudžiamąją atsakomybę. Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 71 str., dėl narkotinių ar psichotropinių medžiagų vartojimo be gydytojo paskyrimo, numato už tai baudą nuo 30 iki 150 eurų, o Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 259 str. 1 d., dėl narkotinių ar psichotropinių medžiagų neteisėto gaminimo, perdirbimo, įgijimo, laikymo, gabenimo ar siuntimo, neturint tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, numato už tai baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.

Asmenys, vartojantys narkotines medžiagas itin žaloja sveikatą, tad pareigūnai ragina gyventojus, pastebėjusius, jog jų aplinkoje yra asmenų galimai vartojančių narkotines medžiagas nelikti abejingais bei padėti jiems.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA