Naujovė vairuotojams – atvykimo laiką nurodantis laikrodis: dalis kauniečių juos gaus nemokamai | Kas vyksta Kaune

Naujovė vairuotojams – atvykimo laiką nurodantis laikrodis: dalis kauniečių juos gaus nemokamai

BERTA BANYTĖ 2017/03/30 12:37
R. Tenio nuotr.

Balandžio mėnesį vairuotojų laukia naujovės. Jie bus skatinami aktyviau naudotis transporto priemonių atvykimo laiką nurodančiais laikrodukais. Tai – priemonė, leidžianti identifikuoti automobilio ar kitos transporto priemonės stovėjimo trukmę, tose vietose, kur stovėjimo laikas – ribojamas. Tokie laikrodukai itin paplitę užsienyje, o vairuotojams Lietuvoje iki šiol nebuvo galimybės jų įsigyti. Tačiau jau balandžio 2 dieną dalis kauniečių laikrodukus gaus nemokamai.

Šią naujovę – laikrodukų atsiradimo idėją Kaune inicijuoja – VšĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės” bei kelių policijos pareigūnai. „Yra kelio ženklai, kuriais žmonės nesivadovauja, nes nežino, kaip tai padaryti. Tokių atvejų ypač pasitaiko tarp tų vairuotojų, kurie vairuotojo pažymėjimą turi jau seniai. Dažnas iš jų pamiršta atkreipti dėmesį į stovėjimo ženklą, kuriame pavaizduotas laikrodžio simbolis. Toks ženklas reiškia ribotą automobilio stovėjimo trukmę”, – sako VšĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės” direktorius J. Limanauskas.

Pasak transporto ir eismo organizavimo skyriaus vyriausiojo specialisto Algirdo Griauslio, Kauno mieste yra įrengti 133 kelio ženklai, kelių eismo taisyklėse žymimi Nr. 529 „Stovėjimo ribotą laiką vieta”. Didžioji dalis minėtų kelio ženklų įrengti Savanorių bei Karaliaus Mindaugo prospektuose, Kaune.

Vairuotojai privalo nurodyti automobilio pastatymo laiką

„Vairuotojai, atvykę į minėtu ženklu pažymėtą vietą, privalo nurodyti laiką ir padėti nuorodą už priekinio transporto priemonės stiklo taip, kad ji būtų matoma kitiems asmenims. Automobilis čia negali stovėti ilgiau nei nurodo kelio ženklas. Jei vairuotojas nesilaikys šio nurodymo, jam bus skirta bauda už kelio ženklo reikalavimo pažeidimą, kuri siekia 30-90 eurų”, – teigia Kelių policijos viršininkas Danas Česnauskas.

Pasak D. Česnausko, jei vairuotojas per metus taip nusižengs vieną kartą, jam esą bus taikoma pusė minimalios administracinės baudos – 15 eurų. Vėliau, nusižengimų skaičiui augant, baudos dydis skaičiuojamas atsižvelgiant į įvairius pažeidimo esmės kriterijus – vairuotojo charakteristiką, pažeidimo padarymo įžūlumą – kiek laiko viršyta transporto priemonės stovėjimo trukmė ir pan.

Nusižengusiuosius esą galės tramdyti ne tik policija, bet ir aikštelių ar stovėjimo vietų savininkai, Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus atstovai bei pašaliniai asmenys, pranešę pareigūnams, jog pastebėjo vairuotoją, nepaisantį kelio ženklo Nr. 529 „Stovėjimo ribotą laiką vieta”. Pasak Kelių policijos viršininko D. Česnausko, įsigyti specialų laikroduką nėra privaloma, vairuotojai, neturintys laikrodukų, bet nenorintys atsidurti baudžiamųjų eilėje, informaciją apie savo transporto priemonės atvykimo laiką gali užrašyti ir ant paprasto lapo bei padėti jį matomoje vietoje, pavyzdžiui, už priekinio automobilio stiklo.

„Pagrindinė vairuotojų skatinimo naudotis laikrodukais mintis – srautų reguliavimas, t.y., kad automobilio vairuotojas, atvažiavęs į reikiamą vietą, sutvarkytų numatytus reikalus ir išvažiuotų, o ne laikytų savo transporto priemonę toje pat vietoje visą dieną, savaitę ar ilgiau”, – paaiškina J. Limanauskas.

D. Česnauskas taip pat pastebi, kad dalis vairuotojų piktnaudžiauja pastatydami automobilius, tarkime, saugomose bei prižiūrimose stovėjimo aikštelėse, priklausančiose prekybos centrų savininkams. Tokios aikštelės esą įrengtos šių prekybos centrų lankytojams. Tačiau dažnai į tokias aikšteles atvažiuoja gyventojai iš greta esančių namų bei palieka automobilius čia stovėti neribotam laikui tiesiog užimdami vietą. Toks vairuotojų elgesys esą sujaukia nustatytą tvarką, nes mieste automobilių skaičius auga, o stovėjimo aikštelių nedaugėja. Tad susiklosčiusią situaciją būtina spręsti.

Dalins nemokamai

300 vienetų laikrodukų daliai kauniečių policijos pareigūnai dalins balandžio 2 dieną (11-14 val.). Vairuotojai galės juos atsiimti Karmelitų bažnyčios aikštelėje, Kaune, priėję prie policijos pareigūnų automobilio.

Dalindami laikrodukus kauniečiams norime, jog vairuotojai sąžiningai jais naudotųsi, o ne numestų šalin kaip nereikalingą daiktą”, – sako J. Limanauskas. Jo teigimu, vairuotojai , kuriems nepasiseks gauti laikrodukų nemokamai, galės juos įsigyti VšĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės” kasoje – Puodžių g. 24, Kaune. Numatoma laikroduko pardavimo kaina – 1 euras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA