Naujoji Kauno autobusų stotis tapo renginių erdve: teatralams įteikti „Fortūna 2016“ apdovanojimai | Kas vyksta Kaune

Naujoji Kauno autobusų stotis tapo renginių erdve: teatralams įteikti „Fortūna 2016“ apdovanojimai

BERTA BANYTĖ 2017/03/29 03:00
R. Tenio nuotr.

Antradienio vakarą griausmingos ovacijos buvo skirtos Kauno profesionalaus teatro kūrėjams. Ryškiausiems 2016-ųjų metų šios meno srities atstovams įteiktos Stasio Žirgulio kurtos „Fortūnų“ statulėlės bei „Fortūnų“ diplomai. Daugelį metų šventė buvo rengiama Kauno Rotušėje, o šiemet Lietuvos teatro sąjungos Kauno skyriaus bei Kauno menininkų namų sprendimu teatralai apdovanoti neįprastoje vietoje – naujojoje Kauno autobusų stotyje.

„Teatralai – novatoriški žmonės, nemėgstantys užsisėdėti vienoje vietoje. Kai pradėjome ieškoti naujų erdvių Tarptautinei teatro dienai paminėti, pagalvojome, kad Kauno „Žalgirio“ arenoje bei Kauno menininkų namuose jau pabuvojome. Tradiciškai „Fortūnų“ apdovanojimai būdavo įteikiami Kauno Rotušėje, pamanėme, jog reikia ieškoti naujos vietos. Visi žino, kad Kaune duris atvėrė naujoji autobusų stotis, tačiau didžioji dalis žmonių dar nėra joje lankęsi – tarp tokių ir teatro artistai bei režisieriai. Būtent todėl pasirinkome šią naują, gražią erdvę. Vakar Tarptautinė teatro diena buvo švenčiama Klaipėdoje (aut. past įteikti „Auksiniai scenos kryžiai“), o autobusais grįžtant iš Klaipėdos – Kaunas dažnai pakeliui“, – apsisprendimą „Fortūnų“ apdovanojimų ceremoniją iškelti Kauno autobusų stotyje portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistams komentavo aktorius ir režisierius Andrius Žiurauskas.

„Fortūnos 2016“ apdovanojimų vakaras prasidėjo miesto gatvėse aidint sirenoms. Ir tikrai ne šiaip sau – specialiųjų tarnybų automobiliais į renginį Kauno autobusų stotyje buvo atvežti ne tik vertinimo komisijos nariai, bet ir Kauno vicemeras Simonas Kairys.

„Kas paneigs posakį, jog teatre vyksta stebuklai? Policija dažniausiai politikus paima ir išveža, o šiandien atvežė ir paleido“, – pradėdamas sveikinimo kalbą Kauno teatralams šmaikštavo vicemeras S. Kairys.

Paklaustas, kodėl renginyje nematyti miesto mero Visvaldo Matijošaičio, jis sakė: „Šiandien yra viena iš dviejų svarbiausių dienų Kaunui per pastarąjį laikotarpį. Šiandien mieste lankėsi komisijos atstovai, vertinę Kauną ir Klaipėdą – abu miestus, siekiančius tapti „Europos kultūros sostine 2022“. Rytoj vakare sužinosime, kuris miestas nugalėjo. Aš manau, jog tai bus Kaunas, nes jis – pilnas kultūros. O pilnas kultūros miestas neįsivaizduojamas be teatro. Fortūnos simbolizuoja ne tik sėkmę, bet ir likimą, o jūsų likimas – teatras. Sakoma, kad kiekviename spektaklyje yra dalis teisybės apie mūsų gyvenimą, apie mus pačius, apie įvykius, vykstančius aplinkui. Linkiu jums sėkmės, kūrybiškumo ir malonių kūrybinių kančių“.

Vakarui įgaunant pagreitį paskelbti ir boulingo turnyro Mero taurei laimėti nugalėtojai. Jais šiemet tapo Kauno valstybinio muzikinio teatro komanda.

Renginio metu netrūko išradingų pasirodymų, kuriuos susirinkusiųjų publikai dovanojo Kauno teatralai. Jų parengtus numerius publika stebėjo žvelgdama pro Kauno autobusų stoties laukiamojo vitriną. Mat, visi jie vyko ne viduje, o lauke. Nepagailėta siurprizų. Vienas iš tokių – šokis su skėčiais „lyjant lietui“ iš gaisrininkų žarnos.

„Fortūnos 2016“ diplomą už vaidmenis spektaklyje „DreamWorks“ šiemet pelnė VDU teatrui vadovaujanti aktorė Goda Piktytė. Džiugas Kunsmanas diplomu apdovanotas už eksperimentus judesio spektaklyje „Nutricula“. Taip pat įvertintųjų diplomais tarpe atsidūrė Artūras Šimonis, sukūręs scenografiją spektakliui „Korektūros klaida“ (rež. Agnė Dilytė). Sėkmė gauti „Fortūnos“ diplomą nusišypsojo ir nacionalinio Kauno dramos teatro aktorei  Martynai Gedvilaitei už  vaidmenį spektaklyje „Fjorenca“.

Nepastebėta neliko ir Žaliakalnio turgaus teatro festivalio komanda. Jai įteiktas diplomas už naujų auditorijų ir erdvių atradimą. Tarp pelniusių diplomus pateko ir choreografės Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė bei Agnija Šeiko už naujų formų ir erdvių paieškas šokio ir cirko spektaklyje „Kalbėk man turguje“.

Jaunųjų Kauno kritikų komisija keletui teatralų skyrė neeilinio tipo apdovanojimus – pasus. Pasak jų, kad būtų lengviau keliauti per teatro pasaulį, už ryškų žibėjimą Kauno kameriniame teatre, kūrybinę bei muzikinę veiklą apdovanota Marcelė Zikaraitė. „Paso“ apdovanojimai taip pat atiteko aktoriui Aleksandrui Kleinui, kostiumų ir grimo dailininkei Kotrynai Daujotaitei bei geriausio metų spektaklio režisieriui Agniui Jankevičiui.

Prieš įteikiant pagrindinius vakaro apdovanojimus – „Fortūnos 2016“ statulėles, žiūrovų dėmesį šmaikščiais pokalbiais apie Kauno teatrus ir artistus kaustė teatro žiurkės, staiga patapusios stoties žiurkėmis. „Gyvenome ramiai „Lėlių teatre“, bet prasidės remontas pavasario gale – plintusus užkals, užsandarins skyles ir žiurkes, ir Žiurauską į stotį išmes“, – nuogastavo jos. Vakaro programą vedė aktoriai R. Vitkaitis ir A. Žiurauskas.

Staigmenų Kauno profesionalaus teatro kūrėjams tikrai netrūko. Kauno šokio teatro „Aura“ atstovė spaudai Edita Kizienė choreografei Birutei Letukaitei įteikė savo išdrožtą, kaip ji pati sakė, medinį-auksinį scenos kryžių. „Dabar suvokiau, kad šiandien yra mano paskutinė diena čia kaip teatro žmogaus. Žinoma, nuo teatro niekada nepabėgsiu, bet tai yra paskutinis kartas. Pasinaudodama Birutės kaklu kabinu šitą medinį kryžių visiems Kauno teatralams, visiems kūribingiems žmonėms. Čia išsiuvinėjau laukinį žirgą be raitelio. Tegul kūryba neša visus toli“, – linkėjo E. Kizienė.

Kita intriguojanti detalė – šmaikščios nominacijos „Metų siuntiniai 2017“ – su slaptu turiniu, supakuotu nedidelėse dėžutėse, atiteko šokio teatrui „Aura“, Kauno kameriniam teatrui,  Nacionaliniam Kauno dramos teatrui, Kauno mažajam teatrui, Kauno lėlių teatrui bei Kauno valstybiniam muzikiniam teatrui.

Vakaro kulminacija tapo „Fortūnos 2016“ statulėlių apdovanojimų ceremonija. Laureatus šiemet išrinkti buvo patikėta kompetentingai komisijai, kurią sudarė: teatrologė Kristina Steiblytė (pirmininkė), teatrologė Rūta Mažeikienė, muzikologė Gražina Dainauskienė, teatrologas Edgaras Klivis ir choreografas Aleksandras Jankauskas.

Įteiktos devynios S. Žirgulio kurtos „Fortūnos 2o16“ statulėlės. Jų savininkais šiemet tapo:

  1. Šokėjai ir choreografai Marius Pinigis, Mariui Paplauskas bei Andrius Stakelė (nominacija: už spektaklį „(G)round zero“),
  2. Dailininkė Giedrė Brazytė ir vaizdo projekcijų autorius Rimui Sakalauskas (nominacija: už vizualinius spektaklio „Pūgos durys“ sprendimus),
  3. Kompozitorius Algirdas Martinaitis (nominacija: už muziką spektakliui „Fjorenca“ (rež. Jonas Vaitkus)),
  4. Choreografė Birutė Letukaitė (nominacija: už spektaklių „Sekretas“, „Labirintas“ ir „Godos“ sukūrimą),
  5. Režisierius Agnius Jankevičius (nominacija: už spektaklių „Maištas“ ir „DreamWorks“ režisūrą),
  6. Aktorius Liubomiras Laucevičius (nominacija: už vaidmenį spektaklyje „Fjorenca“),
  7. Solistė Gitana Pečkytė (nominacija: už vaidmenis spektaklyje „Vindzoro šmaikštuolės“ bei „Kornevilio varpai“),
  8. Solistas Liudas Mikalauskas (nominacija: už vaidmenį spektaklyje „Vindzoro šmaikštuolės“),
  9. Solistė Danutė Dirginčiūtė (nominacija: „Padėkos fortūna“),

Primename, kad skulptoriaus S. Žirgulio „Fortūnos“ statulėlės yra aukščiausi Kauno profesionalaus teatro kūrėjų apdovanojimai, kurie įteikiami kasmet minint Tarptautinę teatro dieną. „Fortūnos“ apdovanojimai įsteigti 1996 metais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA