Kauno centrinio pašto 85-mečio proga rengiama kilnojama paroda | Kas vyksta Kaune

Kauno centrinio pašto 85-mečio proga rengiama kilnojama paroda

Organizatorių nuotr.

Balandžio 6 d., ketvirtadienį, Kauno centriniame pašte atidaroma Kauno miesto muziejaus parengta kilnojama paroda „Kauno centriniam paštui – 85“.

Kauno centrinio pašto rūmai – vienas svarbiausių Laikinosios Lietuvos sostinės laikotarpio reprezentacinių statinių. 1929–1931 m. juos suprojektavo ir pastatė inžinierius Feliksas Vizbaras (1909–1970). Funkcinio tipo pastate sėkmingai išplėtotos moderniosios architektūros ir „tautinio stiliaus“ idėjos. Nuo pat pirmos dienos rūmai tarnavo visuomenės poreikiams – juose įsikūrusi pašto, telefono ir telegrafo paslaugas teikianti įstaiga veikia iki šiol.

Parodoje pristatomos Kauno centrinio pašto rūmų atsiradimo aplinkybės ir skirtingi jų gyvavimo tarpsniai. Joje demonstruojami nuotraukų, dokumentų, daiktinių eksponatų atvaizdai iš Kauno miesto muziejaus (KMM), Kauno regioninio valstybės archyvo (KRVA), Lietuvos centrinio valstybės archyvo (LCVA), Lietuvos ypatingojo archyvo (LYA) fondų ir Stanislovo Sajausko asmeninės kolekcijos.

Parodos atidarymo metu lankytojai kviečiami ne tik apžiūrėti parodą, bet ir pasiklausyti viešos paskaitos „Laiškų respublika“. Jos metu sužinosite, kaip XVI–XX a. paštas tapo Lietuvos langu į Vakarų pasaulį ir padėjo megzti ūkinius bei intelektinius ryšius. Susipažinsite su „Laiškų respublikos“ samprata ir jos svarba XVIII amžiaus Europos atsinaujinimui. Išgirsite apie pašto trakto, jungusio Sankt Peterburgą ir Varšuvą per Lietuvą, reikšmę Rusijos imperijos asimiliacinei politikai. Taip pat bus pristatytas Nepriklausomos Lietuvos pašto, vienos iš savarankiškos valstybės skiriamųjų institucijų, tapsmas. Paskaitą skaitys KTU lektorius Domas Boguševičius.

Paroda Kauno centriniame pašte bus atidaryta balandžio 6 d. 15 val. ir veiks iki gegužės 8 d., lankymas nemokamas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA