Kariuomenė iki 2022-ųjų sieks pareiti prie naujesnės vakarietiškos sraigtasparnių platformos | Kas vyksta Kaune

Kariuomenė iki 2022-ųjų sieks pareiti prie naujesnės vakarietiškos sraigtasparnių platformos

Asociatyvi/Lietuvos karinių oro pajėgų nuotr.

Lietuvos kariuomenės Karinės oro pajėgos nuo 2022 m. turėtų pereiti prie naujesnės ir vakarietiškos sraigtasparnių platformos naudojimo.

Tai penktadienį nusprendė Gynybos resursų taryba (GRT), išnagrinėjusi Karinių oro pajėgų sraigtasparnių parko atstatymo alternatyvas.

Šiuo metu Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnių parką sudaro devyni sraigtasparniai – 2015 m. įgyti trys prancūzų gamybos „AS365 Dauphin“ ir šeši Rusijos gamybos „Mi-8T“. Pastarieji yra tinkamesni didesnėms gelbėjimo operacijoms, pritaikyti kariuomenės įrangos transportavimui, tačiau eksploatuojami dar nuo 1992 metų. Užduotims vykdyti kariuomenė naudoja tik vieną iš turimų „Mi-8T”– likę yra remontuojami arba remontuotini.

Todėl Gynybos resursų taryba taip pat nusprendė tęsti laikinai sustabdytą dviejų „Mi-8T“ sraigtasparnių remontą, tačiau su sąlyga, kad nei sraigtasparniai, nei jų agregatai ar atsarginės dalys nebus remontuojami Rusijos Federacijoje.

Ar ir kiek verta investuoti į likusių turimų trijų kapitalinio remonto reikalaujančių „Mi-8T“ sraigtasparnių remontą ar modernizaciją, GRT spręs būsimuose posėdžiuose.

„Realybė tokia, kad jau 2019 m. Karinės oro pajėgos nebeturės nei vieno iš šešių saugiam skraidymui tinkamo „Mi-8T“ sraigtasparnio“, – sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis. „Tęsdami įpusėtą „Mi-8T“ remontą mes užtikriname gelbėjimo ir paieškos darbų tęstinumą, karinės įrangos transportavimo galimybę ir bent taip išsprendžiame problemą trumpuoju laikotarpiu. Tačiau kalbant apie ilgalaikę perspektyvą, optimaliausia svarstyti vakarietiškos ir naujesnės platformos įdiegimą“.

Sraigtasparnius kariuomenė naudoja oro erdvės stebėjimui, gelbėjimo ir paieškos darbams, taip pat donorų organų ar ligonių transportavimui. Sraigtasparniais nepertraukiamo budėjimo režimu aprūpinami paieškos ir gelbėjimo postai, o gedimo atveju budintis sraigtasparnis turi būti nedelsiant keičiamas kitu.

Gelbėjimo ir paieškos darbams bei oro erdvės stebėjimui sraigtasparniai vien šiemet buvo pasitelkti jau 10 kartų. Per 1996-2016 metų laikotarpį Karinės oro pajėgos yra atlikusios 109 žvalgybinius skrydžius, išgelbėjusios 354 žmones, atlikusios 34 ligonių transportavimo ir 54 donorų organų skraidinimo operacijas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA