Lietuva pasmerkė masinius suėmimus Baltarusijoje | Kas vyksta Kaune

Lietuva pasmerkė masinius suėmimus Baltarusijoje

BNS 2017/03/25 22:45
Stopkadras

Lietuva pasmerkė masinius suėmimus Baltarusijoje, kai šalies gyventojai išėjo į gatves pasipiktinę dabartiniu prezidento Aleksandro Lukašenkos režimu.

Užsienio reikalų ministerija pabrėžė, kad nuo Minsko veiksmų priklausys, kaip klostysis tolimesni Europos Sąjungos ir Baltarusijos santykiai.

„Baltarusijos valdžios veiksmai prieš Laisvės dieną šiandien norėjusius paminėti savo šalies žmones yra grubus susirinkimo laisvės pažeidimas. Smerkiame neišprovokuotą ir neproporcingą prievartą prieš Baltarusijos piliečius, žmogaus teisių gynėjus, žiniasklaidos atstovus. Raginame nedelsiant paleisti visus sulaikytuosius. Nuo Baltarusijos valdžios veiksmų priklausys ne vien stabilumas šalyje, bet ir tolimesnė santykių su Europos Sąjunga ateitis“, – teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Minske per opozicijos šeštadienį mėgintą surengti nesankcionuotą mitingą „Valios diena“ policija sulaikė mažiausiai 100 aktyvistų.

Baltarusijos sostinės centre maždaug 700 demonstrantų, nepaisydami didelių policijos pajėgų, susirinko į valdžios uždraustą antivyriausybinį protestą, bet lazdomis ginkluoti policininkai blokavo protestuotojų judėjimą pagrindine Minsko gatve netoli Mokslų akademijos.

Be to, prieš prasidedant šiai akcijai OMON pareigūnai surengė reidą žmogaus teisių centro „Viasna“ biure. Šio centro duomenimis, per reidą buvo sulaikyti iš viso 57 žmonės. Popiet aktyvistai pranešė, kad visi „Vsiana“ biure sulaikyti asmenys buvo paleisti.

Pastaruosius du mėnesius Baltarusijoje vyko neįprastai pastovūs protestai prieš prezidentą Aleksandrą Lukašenką, šią buvusią sovietinę respubliką valdantį nuo 1994 metų. Valdžia, toleravusi pradinius protestus, ėmėsi griežtų priemonių. A.Lukašenka šią savaitę užsiminė, kad kažkokia užsienio remiamų agitatorių „penktoji kolona“ bando jį nuversti.

Šiemetiniai protestai iš pradžių vyko pirmiausia dėl prieštaringai vertinam o „veltėdžių“ mokesči o, kurį turi mokėti mažiau kaip šešis mėnesius per metus dirbantys žmonės, tačiau vėliau virto bendru nepasitenkinimu dėl A.Lukašenkos valdymo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA