Kaip apsaugoti vaikus nuo sparčiai plintančio „Mėlynojo banginio“? | Kas vyksta Kaune

Kaip apsaugoti vaikus nuo sparčiai plintančio „Mėlynojo banginio“?

Koliažas/archyvas

Pastaruoju metu Lietuvoje, internete plinta „žaidimas”, skatinantis savęs žalojimą, kol galiausiai liepiama – atimti sau gyvybę. Jis orientuotas į mokyklinio amžiaus, pažeidžiamus vaikus. Tėvai, mokytojai, artimieji raginami aktyviau stebėti, ką vaikai veikia internete ir kilus įtarimui – pranešti policijai.

„Žaidimas“ plinta įvairiais pavadinimais: „Mėlynasis banginis“, „Pažadink mane 4.20″, „Tiesa-drąsa“ ir pan.

Pareigūnai tai vadina ne žaidimu, o nusikalstama veika, už kurią numatoma iki 4 m. laisvės atėmimo bausmė, pastebėjus šią veiklą, reikia pranešti numeriu 112.

Pirmiausiai siūlo nedramatizuoti

Portalo „Kas vyksta Kaune“ kalbintas Valstybinio psichikos sveikatos centro savižudybių prevencijos biuro vadovas Marius Strička teigė, kad šį reiškinį Lietuvoje stebi jau mėnesį. „Moksleivių tarpe tai tampa tarsi kultūros reiškiniu, vaikai tarsi atkartoja reiškinius, kuriuo vykdė praėjusios kartos, tarkim, anksčiau buvo populiaru kviesti dvasias, kitur – žaisti „baimė-drąsa“ ir kt. Dabartinis plintantis „žaidimas“ yra manipuliacija, paplito mokyklose, todėl susisiekėme su Ryšių reguliavimo tarnyba, Policijos departamentu, Valstybės saugumo departamentu, kad būtų stebima viešoji erdvė ir išsiaiškinta ar tai ne piktavalių veikla. Reaguojame rimtai, nes kalba apie tyčinį savęs žalojimą”, – teigė M. Strička.

Jis pažymėjo, kad svarbu tėvams ir pedagogams atpažinti šį reiškinį bei tinkamai reaguoti. „Tačiau nereikia dramatizuoti. Į reiškinį reikia žiūrėti taip: jei kažkas paskleis gandą, kad vienas bankas bankrutuoja – žmonės pradės atsiiminėti indėlius, tuomet bankas anksčiau ar vėliau tikrai bankrutuos. Taip ir čia, jei reiškinį eskaluosime – paveiksime žmones, todėl nukreipiame dėmesį į reiškinio suvaldymą ir užkardymą policijos pagalba“, – akcentavo pašnekovas.

Policijos reidas prie Amalių sankryžos

Įtraukia palengva 

Teigiama, kad šią veiklą 2016 m. pradžioje sugalvojo rusas, dvidešimt kelių metų Filipas Budeikinas, socialiniame tinkle. Po kurio laiko jis sulaikytas ir apkaltintas 15 paauglių paskatinimu nusižudyti. Su „žaidimu“ susijusių mirčių fiksuota Rusijoje, Ukrainoje, Rumunijoje ir kt.

Pradėjus žaidimą vaikas socialiniame tinkle apklausiamas, vertinama jo psichologinė būklė, paskui pradedama manipuliuoti ir galiausiai liepiama įvykdyti galutinę užduotį – atimti sau gyvybę.

Vaikai gali bet kada nutraukti „žaidimą“, tačiau tuomet jie sulaukia grasinimų, šantažo, skirto artimiesiems ar jiems patiems. Žinių apie nemalonumus, kuriuos patyrė nutraukusieji „žaidimą“, nėra.

Manipuliuoja problemų turinčiais vaikais

Kovo 14 d. LRT radijo laidoje „60 minučių“ problemą aptarė žurnalistas Edvardas Kubilius. Jo kalbintas tinklaraštininkas Ričardas Savukynas teigė, kad tai ne žaidimas, o manipuliacija.

„Vaikams meluojama, manipuliuojama ir tą galbūt daro neatsakingi kiti vaikai, paaugliai. Baisumas toks: jei kažkurie vaikai turi problemų ir jei patiki, kad žaidimas realus – gali save žaloti, ypač turintys didelių psichologinių problemų vaikai. Iš žaidimo išeiti sunku, liepiama toliau daryti užduotis, tad vaikai dar labiau smukdomi. Baisumas, kad vaikui ir sunku, tai dar ir žeminti, tyčiotis imamasi iš jo, kad neatlieka užduočių ir pan. Vaikai apskritai yra linkę į žaidimus, tačiau kažkur pakliuvę, jie ne visad drįsta tėvams pasakyti, tad jei tėvai pamatys, kad jų vaikai vykdo šį žaidimą, reikia vaikus nuraminti ir pasakyti, kad jiems pamelavo, vaikų nebausti ir pranešti policijai“, – LRT radijui teigė R. Savukynas.

D. Tamkevičius atkreipė dėmesį, kad dažnai į šį nusikalstamą reiškinį įtraukiami patiriantys socialinę atskirtį vaikai, taip pat neturintys tėvų, artimųjų. Esą, norėdami pritapti, jie ima vykdyti nurodymus, teikiamus asmenų, kurie tiesiog siekia pasityčioti iš silpnesniųjų, būna, kad prašo nusifilmuoti, po to grasina, kad paviešins ir pan.

Bendrasis pagalbos centras

Kaune vyksta keli tyrimai

Portalas „Kas vyksta Kaune“ susisiekė su Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos 1-ojo skyriaus vyriausiuoju tyrėju Danu Tamkevičiumi. Jis teigė, kad šiuo metu Kaune pradėti keli tyrimai dėl „Mėlynojo banginio“ veiklos, tačiau kol kas įtarimai nepatvirtinti. „Susižalojimų, informacijos apie Kaune atliktas galutines užduotis – duomenų nėra. Šiuo metu vyksta tyrimai, apžiūrimos vaikų paskyros, kompiuterio įrenginiai, dirbama ir su pačiais vaikais, keli atvejai fiksuoti kovo pradžioje“, – sakė D. Tamkevičius. Jis pažymėjo, kad visuomenėje domėjimasis šiuo nusikalstamu žaidimu prasidėjo viešojoje erdvėje paskelbus informaciją, kad toks reiškinys apskritai egzistuoja.

„Maždaug kovo pradžioje pastebėjome, kad socialiniuose tinkluose atsirado raktažodžiai, žmonės pradėjo ne žaisti, o iš smalsumo ieškoti informacijos. Šis reiškinys vyksta uždarose grupėse, į veiklą gali būti įtraukiami vaikai, kurie šiaip paklausia apie šį žaidimą, pamažu jie įtraukiami“, – aiškino D. Tamkevičius.

Policijos surinkti duomenys rodo, kad žaidimas neturi vieno moderatoriaus ir vienodų taisyklių, tai kinta.

Kriminalinės policijos atstovas D. Tamkevičius pataria tėvams labiau kontroliuoti savo atžalų veiklą internete, ypač mažamečių, kurie dažnai tampa „žaidimo“ aukomis. „Ne veltui feisbukas, „vkontakt” socialiniai tinklai turi taisyklę, kad jais naudotis galima nuo 13-14 m. Tėvams verta susimąstyti, ar verta vaikams leisti naudotis feisbuku ir skelbti asmeninę informaciją”, – pažymėjo policijos atstovas.

Jei privedama prie savižudybės ar siekiamą tą padaryti, numatoma atsakomybė – iki 4 m. laisvės atėmimo bausmė.

Kaip tėvams atpažinti ar vaikas įtrauktas ir ką daryti

Paramos fondas „Jaunimo linija“ apie internete plintantį „žaidimą“ informavo švietimo įstaigas, joms pateikė specialistų, dirbančių psichologinių krizių ir savižudybių prevencijos srityje, rekomendacijas:  atkreipti dėmesį ir domėtis, su kuo vaikas bendrauja internete ir socialiniuose tinkluose;

– stebėti vaiko socialinių tinklų paskyras ir grupes, kuriose jis yra užsiregistravęs; atkreipti dėmesį ir domėtis, kokią medžiagą vaikas viešina internete; pagal galimybes, nustatyti „tėvų kontrolės“ funkcijas visuose vaiko naudojamuose įrenginiuose;

– stebėti vaiko psichologinę būseną; stebėti ar odos paviršiuje nėra įvairių formų pjautinių pažeidimų; atkreipti dėmesį, kad laiku (ar net anksčiau nei įprastai) nuėjęs miegoti, vaikas ryte sunkiai keliasi, atrodo nepailsėjęs;

– atkreipti dėmesį į vaiko piešinius ir išsaugotas nuotraukas; kilus įtarimui, kad vaikas save žaloja, kreipkitės pagalbos į mokyklos psichologą, socialinį pedagogą ar psichikos sveikatos centruose dirbančius specialistus – psichologą, psichiatrą.

– stebėti, ar vaikai nesikelia naktį ir neatlikinėja užduočių, ar neslepia sužalotas rankas, ar neatsiribojo, ar nesiklauso įtartinos muzikos, stebėti ar nedalyvauja įtartinose feisbuko grupėse, ar neskelbia įrašų: #banginis.

Susidūrus su bet kokia informacija apie minėtą „žaidimą“, kuri kelia grėsmę vaiko sveikatai bei gyvybei, nedelsiant pranešti policijai numeriu 112. Atkreipiamas dėmesys, kad labai svarbu kalbėtis su vaiku, jį išklausyti, skatinti vaiką dalintis mintimis ir jausmais, susidūrus su sunkumais, padrąsinti paprašyti pagalbos.

Tėvams susidūrusiems su sunkumais reikia drąsiai kreiptis pagalbos čia.

Vaikams, pakliuvusiems į šį pavojingą „žaidimą“ reikia informuoti tėvus, mokyklos socialinius darbuotojus, auklėtojus, ar paskambinti „Vaikų linijai“ anonimiškai: 116 111.

Straipsnio tekstas suderintas su Valstybinio psichikos sveikatos centro savižudybių prevencijos biuru.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA