Tuberkulioze sergantiems vaikams – patyčių lavina | Kas vyksta Kaune

Tuberkulioze sergantiems vaikams – patyčių lavina

Asociatyvi / Kauno klinikinės ligoninės nuotr.

„Bjaurybe, nedrįsk grįžti į mūsų klasę“, – tokio turinio žinutę Kauno klinikinės ligoninės medikams verkdama yra parodžiusi tuberkulioze susirgusi 16 metų paauglė. Mergina taip pat guodėsi, kad daug draugų nutraukė su ja ryšius socialiniuose tinkluose. Ir tai nėra pavienis atvejis. Prieš pasaulinę tuberkuliozės dieną sergantys nepilnamečiai pacientai siunčia žinią: nereikia iš mūsų tyčiotis, mes nesame kalti, kad susirgome, mes gydomės ir todėl nesame pavojingi, tai gali atsitikti bet kuriam iš jūsų.

Dvigubas stresas

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų II skyriaus vedėja Dalia Steponavičienė pastebi, kad vaikai susirgę tuberkulioze patiria stresą net tik dėl ilgai trunkančio gydymo, bet ir dėl bendraamžių ir netgi kaimynų patyčių.
„Būna, kad tėvai priversti ieškoti kitos mokyklos ir net ryžtasi keisti gyvenamąją vietą, nes apie vaiko liga sužino kaimynai ir ima smerkti šeimą“, – pasakojo D.Steponavičienė.

Mūsų visuomenėje tuberkuliozė nėra vien ilgai gydoma liga – ji sukelia dideles psichologinės problemas, nes sergantysis pasmerkiamas panašiai kaip senais laikais būdavo atstumiami raupsuotieji. Anksčiau laikyta daugiausiai inteligentus puolančia liga, dabar ji turi kitą etiketę – neva tuberkuliozė yra asocialių asmenų palydovas. „Tačiau ši liga plinta oro lašeliniu būdu. Užtenka bet kur viešoje vietoje įkvėpti sergančiojo iškosėtų ar iščiaudėtų bacilų ir, jeigu turime nusilpusią imuninę sistemą, galime susirgti šia liga netgi gyvendami visiškai tvarkingai ir švariai“, – aiškino D.Steponavičienė.

Daugelis sergančiųjų užkrėsti negali

Dauguma susirgusių vaikų serga uždara ligos forma – neskiriančia tuberkuliozės mikobakterijų į aplinką. Tai reiškia, kad jų organizme yra mikobakterijų, bet jos nekelia pavojaus aplinkiniams. Užkrečiama tik atviros formos tuberkuliozė. Tokie ligoniai izoliuojami vienvietėse palatose su atskiru sanitariniu mazgu ir nekontaktuoja su kitais pacientais.

Kauno klinikinėje ligoninėje šiuo metu gydomas ir vaikų, kurie serga atsparia vaistams tuberkulioze. „Jie užkrėstas šeimose, kurių vienas narių nesigydė arba gydėsi tuberkuliozę su pertraukomis. Tokiu atveju bacilos mutuoja ir įgauna atsparumą vaistams. Tada tenka parinkti stipresnius medikamentus, o gydymas pailgėja iki 18-24 mėnesių“, – sakė D.Steponavičienė.

Tokie užsikrėtimo šeimose atvejai nėra būdingi vien rizikos grupės šeimoms. „Būna, kad kiti nė nežino seniai sergantys džiova. Deja, pasitaiko, kad specialiai nesigydo netgi inteligentai, nes bijo, kad apie jų ligą sužinos kiti ir juos pasmerks. O kai kada gydymo vengiama net be jokios aiškios motyvacijos. Nepaisoma nė pavojaus artimųjų sveikatai“, – kalbėjo gydytoja.

Skaudūs laiškai

Jaunieji pacientai prieš kovo 24-ąja, kai minima pasaulinė tuberkuliozės diena, parašė laiškus visuomenei. Medikai džiaugiasi, kad ligoniai nepalūžta nors jiems yra labai sunku.

„Šiais metais sužinojau, kad sergu tuberkulioze, – rašo Vaikų ligų II skyriuje gydoma pacientė. – Man ir mano tėveliams tai buvo netikėta žinia. Atsiguliau į ligoninę. Mokykla paviešino mano vardą ir pavardę. Iš manęs tyčiojosi, gaudavau labai negražias žinutes. Tik kam to reikėjo, nesuprantu.. Mamai irgi teko daug ką iškentėti. Kur tik praeidavo vis kažkas kažką pasakydavo. Kalbos ėjo sparčiai, bet aprimo. Buvau tikrai įskaudinta, bet dėka kai kurių žmonių, kurie palaikė ir gynė aš nepalūžau. Labiausiai dėkoju auklėtojai kuri mane palaikė ir stengėsi mokykloje ką nors padaryti mano labui. Nusprendžiau kovoti ir neleisti, kad mane žemintų. Niekas nėra dėl to kaltas. Kur dingo ta tolerancija kurią ugdo mokyklose? Jos nėra. Žmonės žiaurūs. Nebesupranta kas yra gerumas… Jiems tik, kad smerkti ar pasityčioti.. Bet manau su laiku kiekvienas supras savo klaidą. Šiuo metu aš dar vis gydausi, bet jau niekas nebesityčioja. Manęs atsiprašė, mokykla taip pat. Galbūt žmogiškumas dar vis slypi mumyse. Kiekvienas prieš ką nors sakydamas pagalvokit, nes ne kiekvienas sergantis gali tai ištverti… Jei jums taip būtų, ir jums tai reiktų ištverti.. Ar pajėgtumėte?“

„Sužinojus apie ligą buvau šoke, bet greitai susivokiau jog ašaros ir savigaila nieko nepakeis, – rašo kita pacientė. – Aš privalau gydytis ir pasveikti, kitos išeities nėra. Iš pradžių niekam nenorėjau sakyti jog susirgau tuberkulioze, tačiau vėliau buvo vis sunkiau tylėti ir noras su kuom nors apie tai pasikalbėti vis didėjo. Mamos tam jau neužteko, norėjosi pasikalbėti su kuom nors kitu ir pratrūkau, prasitariau draugei. Jos reakcija mane labai nudžiugino. Ji tikino jog aš pasveiksiu ir viskas vėl bus gerai, o tai tik sustiprino mūsų pasitikėjimą ir draugystę. Apie šią ligą yra būtina šviesti visuomenę, nes dabartinė nuomonė yra klaidinga ir gali sugadinti gyvenimus daugeliui žmonių. Tokios situacijos gyvenime padeda susidėlioti prioritetus, atsirinkti draugus ir dar kartą įrodyti sau jog esi stiprus ir nepasiduosi. Nepasiduosiu dėl savęs, dėl artimųjų, tavimi tikinčių žmonių. Žinojimas, jog tau artimi ir reikalingi žmonės neatsitveria tylos siena, o laukia tavęs grįžtant namo – tai yra patys stipriausi ir veiksmingiausi vaistai skatinantys sveikti.“

Paplitimo mastai tebėra bauginantys

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų II skyriuje kasmet gydoma apie 200 pacientų sergančių tuberkulioze ir turinčių latentinę (paslėptąją) tuberkuliozės infekciją.
Pernai per metus Kauno klininėje ligoninėje tuberkuliozės diagnozė patvirtinta 31 vaikui, 16 iš jų – Kauno miesto ir rajono gyventojai. 4 sirgo atvirąja, o 3 iš jų – dar ir itin pavojinga, atsparia daugeliui vaistų tuberkulioze. Daugelis vaikų turėjo kontaktą su sergančiu atvira tuberkulioze asmeniu artimoje aplinkoje – šeimoje, kaimynystėje.

„Šiuo metu gydome net 5 vaikus sergančius atvira ligos forma, iš jų 2 ligoniai serga vaistams ypač atsparia tuberkulioze, 12 vaikų uždara tuberkuliozės forma. Jie visi iš tikrai tvarkingų šeimų ir tikrai pasveiks. Palaikykime morališkai šiuos sergančius vaikus, nes tik taip nugalėsime džiovą“, – kviečia D.Steponavičienė.

Penktadienį, minint pasaulinę tuberkuliozės dieną, labdaros ir paramos fondas „Saulės smiltys“ rengia tradicinę akciją „Baltos ramunės diena”. 10 val. Kauno klinikinės ligoninės kieme (Baltijos g. 120) bus atidengta meninė instaliacija „Vaikų svajonių ramunė“. 11.30 val. Savanoriai lankys sergančius vaikus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA