Uždaryti globos namai „Atžalynas“, vaikai persikėlė į jaukius butus | Kas vyksta Kaune

Uždaryti globos namai „Atžalynas“, vaikai persikėlė į jaukius butus

R. Tenio nuotr.

Antradienį Kaune uždaryti Vaikų globos namai „Atžalynas“. Ten gyvenę 42 vaikai jau persikėlė į 7 jaukius, moderniai suremontuotus savivaldybei priklausančius butus ir gyvena tarsi šeimos. Butai išsiskirstę po miestą, yra Šilainiuose, Kalniečiuose, Vilijampolėje.

Vaikai kambariuose gyvena po du, broliai ir seserys – kartu.

Patalpas keitė ne kartą

Nuo 1985 m. Partizanų gatvėje nr. 85 veikę vaikų globos namai „Atžalynas“ antradienį pasitiko apytuščiai, čia neliko vaikų, daugumos baldų, tik užuolaidos dar kabo ir vienas kitas žaislas stovi likę be savininkų. Planuojama, kad šis pastatas bus suremontuotas ir į jį atsikels Kauno spec. mokykla žmonėms su negalia, iš Apuolės gatvės.

Uždaryti globos namai „Atžalynas“

Beje, „Atžalyno“ globos namai Kaune veikė dar nuo 1944 m., turėjo pavadinimą „Kauno vaikų namai nr. 1″, patalpos buvo Žemaičių gatvėje, priklausė pranciškonų vienuoliams. Vėliau persikėlė į Josvainių gatvę, galiausiai į Partizanų, kur vaikų gyvendavo po 7-8 vaikus viename korpuse, t.y. privačiai suskirstytuose keturiuose kambariuose. Iš šių globos namų į suremontuotus butus perkelta po 6 vaikus į vieną butą.

Džiaugiasi permainomis

Uždarymo ceremonijoje dalyvavę svečiai džiaugėsi kardinaliais pokyčiais čia gyvenusių vaikų gyvenimuose ir tikisi, kad jie greičiau pritaps visuomenėje.

Uždaryti globos namai „Atžalynas“

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis džiaugėsi, kad šiandien tarsi nuimamas „antspaudas“ nuo vaikų globos namuose gyvenusių gyventojų, kaip institucijos gyventojų ir jie apsistos butuose kaip eiliniai žmonės. „Šiandien džiugi diena, linkiu sėkmės vaikams, jiems didžiausias pokytis. Nuo šiol jie pradeda gyventi bendruomenėje. Dėkoju savivaldybei”, – teigė L. Kukuraitis, rankose laikydamas raktus į naują butą vaikams. Kartu atkreiptas dėmesys, kad vaikai pilnavertiškai socializuosis, bendraus, žais kieme su mažaisiais namo gyventojais, ko atskyrus juos gyventi valdiškoje įstaigoje – daryti nebuvo labai paranku.

LR Prezidentės vyriausioji patarėja Lina Antanavičienė pažymėjo, kad joks vaikas neturi gyventi kažkur atskirtas. „Kiekvienas vaikas turi prigimtinę teisę gyventi mylinčioje šeimoje. Kaune pertvarka aktyviai vyksta ir matau, kad bus sėkminga, deja, taip yra ne visuose miestuose. Laikinojoje sostinėje žmonės tiki, kad tai būtinybė ir šie vaikai turi gyventi šeimose. Svarbu ir politikų nusiteikimas: nėra niekieno vaikų, yra mūsų visų vaikai ir beglobiai neturi gyventi vaikų namuose. Tikiu, ateis diena, kai Lietuvos vaikai negyvens institucijose”, – teigė Prezidentės patarėja.

Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis: „Vaikai persikelia gyventi į tikrus namus. Reikia vaikus ugdyti ne „rezervatuose”, o jaukiuose namuose, šeimose. Turime jais rūpintis kaip savo. Beje, ši idėja ne mūsų, o Europos Sąjungos, paskatinta šalies Prezidentės. Kaune iki 2020 m. turi nelikti vaikų globos namų”, – teigė meras.

Vaikų globos namų „Atžalynas“ laikinoji vadovė Elena Trimonienė pastebėjo, kad vaikams persikėlus į butus, netrukus pakito vaikų elgsena, jie pradėjo aktyviai įsijausti į šeimos gyvenimą, aktyviau rūpintis buitimi, noriau lanko mokyklą: „Džiaugiamės, kad vaikai gyvena suremontuotuose namuose, jie tapo bendruomenės nariais, gali lankyti mokyklas šalia namų, gali gyventi oriai, kaip visi vaikai. Jie nusiteikę pozityviai, noriai lanko mokyklas šalia namų, gamina valgyti, patys skalbia, tvarko kambarius – visa tai kelia pozityvias emocijas, pokyčius, potyrius. Tikimės, kad ir kiti vaikai ras tokius jaukius namus”. Ji pažymėjo, kad kaimynai vaikus priėmė noriai, nuoširdžiai bendrauja, palaiko.

Uždaryti globos namai „Atžalynas“

Pertvarka kelia ir įtampą

Globos namų „Atžalynas“ oficialiame uždaryme dalyvavusi LR Prezidentės vyriausioji patarėja Lina Antanavičienė pažymėjo, kad pokyčiai atneša ne tik džiaugsmo, bet ir kelia įtampą globos namuose dirbantiems žmonėms, jie pradeda svarstyti, kaip keisis jų darbo specifika ir ar išvis jie tebeturės darbą.

„Didžiausias pasipriešinimas pertvarkai kyla iš pačių darbuotojų, tarkim, mažame miestelyje tokios institucijos yra pagrindinis darbdavys, ten dirba dešimtys žmonių ir staiga paaiškėja, kad vyks pertvarka. Tuomet kyla įtampa, svarstoma, kad jie bus atleisti iš darbo. Todėl reikia bendradarbiauti ir darbuotojams, ir globos namų valdžiai, ir savivaldai. Reikia suteikti galimybę žmonėms darbuotis toje pačioje srityje”, – atkreipė dėmesį L. Antanavičienė.

Iki 2020-ųjų neliks vaikų globos namų

Pirmieji 18 paaugliško amžiaus „Atžalyno“ vaikų globos namų auklėtiniai trijuose naujuose butuose įsikūrė dar žiemą.

„Čia vaikai jausis saugiau. Gyvendami tokiose šeimose, jie įvairiapusiškai tobulės, formuos ir puoselės artimesnius tarpusavio ryšius, įgis naujų socialinių įgūdžių. Galiausiai jų namai bus čia, o nebe specializuotoje įstaigoje su tvora apjuosta teritorija. Gyvendami kaimynų apsuptyje, vaikai nuo šiol išties galės pasijusti bendruomenės dalimi“, – anksčiau sakė Kauno mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Butuose, kur apsistos po 6 gyventojus, dirbs po du socialinius darbuotojus ir tiek pat padėjėjų dieną bei naktį.

Paaugliai, padedami darbuotojų, čia galės patys atlikti daugumą namų ruošos darbų, rūpintis maisto produktais bei valgio ruošimu. Vaikai savo asmeninėms reikmėms gaus kišenpinigius.

Kauno miesto savivaldybės teigimu, 2017-ieji Kaune bus globos ir įvaikinimo sistemos pertvarkos metai.

Iš viso šalyje šiuo metu veikia 93 globos namai, priklausantys savivaldybėms, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, nevyriausybinėms organizacijoms. Planuojama, kad šalyje vaikų globos namų nebeliks iki 2020 m.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA