Netekome Kauno simbolio – kompozitoriaus K. Lušo | Kas vyksta Kaune

Netekome Kauno simbolio – kompozitoriaus K. Lušo

Asmeninio archyvo nuotr.

Antradienio rytą Kaunas neteko miesto legenda laikyto Kęstučio Lušo (60 m.). Jis šįryt ligoninėje mirė po sunkios ligos – plaučių vėžio, kankinusio jį kelerius metus. Talentingas džiazo kompozitorius, pianistas, prodiuseris ir vienas Kauno bohemos simbolių, būtent tokį jį prisimena kolegos. Tarp paskutinių jo pasirodymų publikai – „Kaunas Jazz“ festivalis.

Ilgametis K. Lušo bičiulis Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) Kauno apskrities skyriaus pirmininkas Vidas Mačiulis mena, kad neišsipildė K. Lušo noras pamatyti anūką: „Kęstutis sakė norėjęs pamatyti mažiausią anūkėlį, dukros Sondros sūnų, gyvenantį Olandijoje, deja, nesuspėjo…“, – apie bičiulį pasakojo V. Mačiulis.

Jis mena, kaip dirbdamas „Pūko“ televizijos direktoriumi nuolat sutikdavo K. Lušą, kuris skubėdavo į ten veikusią garso įrašų studiją – su dideliu įkvėpimu kurti.

„Manau, tokio džiazo virtuozo, pianisto kaip jis – vargu ar dar turime. Apie muziką jis kalbėdavo su didžiuliu entuziazmu, aktyviai kurdavo įrašus. Jį pažinojau ne tik kaip muzikantą, bet ir kaip puikų atlikėją, žmogų. Padiskutuoti galėdavai apie viską. Liūdna, kad taip anksti iškeliavo… O taip aktyviai dalyvaudavo laidose, daugumai žurnalistų davė interviu, jo muzika skambėdavo radijuje ir televizijoje, o jo draugė – kolegė žurnalistė, buvusi Lietuvos radijo ir televizijos Kauno redakcijos darbuotoja, LŽS narė Rasa Gedvilaitė“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ atviravo V. Mačiulis.

Pašnekovas pasakojo, kad Lapėse seniau veikusiame televizijos kanale „LitPoliinter” dažnai skambėjo K. Lušo muzika. „Jis kūrė įrašus su dainininku Romu Bubneliu, rengė projektą su poetu Gintaru Patacku ir kitais. Retas muzikos pasaulio atstovas jo nežinojo. Žurnalistika, muzika, teatras, dailė – kūrybinis darbas, visi savotiškai esame vieno dvasingo luomo atstovai”, – pažymėjo V. Mačiulis.

Aktyvus kūrėjas

K. Lušas buvo žinomas džiazo kūrėjas, 1979 m. subūrė džiazo trio, koncertavo Lietuvos ir užsienio festivaliuose. Kiti trio nariai – bosininkas Valerijus Nazarovas, būgnininkas Edmundas Malinauskas. Vėliau grupę papildė džiazo legenda, dainininkė Marina Granovskaja.

Retas nežino jo kurtų dainų: „Pavasaris žiemą“, „Nothing, but love“, „Sniegena“, „Ubago daina“, „Tamsus langas“, „Raudoni šermukšniai“, „Man nereikia vėjo“.

K. Lušas buvo žinomas popmuzikos projektų autorius, dalyvis. 1980 m. jo vadovautas ansamblis tapo konkurso „Liepojos gintaras“ laureatas, konkurse „Gintarinė triūba“ Kaune įteiktas geriausio kolektyvo apdovanojimas.

K. Lušas buvo pripažintas geriausiu instrumentininku Birštono festivaliuose 1978, 1980 ir 1982 m.

Gastroliavo Lenkijoje, Suomijoje festivaliuose „Pori Jazz“, Vienos džiazo festivalyje, festivalyje „Slavianskij bazar“ vykusiame Rusijoje, Baltarusijoje ir Ukrainoje.

1977-1982 m. vykdė projektus su dainininke Gintare Jautakaite, 1984-1994 m. su M.Granovskaja, o 1995 m. papildė grupės „Rondo“ sudėtį.

Populiarūs K.Lušo projektai buvo „Gulago univermagas“ (1990-1992 m.) ir „Baliai“ (1995-1997 m.).

Jis buvo muzikos prodiuseris televizijos projektuose „Švieski man vėl“ (TV3, 2007-2008 m.), „Mūsų dienos – kaip šventė“ (LRT, 2008-2009 m.).

2007 m. Kauno filharmonijoje buvo projekto „Nuo šv. Kalėdų iki Naujųjų“ vadovas. Atlikėjai – Viktoras Malinauskas, Linas Adomaitis, Vytautas Petruš0nis, Karina Krysko, Žilvinas Brazauskas

2012 m. vykdė kompoziciją skambant Gintaro Patacko eilėms, taip pat rengė kompozicijas Pažaislio muzikos festivalyje, kur dainavo Marius Jampolskis, Saulius Bareikis, Žilvinas Brazauskas, peotė Ana Gersimova –Umka.

Tais pačiais metais Kauno filharmonijoje rengė projektą  su operos solistu Vaidu Vyšniauskiu: „Nakties džiazo preliudijos“. 

2013 m. Kauno filharmonijoje rengė projektą „Džiazo teatras“ su aktoriais Regimantu Adomaičiu ir Mariumi Jampolskiu, (rež. Raimundas Banionis).

2015-2016 m. VšĮ „Inovatyvūs kūrybiniai projektai“. Projekto „Dainos poeto A.Ambraso tekstais: „Dovanok savo šypseną, žeme“ muzikinis vadovas. Bendras tarptautinis Lietuva-Izraelis projektas. 

Velionio palaikai bus pašarvoti netoli ,,Saulėtekio” esančioje šarvojimo salėje, K. Lušas savaitgalį bus palaidotas Seniavos kapinėse.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA