Ministrė svarsto galimybę mokslo metus ilginti ne tik birželį, bet ir rugpjūtį bei kitu metu | Kas vyksta Kaune

Ministrė svarsto galimybę mokslo metus ilginti ne tik birželį, bet ir rugpjūtį bei kitu metu

BNS 2017/03/21 13:47
Archyvas / R. Tenio nuotr.

Diskutuojant dėl Vyriausybės ketinimo ilginti mokslo metų trukmę, švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė sako, kad prie kitų mokslo metų planuojama pridėti iki dviejų savaičių.

Ministerijoje antradienį surengtoje spaudos konferencijoje Vilniaus licėjaus direktorius Saulius Jurkevičius ragino mokslo metus ilginti visu mėnesiu.

„Jeigu mes turėtume mėnesiu ilgesnius mokslo metus, jūs paskaičiuokite, per 10 metų būtų 10 mėnesių, tai vaikai turėtų dar vienus papildomus apskritai mokymosi metus, tai ilgalaikiame procese matome fundamentalų poslinkį“, – sakė jis.

„Kol kas yra siūlymas ilginti 10-15 dienų visoms grupėms“, – savo ruožtu teigė ministrė.

Ji taip pat pažymėjo, kad dar nenuspręsta, kaip išdėlioti papildomas pamokas.

„Yra daug praktinių dalykų. Aš buvau susitikimuose su Klaipėdos regiono mokyklomis, ir Neringos mokyklos direktorius sako, kad mūsų visi vaikai ir visi tėvai išeina masiškai dirbti vasaros sezono metu, nes tokia yra šito regiono specifika. Todėl tie siūlymai, kurie yra teikiami, kaip galėtų būti ilginami mokslo metai, kaip galėtų tos dienos išsidėstyti, vienas iš variantų ir yra galvoti, ar ilginti birželio mėnesį, ar rugpjūtį, o galbūt mokykla gali pati nuspręsti, kaip tas dienas išdėlioti per mokslo metus“, – per spaudos konferenciją antradienį sakė ministrė.

Šią savaitę prasideda viešosios konsultacijos regionuose dėl siūlymo ilginti mokslo metų trukmę. Švietimo ir mokslo ministerija mokslo metų ilginimą nurodo tarp priemonių siekiant pagerinti mokinių pasiekimus.

Išdėstant ugdymo programą per ilgesnį laikotarpį, tikimasi, kad sumažėtų krūvis vaikams, jie turėtų daugiau laiko įsisavinti dalykus, o ne „perbėgti“ temas.

Paklausta, kokio rezultato tikimasi pailginus mokslo metus dviem savaitėmis, ministrė antradienį tvirtino, kad tai yra tik viena iš priemonių siekiant kokybės.

„Tikriausiai visi atsakingai suprantame, ką ir bandžiau paaiškinti, kad vieno stebuklingo žingsnio, kaip užtikrinti švietimo kokybę, nėra. Tam reikia tikrai daug veiksnių. Reikia ir ugdymo turinį stiprinti, ir mokytojų kvalifikaciją stiprinti, ir mokyklos veiklos organizavimą stiprinti. Ir viena iš organizavimo formų yra mokslo metų ilginimas. Kai visas kompleksas veiksnių suveiks, tai tikrai turėtų atsiliepti kokybiškesniais pasiekimais“, – aiškino J.Petrauskienė.

Spaudos konferencijoje dalyvavę Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentė Dovilė Bikelytė, Vilniaus licėjaus direktorius S.Jurkevičius, Lietuvos tėvų forumo pirmininkas Audrius Murauskas, vaikų psichiatras Linas Slušnys teigė palaikantys idėją dėl mokslo metų ilginimo. Profesinių sąjungų atstovai į renginį nebuvo pakviesti.

„Lietuvos moksleivių sąjunga, Lietuvos moksleiviai džiaugiasi siekiu sumažinti kasdienį mokymosi ir mokymo krūvį bei namų darbų kiekį, tačiau reikėtų įvertinti ir tai, kad mokslo metų pailginimas dviem savaitėmis neišspręs visų problemų ir ugdymosi kokybė tikrai negerės, jeigu neperžiūrėsime ugdymo programų. Svarbu labai įtraukti ir tėvus, ir mokytojus, ir mokinius, žinoma, ir reikia kalbėti tikrai apie ugdymosi metodus, atnaujinti juos taip, kad jaunam žmogui pateikiama informacija būtų suprantama ir įsimintina“, – kalbėjo D.Bikelytė.

Pasak A.Murausko, ugdymo programa turėtų būti perpus mažesnė, nes vaikai ne įsisavina, o tik „prabėga“ kursą. Tėvų atstovas pabrėžė, kad reikia daugiau dėmesio skirti socialiniam, emociniam intelektui ugdyti.

„Išdalyti tą ugdymo programą, kuri šiandien yra, per truputėlį ilgiau būtų tas pats, kas apnuodytą maistą išdalyti mažesnėmis dozėmis per ilgesnį laikotarpį“, – kalbėjo A.Murauskas.

S.Jurkevičius savo ruožtu nesutiko, kad programas reikia iš esmės keisti: „Tos programos pakankamai šiuo metu funkcionuoja, ir manyčiau, kad būtų didelė klaida jas bandyti keisti, tiesiog pabandykime padaryti tai, ką turime, ir pabandykime tai padaryti ramiai ir be jokių įtampų kėlimo“.

Antradienį pirmoji iš planuojamų dešimties viešųjų konsultacijų su mokyklų bendruomenėmis ir nevyriausybinių organizacijų atstovais vyksta Alytuje. Vėliau konsultacijos vyks Marijampolėje, Utenoje, Panevėžyje, Telšiuose ir kituose miestuose.

Siūlymas ilginti mokslo metus numatytas Vyriausybės programos įgyvendinimo plane.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA