Startavo „Veiksmo savaitė be patyčių“, kviečiama išsakyti ir parodyti nepritarimą pašaipoms | Kas vyksta Kaune

Startavo „Veiksmo savaitė be patyčių“, kviečiama išsakyti ir parodyti nepritarimą pašaipoms

Aplinkos ministerijos/A. Žuko nuotr.

Kovo 20 dieną Lietuvoje prasideda „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ“. Patyčių prevencijos renginius iki pat kovo 26 dienos organizuos daugiau nei tūkstantis mokyklų, kelios dešimtys šią idėją palaikančių organizacijų.

Veiksmo savaitę prieš patyčias aštuntą kartą rengia emocinės paramos tarnyba „Vaikų linija“, palaiko Švietimo ir mokslo ministerija.

Prisidėdama prie „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“, Švietimo ir mokslo ministerija parengė ir mokykloms pirmą kartą pateiks „Smurto prevencijos įgyvendinimo mokyklose rekomendacijas“. Nuo rugsėjo 1-osios visos bendrojo ugdymo mokyklos privalės įgyvendinti patyčių ir smurto prevencines programas.

„Šiemet organizuodami „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“ norime padrąsinti žmones, matančius, kaip yra užgauliojami, žeminami kiti asmenys, aiškiai išsakyti ir parodyti savo nepritarimą patyčioms – ar tai vyktų darželyje, mokykloje, socialiniame tinkle, darbovietėje, parduotuvėje ar bet kur kitur. Kuo daugiau mūsų, matydami atvejus, kai yra užsipuolamas ir žeminamas kitas žmogus, ryžtingai ir tvirtai išsakys savo nepritarimą, tuo greičiau patyčios ir jų iniciatoriai bus stabdomi”, – teigia „Vaikų linijos“ vadovas, psichologas dr. Robertas Povilaitis.

„Veiksmo savaitėje BE PATYČIŲ“ užsiregistravo dalyvauti daugiau nei 1100 mokyklų, vaikų darželių, jaunimo centrų ir kitų švietimo įstaigų, kurios pasiūlys įvairių prevencinių renginių.

Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro specialistai į paskaitas kvies tėvus, kurių vaikai susiduria su patyčiomis. Švietimo informacinių technologijų centras organizuos situacijų konkursą „Nebylus kinas“, kviesdamas vaikus filmuoti pamokančias situacijas apie elektronines patyčias.

Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota nacionalinė socialinio saugumo kampanija „Už saugią Lietuvą“, sutelkusi atsakingo verslo įmones, prisideda prie „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ 2017“, pristatydama dvi socialinės lauko reklamos kampanijas.

Lietuvos nacionalinis dramos teatras kovo 21–23 dienomis surengs specialias teatro meno dirbtuves „Drąsi klasė“, skirtas 9–11 klasių mokiniams. Dirbtuvėse jaunimą pasitiks aktorius Paulius Tamolė.

Kauno kino centras „Romuva“ pristatys specialias edukacines programas vaikams ir jaunimui su filmų peržiūromis ir diskusijomis, kurias ves psichologai, socialinės pedagogikos studentai, menininkai. „Romuvoje” vyks veiksmo savaitė „Kartu”, programą rasite čia.

Šįmet profesionalūs Lietuvos krepšininkai padrąsins paauglius stiprinti draugišką komandinę dvasią. Lietuvos krepšinio lyga, bendradarbiaudama su „Vaikų linija“, padėjo sukurti edukacinius filmukus ir pristatys plakatus, atkreipiančius dėmesį į sporto treniruotėse vykstančias patyčias.

„Paramos vaikams centras“ įvairaus amžiaus vaikams surengs mokymus apie saugumą, informuos savanorystės ir pagalbos vaikams temomis. Lietuvos vaikų ir jaunimo centras mokinius ir pedagogus pakvies į praktinį psichodramos seminarą, pristatys interaktyvią apklausą patyčių tema, surengs šventinį „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ renginį visai šeimai, kuriame bus apdovanoti „Vaikų linijos“ organizuotų mokinių konkursų nugalėtojai. Organizacija „Vaiko labui“ kvies mažuosius kurti savo klasės ar grupės „Draugystės knygą“, o tėvai ir pedagogai galės dalyvauti paskaitoje-diskusijoje. „Vaikystės sodas“ surengs diskusiją „Vienas prieš visus, visi prieš vieną: kaip gimsta patyčios ir ką su jomis daryti?“.

Lietuvos moksleivių sąjunga kvies mokyklas surengti mokinių pokalbį su mokyklos bendruomene prie arbatos puodelio #emocijąkuriamepatys, taip pat pakvies dalyvauti Lietuvos miestuose vyksiančiuose susitikimuose su „Emocija+“ ambasadoriais, konkurse „Prašau, suprask mane“.

„Pagalbos vaikams linija“ internetu apklaus vaikus ir tėvus patyčių tema, ragins pasidalinti sėkmingomis patirtimis.

Išsamią informaciją apie „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ 2017“ rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA