Senasis Kaunas: ledai Nemune pajudėjo sėkmingai | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: ledai Nemune pajudėjo sėkmingai

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Kovo 17-ąją 1937-ais metais „Lietuvos žinios“ pranešė, jog ledai pro Kauną praėjo sėkmingai.

„Kovo 16 d. iš ryto Nemuno ledas aukščiau Kauno sujudėjo, o nuo 11 val. ledai pradėjo grūstis ir per Kauną – nuo Žaliojo tilto ir žemyn. Su menkais susitrukdymais ledas grūdosi žemyn, o po pietų ėjo visu smarkumu. Po pietų ledas susikimšo prie Zapyškio, vėliau tas susigrūdimas pasiekė Raudondvarį ir del to Kaune pradėjo kilti vanduo. 15 val. sujudėjo Neris. 16.30 val. smarkiai pakilo Neries vanduo ir išsiliejo į Jonavos gatvę. 17 val. auto susisiekimas su Vilijampole buvo nutrauktas. Pėstieji ėjo per specialiai pastatytus lieptus, o autobusai grįžo iš Jonavos gatvės. Tuo pačiu metu buvo įspėti žuvų turgavietės prekybininkai, kad pasišalintų, nes gręsia potvynio pavojus. Žuvų turgavietė tuojau buvo „evakuota“, o po valandos čia jau tyvuliavo vanduo.

Vakare vanduo išsiliejo ir į Aleksoto gatvę, Muziejaus, Daugirdo ir kt. gretimas žemesnes gatveles. Apsemtomis gatvėmis žmonės plaukiojo laiveliais. Vakare Nemuno vanduo apsėmė ir potvynio komisijos pirmininko inž. Reisono įstaigą – statybos skyrių. Raštinėje ant grindų buvo keliolika centimetrų vandens, bylos sukeltos ant stalų, ant spintų.

Apie 20 val. buvo vanduo pakilęs 6 metr. Ir 56 centr. Tačiau vargais negalais pro Zapyškį ledai prasigrūdo, ėmė eit ledas nuo Raudondvario ir Kaune vanduo pradėjo slūgti. Kas valandą vanduo krito po 10-15 centr., o šįryt rytą tik 5 metrai virš normalaus lygio. Taigi, potvynis laikomas jau visiškai praėjusiu, prie Kauno Nemuno vanduo jau švarus nuo ledų.

Vakar dieną ir šiąnakt per naktį rotušėn buvo susirinkę daug bedarbių, kurie laukė ar potvynio komisija jų kur nors nepasiųs prie darbo. Kelios dešimtys bedarbių, šen-ten buvo pasiųsta, o kiti šįryt grįžo namo.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA