Visose mažamečių apklausose ateityje turės dalyvauti psichologas | Kas vyksta Kaune

Visose mažamečių apklausose ateityje turės dalyvauti psichologas

BNS 2017/03/14 11:39
R. Tenio nuotr.

Seimas antradienį priėmė pataisas, kad visose mažamečių, t.y. keturiolikos metų nesulaukusių vaikų apklausose turės dalyvauti psichologas, o vyresnių nepilnamečių apklausose jo dalyvavimas būtų privalomas dėl nusikaltimų žmogaus gyvybei, sveikatai, seksualinio apsisprendimo laisvei, kitais įstatymo nustatytais atvejais.

Už tokias Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) pataisas antradienį balsavo 116 Seimo narių, prieš ir susilaikiusių nebuvo. Pataisos turėtų įsigalioti nuo 2018 metų liepos mėnesio.

Pataisas inicijavusi prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlė, kad dalyvaujant psichologui ir tik specialiose patalpose vyktų visos nukentėjusių ar liudijančių nepilnamečių apklausos, tačiau Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas pritarė argumentui, kad kviesti psichologą visais atvejais, neatsižvelgiant nei į vaiko amžių, nei į nusikalstamų veikų pobūdį bei sunkumą, nėra pagrįsta ir realiai neįgyvendinama.

Komiteto pateikiamais duomenimis, per praėjusius metus nukentėjusių vaikų skaičiuojama apie 3 tūkst. (2015 metais – per 2 tūkst.), dar du kartus tiek liudytojų, įtariamųjų ir teisiamųjų nepilnamečių, o specializuotų psichologų teismuose yra penki, įvairiose nevyriausybinėse organizacijose dar keletas.

Komitetas pritarė siūlymui, kad būtina diferenciacija dėl psichologo privalomo dalyvavimo apklausose, atsižvelgiant į vaikų amžių, padarytų veikų pobūdį ir sunkumą, tokį reguliavimą patvirtino ir Seimas priimdamas BPK pataisas.

Jos numato, kad į mažamečio liudytojo ar nukentėjusiojo apklausą visuomet, taip pat į nepilnamečio liudytojo ar nepilnamečio nukentėjusiojo apklausą dėl nusikaltimų žmogaus gyvybei, sveikatai, laisvei, seksualinio apsisprendimo laisvei, dėl pelnymosi iš nepilnamečio prostitucijos arba kitais atvejais, kai to prašo proceso dalyviai, ikiteisminio tyrimo pareigūno, prokuroro ar ikiteisminio tyrimo teisėjo iniciatyva, privalo būti kviečiamas psichologas. Taip pat privaloma kviesti vaiko teisių apsaugos institucijos atstovą, kuris iš kitos patalpos stebėtų, ar apklausos metu nepažeidžiamos nepilnamečio teisės.

Taip pat pataisomis įtvirtinama, kad nepilnametis liudytojas ar nepilnametis nukentėjusysis ikiteisminio tyrimo metu apklausiami vaikų apklausoms pritaikytose patalpose. Tokių patalpų šalyje šiuo metu yra 46.

Pataisas inicijavusios prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja Rasa Svetikaitė pažymi, kad nauja patvirtinta tvarka sudarys sąlygas apklausti vaikus jų netraumuojant.

„Vaikas būtų apklausiamas psichologo, neakivaizdžiai stebint tiek pareigūnams, tiek kitiems proceso dalyviams, bet klausimus vaikui užduotų psichologas, kiek tai atitinka vaiko socialinę, psichologinę brandą, kad tai vaiko netraumuotų, ir būtų išgauta informacija, kuri reikalinga teisėsaugai vaiką apklausiant“, – žurnalistams pataisas Prezidentūroje komentavo R.Svetikaitė.

Pasak R.Svetikaitės, nors šiuo metu teismuose nėra pakankamai vaikų apklausose dalyvauti pasirengusių psichologų, tai esantis lėšų, o ne specialistų trūkumo klausimas. „Pačių psichologų paruoštų yra, ir mokslo įstaigos teigia, kad pačių psichologų yra. Tai finansavimo klausimas, jei norime išspręsti problemą, bet tai nėra tokie pinigai, kurių valstybė negalėtų skirti šiam svarbiam klausimui“, – sakė R.Svetikaitė.

„Pačių psichologų paruošta yra, problema, kad psichologai užsiima privačia praktika. Bet yra tam tikri mechanizmai, kurie turi motyvuoti, aišku, valstybė turi numatyti tam tikrą apmokėjimą“, – kalbėjo patarėja.

Pasak jos, po teismų reformos 2018 metais veiks dvylika apylinkių teismų, ir geriausias kelias būtų visuose įdarbinti po psichologą, darbui su bylose dalyvaujančiais mažamečiais.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, pernai nuo nusikalstamų veikų nukentėjo 2 tūkst. 777 vaikai (2015 metais – 2 tūkst. 165). Nuo savo tėvų pernai nukentėjo 578 vaikai (2015 metais – 496). Nuo patėvių ir įtėvių nukentėjusių vaikų skaičius taip pat kasmet auga: 2014 metais tokių vaikų buvo 119, 2015 metais – 129, 2016 metais – jau 168 vaikai.

Pateikiama statistika rodo, kad nuo artimų giminaičių nukentėjusių vaikų taip pat daugėja: 2014 metais tokių vaikų buvo 98, 2015 metais – 104, 2016 metais – jau 125. Nuo nepažįstamų asmenų nukentėjusių vaikų skaičius kasmet mažėja: 2016 metais nukentėjo 351 vaikas ir tai yra ketvirtadaliu mažiau nei 2014 metais – 477 (2015 metais – 395).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA