Premjeras: PVM lengvatos šildymui nebeliks | Kas vyksta Kaune

Premjeras: PVM lengvatos šildymui nebeliks

BNS 2017/03/13 10:47
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Premjeras Saulius Skvernelis dar kartą pakartojo, jog pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos šildymui nuo birželio nebeliks. Jis pripažįsta, kad šiluma kai kuriuose miestuose gali brangti, o finansų ministras primena, kad socialiai remtiniems žmonėms bus mokamos kompensacijos.

„Pasibaigia lengvatos galiojimo terminas, o toliau biudžete nė euro nėra. Tai yra atsakymas. Mes prie biudžeto perskirstymo neplanuojame sugrįžti“, – pirmadienį spaudos konferencijoje, skirtoje Vyriausybės patvirtintam programos įgyvendinimo planui, sakė S.Skvernelis, atsakydamas į klausimą, ar gali būti pratęsta PVM lengvata šildymui.

Premjeras negalėjo tiksliai atsakyti, kaip keisis šilumos kaina, panaikinus lengvatą.

„Sunku pasakyti, nes tikrai pagal atskirus regionus gali kilti šilumos kaina, nes auga ir gali augti dujų kaina bei kitų reikalingų resursų kaina. Dabar tikrai negaliu atsakyti, nes tai priklauso nuo konkrečios savivaldybės, kurioje žmogus gyvena. Noriu pabrėžti, kad šilumos kaina yra reguliuojama. Tiekėjas jos negali nustatyti vienašališkai. Kainų komisija įvertins objektyvius kriterijus. Nebus taip, kaip Vilniuje, ir bus pasižiūrėta labai atidžiai, kad nebūtų dirbtinai pakelta šilumos kaina“, – tvirtino S.Skvernelis.

Finansų ministras Vilius Šapoka pridūrė, kad šiuo metu yra ruošiama centralizuotai tiekiamos šilumos kompensavimo tvarka socialiai remtiniems žmonėms.

„Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kartu su savivaldybės ir Finansų ministerija ruošia modelį, kad tiems žmonėms, kuriems yra būtina pagalba, kad ji būtu suteikiama ir tas būtų padaroma maksimaliai greitai“, – spaudos konferencijoje teigė V.Šapoka.

Seimas praėjusių metų pabaigoje pratęsė PVM lengvatos centriniam šildymui galiojimą iki šių metų birželio pradžios. Dabar kompensacijas už šildymą gauna apie 130 tūkst. šalies gyventojų, o panaikinus lengvatą, jų ratą ketinama išplėsti maždaug dukart – iki 260 tūkst.

Nuo šių metų liepos vartotojams brangs dujos, nes baigsis nuo 2014-ųjų vidurio galiojantis permoka. Be to, Vilniuje nuo balandžio vėl maždaug penktadaliu brangs šiluma, iš miesto šilumos ūkio pasitrauksiant „Vilniaus energijai“.

S.Skvernelis anksčiau yra teigęs, kad PVM lengvata šildymui nėra socialiai teisinga, nes taikoma ir tiems, kurie turi didelės vertės nekilnojamąjį turtą, erdvius ir prabangius butus, tačiau ja nesinaudoja gyvenantieji privačiuose namuose ir šildantys juos dujomis ar malkomis.

Šiuo metu lengvatinis PVM tarifas centriniam šildymui yra 9 proc., o standartinis – 21 procentas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA