Ar įmanoma areštuotą turtą perleisti vaikų nuosavybėn skyrybų byloje? | Kas vyksta Kaune

Ar įmanoma areštuotą turtą perleisti vaikų nuosavybėn skyrybų byloje?

Organizatorių nuotr.

 

Noriu skirtis su vyru, deriname skyrybų sąlygas ir jis nori vaikams už išlaikymo įsiskolinimą atsiskaityti jam priklausančiu turtu, kuris yra areštuotas. Bet ar tikrai tokia galimybė yra?

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Skolininko turto areštas yra įstatymų nustatyta tvarka ir sąlygomis taikomas priverstinis nuosavybės teisės į turtą ar atskirų šios teisės sudėtinių dalių – valdymo, naudojimo ar disponavimo – laikinas apribojimas, siekiant užtikrinti įrodymus, civilinį ieškinį, galimą turto konfiskavimą, kreditorių reikalavimų tenkinimą, kitų įsipareigojimų vykdymą. Disponavimo teisės laikinas apribojimas reiškia, kad priverstinai laikinai apribojama teisė turtą parduoti, kitaip perleisti, išnuomoti, įkeisti, kitokiu būdu keisti jo teisinę būklę(Turto arešto aktų registro įstatymo 2 straipsnio 7 dalis), todėl teismų praktikoje laikomasi nuoseklios pozicijos, kad, areštavus turtą ir uždraudus juo disponuoti, negalimi asmenų susitarimai dėl areštuoto turto pardavimo, perdavimo kito asmens nuosavybėn, o jei tokie daromi – yra niekiniai ir negaliojantys (CK 1.80).  Taigi, pirmiausia, Jums reikėtų išsiaiškinti, ar sutuoktinio turtui taikomas areštas apima draudimą disponuoti areštuotu turtu. Jei taikomas turto areštas apima tokį draudimą – teismas Jūsų susitarimo kompensuoti nepilnamečio vaiko išlaikymo skolą Jūsų vyrui priklausančiu areštuotu turtu negalės patvirtinti, kadangi toks susitarimas būtų laikytinas niekiniu ir pažeidžiančiu imperatyviąsias teisės normas.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA