Sapnuojate keistus sapnus? Turite šį tą žinoti | Kas vyksta Kaune

Sapnuojate keistus sapnus? Turite šį tą žinoti

BERTA BANYTĖ 2017/03/12 20:02
R. Tenio nuotr.

Ne paslaptis, jog bene kiekvieną žmogų aplanko vaizdiniai, kurie pasirodo ir karaliauja „užmerktų akių lauke”, t.y. jam užmigus. Įprastai šis reiškinys vadinamas sapnu. Sapnų turinys, susidedantis iš tam tikrų simbolių juose, gali būti įvairus. Tačiau dažniausiai žmogus tiesiog pasako, jog jį aplankė geras arba blogas sapnas. Kodėl kartais sapnuojame sapnus, panašius į tikrovę, o kartais mus lanko keisti ar netgi baugūs vaizdai juose?

Astrologė Saulė Jonaitytė kalbėdama apie sapnus, jų tipus, galimas reikšmes ir daugelį kitų svarbių dalykų, susijusių su šia, atrodytų, antgamtiška sritimi, pateikė paaiškinimus, kurie galėtų tapti raktu į dažną žmogų kamuojantį klausimą, kodėl sapnuojame malonius, o kartais priešingai – keistus, šiurpulingus sapnus.

Sapnais domimasi nuo senovės

Ypač didelis dėmesys sapnams buvo skiriamas jau Avino epochoje (2000 m. pr. Kr. iki Kr. gimimo). Minėtu laikotarpiu karaliai ar genties žmonės norėdami išsiaiškinti sapnų simbolių reikšmę kreipdavosi į žynius.

Lietuvių pagonybės istorijoje taip pat įmanoma rasti ryškių atgarsių, susijusių su sapnų tema – žyniai valdovams, kunigaikščiams, genties vadams aiškindavo sapnus, o šie jų klausydavosi. Pavyzdžiui, legenda apie Vilnių taip pat siejama su kunigaikščio Gedimino sapnu, kuris susapnavo plieninį, ant kalno staugiantį vilką. Krivis interpretavo šį sapną tarsi ženklą, siųstą dievų, prašant, kad vietoje, kurioje kunigaikštis savo sapne regėjo vilką, būtų pastatytas galingas ir stiprus miestas, o garsas apie jį pasklistų plačiai pasaulyje.

Kinas po atviru dangumi

Sapnas. Kas tai?

Sapnas dažniausiai suvokiamas kaip įspėjimas apie gresiančias permainas. JAV mokslininkas, sapnų tyrinėtojas Kelis Balkelis (Kelly Bulkelly) studijoje „Sapnai“ išskiria net 5 versijas, kas yra sapnas. Pagal vieną iš jų sapnas yra vaizduotės žaismė, skirta tam, kad žmogus sumodeliuotų savo ateitį.

„Ne paslaptis, jog dažnas iš mūsų gyvena vien šia diena, t.y. be įsivaizdavimo, kas laukia ateityje. Žmogaus smegenis pasiekia didžiuliai kiekiai neregimos informacijos, gautos dieną iš aplinkos. Miego metu ši informacija apdorojama, tarsi perrūšiuojama pasąmonėje. Joje gimsta simboliniai vaizdiniai, kurie yra skirti įspėti ar pabrėžti, kas tikrovėje mums asmeniškai yra opiausia, į ką turime atkreipti pirmaeilį dėmesį“ – sako S. Jonaitytė.

Veiksniai, darantys įtaką vaizdiniams sapnuose

„Žvelgiant iš kūniško taško, sapno turiniui įtakos gali turėti sotus, riebus maistas, suvalgomas prieš miegą. Mat virškinimas suaktyvina smegenų biocheminius procesus. Tada žmogus sapnuoja aktyviau bei ryškiau”, – tikina astrologė. Be to, pasak jos, ryškesni sapnai aplanko, kai nakvynės vieta yra labai arti telekomunikacinių bokštų, transformatorinių. Kažkokiu būdu jie stipriau veikia banginę smegenų prigimtį, paryškina sapnų vaizdinius.

Tačiau, įtaką gali daryti ir begalė kitų nefizinių dalykų. Pavyzdžiui, tam tikri pasąmoniniai troškimai. Tą plačiai tyrinėja psichoanalitikai, oneirologai, t.y. mokslo apie sapnus specialistai. Tačiau didžiausią įtaką vaizdiniams, kuriuos regime sapnuose, daro kasdienis žmogaus sąlytis su jį supančiu pasauliu – patirtys, informacija gaunama realybėje, išgyventas stresas ir nuslopintos nuoskaudos – ypač santykiai su žmonėmis. Sapno turinys dėl skirtingų priežasčių susikuria ypač individualiai.

Mėnulio fazės ir sapnai

„Mėnulis sužadina atmintį, įvairiausias baimes, kurias žmogus išgyveno. Per pilnatį ypač dažnai lunatikuojama. Negana to, sapnai itin suaktyvėja per Saulės užtemimus”, sako S. Jonaitytė.

Supermėnulis

Pasak jos, per Saulės užtemimą, Mėnuliui ją uždengus, sustiprėja pasąmoniniai, instinktyvūs dalykai.Kartais žmogaus pasąmonė į paviršių išstumia tai, kas galbūt seniai pamiršta: baimę, susijusią su praeitimi, ir tuo, kas išgyventa. Šiuo atveju sapnų būna daugiau. „Žmonės, kurių horoskope galima įžvelgti stiprią Mėnulio įtaką, yra jautresni Mėnulio fazių kaitai. O tie, kurių horoskope Mėnulis išreikštas silpnai, kontroliuoja savo emocinę raišką.Jiems jis nedaro jokios įtakos. Tikėtina, jog tokie žmonės gali ir nesapnuoti”, – paaiškina astrologė.

Sapnai ir Visata

S. Jonaitytės teigimu, mūsų pasąmonę struktūruoja tam tikros energijos rūšys, susijusios su viena iš Saulės sistemos planetų. „Jei žmogaus asmeninėje astrogramoje 12-tasis būstas yra glaudžiai susijęs su Plutono planeta, sapnuose žmogų lankys pavojaus, grėsmės, arba nuslopintų savo ar kitų žmonių seksualinių troškimų, patirtos psichologinės prievartos vaizdiniai”, – tikina ji.

Sapnai, susieti su Uranu, pasak astrologės, visada yra susiję su tolimos ateities vaizdinių regėjimu. „Pamatyti tolimą ateitį nėra liguista, tai yra įgimtas gebėjimas, kurį vertino protėviai. Tokio tipo žmonių smegenys geba prognozuoti, apdorodamos didelius kiekius informacijos”, – atvirauja astrologė.

Kai sapnams daro įtaką Saturno planeta, sapnuojama itin retai, tačiau regimos kertinės karminės situacijos, susijusios su tam tikrų bendražmogiškų pražangų pasekmėmis arba praeito gyvenimo inkarnacijomis bei karminiais giminės dalykais. „Šie sapnai būna lydimi giluminių nuorodų. Juose netgi galima išvysti ryškius inkarnacinės praeities vaizdinius. Tačiau toks žmogus niekada nematys pranašiškų, ateitį lemiančių sapnų”, – tikina ji.

S. Jonaitytė sako, jog Jupiterio planetos įtakoje esančių žmonių sapnuose vyrauja bendruosiuose sapnininkuose randamos dažnai pasitaikančių simbolių reikšmės. „Tokie žmonės sapnuoja kažką, kas susiję su bendruomene, t.y. kas paliečia daugumos aplinkinių reikalus. Pavyzdžiui, ateinant į valdžią valstiečiams, žmogus sapnuos vyžas, arba karves Seime. Kitaip tariant, bendrybinius dalykus“,- paaiškina sapnų tyrinėtoja.

Nesapnuojate daug ir dažnai? Tai šį tą apie jus pasako

Astrologės teigimu, Žinių visuomenės žmogus neturi daug sapnuoti, nes gyvenimas jam suteikia daugybę galimybių realizuoti savo svajones. „Mes nesame įsprausti į narvelius, tik žymiai labiau priklausomi nuo uždarbio šaltinių. Mūsų dienos ritmas – aktyvus, t.y. kupinas savirealizacijos. Socialiai aktyvus ir psichologiškai sveikas žmogus daug nesapnuoja. Žinoma, jei jis nėra menininkas, nes menininkams sapnai tai – didžiulė jų vaizduotės laboratorija, iš kurios semiamasi vaizdinių bei metaforų – įkvėpimo ”, – sako ji.

Naktinis Kaunas

Pasak S. Jonaitytės, jei žmogus sapnuoja nuolat ir sapnuoja daug – tai rodiklis, jog jo gyvenimas nėra pilnavertis, t.y. jis savęs nerealizuoja ir tam tikra prasme net negyvena. Dėl šios priežasties, daug dažniau jo tikrovė persikelia į vaizduotės pasaulį. Žmonės, kurie jaučia esantys ne ten, kur turėtų būti, – ne savo profesijos srityje, ne savo interesų nišoje, neatrandantys savęs, dažnai sako: man atrodo, kad sapnuoju savo gyvenimą. Tokie žmonės iš tiesų daugiau miega. Juos lanko įvairūs ryškūs sapnai, kurie atstoja realybę. Tai, anot astrologės, nėra gerai, o tik įrodo socialinį žmogaus pakrikimą.

Kodėl kartais sapnuojame tikroviškus, o kartais keistus sapnus?

Pasak S. Jonaitytės, sapnų pobūdis priklauso nuo žmogaus sąmonės tipo. „Tas, kuris sapnuoja tikroviškus sapnus, tam tikrą gyvenimo tarpsnį ir sapnuos tokius. O tas, kuris sapnuose mato tik savo baimes, psichologines traumas, – sapnuos padrikus, košmariškus sapnus, kuriuose vyraus vaizdiniai, simboliai, susiję su tolimos praeities giluminėmis patirtimis.

„Pastarojo tipo sapnuose dažnai regimi drakonai, šliužai, krokodilai, įvairūs „baubai” ”, – sako astrologė. Moters teigimu, kuo žmogus sąmoningesnis ir labiau save kontroliuojantis, tuo jo sapnų informacija artimesnė asmeninėms patirtims realybėje, o sapnas – konkretesnis.

Kaip „užsisakyti” norimą sapną?

„Žmogus nuolat stovi svarbių pasirinkimų kryžkelėse – nori pradėti verslą, emigruoti, ar stoti į universitetą ir nežino, kas gi bus. Jis dažnai bijo savo poelgių pasekmių, arba atvirkščiai – per daug optimistiškai savimi pasitiki. Sapnuose galima rasti atsakymus į neraminančius klausimus. Tačiau su savo sapnais reikia išmokti „dirbti” tam, kad būtų galima iššifruoti, kokią žinią jie neša“, – teigia astrologė.

Pasak S. Jonaitytės, vienas jos išbandytas metodas gali būti naudingas vadinamojo „darbo” su savo sapnais srityje. „Siūlau tokią technologiją: bent vieną dieną, pavyzdžiui, sekmadienį skirti intensyviam poilsiui – pabūti miške, nes miškas apvalo, užlopo mūsų biolaukus, nuramina psichiką, harmonizuoja hologramos energetinę struktūrą, pašalina agresiją ir padeda tarsi sugrįžti į save. Taip pat galite pasivaikščioti prie jūros, paskaityti mėgstamą knygą, kad tą dieną visiškai atsiribotumėte nuo darbų, problemų, įkyrių minčių. Tiesiog pabūkite su savimi. O prieš miegą giliau susimąstykite apie rūpimą problemą. Pavyzdžiui, ar atleis mane viršininkas, ar ne? Tokiu būdu tarsi „užsakomas” sapnas”, – prasitaria astrologė.

Naktinė Kauno panorama

S. Jonaitytė teigia, kad, jeigu žmogus yra harmonijoje su savo vidumi, t.y. jei jis nepasiduoda kitų valios įtakai,jei mintyse nėra chaoso, tokio žmogaus pasąmonė gali jam, kaip menininkui, parodyti vaizdinį – jame , lyg naktiniame veidrodyje atsispindės jo problemos esmė, siužetas. Tam tikrais simboliais bus gautas atsakymas į rūpimą klausimą. Vėliau šį vaizdinį, pasak astrologės, galima iššifruoti.

„Dažnai tie žmonės, kurie skendi problemose, rūpesčiuose, nepamato jokių sapnų. Tokiais atvejais siūlau dar sykį pailsėti, nes žmogaus smegenys turi tam tikra prasme persijungti, t.y. susitelkti į rūpimą problemą. Proto nuraminimui galite, pavyzdžiui, miške susikurti labirintą ir juo pavaikščioti – tai aktyvuos pasąmonę. Arba pasinaudoti kitu, dar radikalesniu būdu – vakare prieš miegą mintyse įsismelkite, į opų reikalą, medituokite. Paryčiais pasistenkite prabusti kelias valandas anksčiau nei įprasta. Atsikėlę ką nors nuveikite,gal net užkrimskite, o tada vėl atsigulkite pamiegoti – geriausia, apie pusvalandį. Paskutinėje miego fazėje pamatomi ryškiausi vaizdiniai”, – patarimų negaili astrologė.

Sapnas kaip įspėjimas. Kaip į jį reaguoti?

Astrologės manymu, daugelis žmonių Lietuvoje ne gyvena, o tik nuolat kažko tikisi. Todėl labiau pasikliauja sapnais, lūkesčiais nei realiais dalykais. Dėl šios priežasties, kai kurie žmonės sapnuoja tai, ko negali realizuoti gyvenime. Tokiais atvejais, sapną galima prilyginti fantazijai apie neišsipildžiusią svajonę. Tikėti šio tipo sapnais esą nėra tikslinga.

„Jeigu sapno simbolių reikšmės išsipildė tris-penkis kartus, galima sakyti, jog įspėjimais tokiuose sapnuose tikėti verta. Taip pat, būtina atkreipti dėmesį, jei vaizdiniai sapnuose sutampa su klasikinėmis reikšmėmis bei simboliais, pateikiamais sapnininkuose. Pavyzdžiui, uogos, plaukų šukavimas, kitaip tariant, „tradicinė bobučių klasika” yra signalas, kad sapnas gali būti perspėjimas”, – aiškina moteris.

Pasak astrologės, jei sapnas jums patiko, vadinasi, gyvenime einate tinkama linkme. „Gero sapno nepasakokite visiems. Tai prilygsta savo ateities vilčių išdalinimui. Tam, kad sapnas išsipildytų, reikia laikyti jį paslėpus giliai savyje. Ir atvirkščiai, jei sapne regite pavojų, susijusį, pavyzdžiui, su kritimu į duobę, pabudę permąstykite, kuo esama tikrovė kelia pavojų,kokių artėjančių lūžių nepastebite? Stabtelėkite kasdienybėje bent trumpam, susivokite – kas esate, ką darote, ar norite likti nepalankiose aplinkybėse, kurios veda į tą grėsmingą vaizdinį, regėtą sapne”, – pataria S. Jonaitytė.

Atsižvelgus į sapnuose mums siunčiamus ženklus galima padėti sau sąmoningai atskirti veidmainius žmones, keblias situacijas, nesivelti į įtartinus sandorius, nesuklysti svarbiuose pasirinkimuose.

„Kartais žmogus susapnuoja mirusįjį. Tai ženklas, jog žmogus kaip bioenergetinė sistema yra tam tikrame pavojuje. Vertėtų žinoti, jog miręs žmogus vaizduotėje atsiranda kaip įspėjimas apie grėsmę. Tokiais atvejais tikrovėje reikia kuo skubiau eiti link gyvybiškumo, link šviesos, link žmonių, kurie mus myli, link draugų, kurie mus jungia į aktyvią veiklą, kūrybingą gyvenimą”, – pataria ji.

Kaip išsiaiškinti sapno reikšmę?

„Internete gausu įvairiausių sapnininkų. Juose galima rasti susistemintą informaciją. Tačiau dažnai sapnų reikšmės skirtinguose sapnininkuose prieštarauja viena kitai. Patariu stengtis atrasti tinkamiausią sau”, – sako astrologė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA