Mokslininkai siūlo naują būdą, kaip atsikratyti nereikalingų kilogramų | Kas vyksta Kaune

Mokslininkai siūlo naują būdą, kaip atsikratyti nereikalingų kilogramų

Asociatyvi / A. Gailiūno nuotr.

Greičiausiai nėra tokio metų laiko, kuomet negalvojame apie savo išvaizdą, o ypač – savo svorį ir būdus kaip jį sumažinti. Tai ypač aktualu artėjant vasarai. Praėjusiais metais atlikta mokslininkų studija pateikia gan netikėtą pasiūlymą, kaip šią problemą pamiršti tam neskiriant daug pastangų bei laiko.

Kaip rašoma britų portale „The Independent“, tie, kurie nori sumažinti savo svorį, gali ne tik pradėti sportuoti ar valgyti daugiau sveiko maisto, bet ir naudotis viešuoju transportu. Pasak jų, žmonės, kurie keliauja į darbą naudodamiesi viešojo transporto priemonėmis, gali patobulinti savo kūno formas dėl „netyčinės“ fizinės veiklos.

Studiją atlikę mokslininkai ištyrė daugiau nei 150 tūkstančio 40-69 metų amžiaus britų duomenis ir nustatė, jog tie, kurie į darbą keliauja dviračiais arba eina pėsčiomis, turi mažesnį kūno masės indeksą (KMI) nei tie, kurie važiuoja. Tačiau mažesnį KMI turi ir tie, kurie važiuoja į darbą viešuoju transportu, o ne savo automobiliais. Mokslininkai įsitikinę, jog tam didelį poveikį turi „netyčinė fizinė veikla, kuri vyksta keliaujant viešuoju transportu“.

Lyginant su automobilių naudotojais, vyrų, kurie naudojasi viešuoju transportu, svoris buvo 2,2 kilogramais mažesnis, moterų – 1 kilogramu.

Viena iš tyrimą atlikusių mokslininkių, Ellen Flint, teigė, jog nors dauguma žmonių gyvena per toli nuo darbo vietos tam, kad eitų į jį pėsčiomis ar važiuotų dviračiu,viešasis transportas gali būti puikus būdas sportuoti neskiriant tam papildomų pastangų.

„Pamatėme, kad, lyginant su keliomis automobiliu, viešasis transportas, vaikščiojimas ir važiavimas dviračiu ar šių veiklų mišinys yra susijęs su kūno masės mažėjimu ir kūno riebalų procentu, net tuomet, kai atsižvelgiama į demografinius bei socioekonominius faktorius. Daug žmonių gyvena per toli nuo darbo tam, kad į jį eitų ar važiuotų dviračiu, tačiau net netyčinė fizinė veikla, kuri pasitaiko viešajame transporte, gali turėti svarbų poveikį.“

Mokslininkai sutaria, jog svarbu skatinti žmones naudotis viešuoju transportu ne tik dėl fizinio aktyvumo, bet ir dėl socialinio įsitraukimo į visuomenę. „Žmonės su negalia, kurie turi galimybę lengvai naudotis viešuoju transportu, dažnai būna paskatinti turėti socialiai aktyvesnį gyvenimą“, – tvirtina mokslininkai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA