Daugiabučių gyventojai administratoriumi pasirinko „Santermitą“ ir jaučiasi labai patenkinti | Kas vyksta Kaune

Daugiabučių gyventojai administratoriumi pasirinko „Santermitą“ ir jaučiasi labai patenkinti

R. Tenio nuotr.

Kaip jau esame ne kartą skelbę, Kaune tęsiasi bendrijų nesukūrusių daugiabučių namų gyventojų apklausos: iki liepos 1-osios galima keisti netinkantį pastato administratorių.

Tokia galimybe jau pasinaudojo Aleksoto gyventojai, o šiuo metu apklausų banga atsirito iki Centro. Vis dėlto naują administratorių balsavimu rinksis toli gražu ne visi namai. Kodėl?

Tinkamo administratoriaus pasirinkimas svarbumu prilygsta nebent gyventojų balsavimui dėl namo renovacijos, nes ir vienas, ir kitas sprendimas turi įtakos gyvenimo patogumui daugiabutyje. Juk nuo namo priežiūros kokybės priklauso žmonių kasdienybė, buities patogumas, neretai — netgi nuotaika, savijauta.

Tai — ir sklandžiai veikiančios namo inžinerinės sistemos, sandarus stogas, tvarkingos laiptinės, komfortiškai, taupiai šildomi butai, švarūs, apšviesti lauko takai, saugus ir prižiūrimas kiemas. Tai — ir laiku išgirstas, operatyviai sutvarkytas iškvietimas įvairių tinklų avarijų atvejais. Ne veltui sakoma, kad gero šeimininko namuose nė nejusti — bet visi jo pasigenda, kai nėra.

Kas yra rūpesčiai dėl daugiabučio administravimo, Centro seniūnijos gyventojams atskirai pasakoti nereikia: tokios karčios patirties dažname name spėta prikaupti per visą praėjusį dešimtmetį.

Proga atsikratyti tinginių ir brangininkų

Daug metų Kauno miesto savivaldybė namo administratorių parinkdavo nė neatsiklaususi žmonių nuomonės. Konkurencijos spaudimo nejutę paskirtieji administratoriai neretai savo pareigas atlikdavo atsainiai, dirbti neskubėdavo, su gyventojais bendravo arogantiškai, neva, šie vis tiek niekur nedings. O sąskaitų žmonės sulaukdavo astronominių.

Šie metai tapo svarbia išimtimi: galų gale pripažinta, jog namo bendruomenė pati gali laisvai rinktis, kaip rūpintis savo daugiabučiu. Dėl to Kauno miesto savivaldybė šiemet ir rengia apklausas.

Pagal gatves, abėcėlės tvarka, Centro seniūnijos daugiabučiuose bus dalijami savivaldybės biuleteniai, kuriuose gyventojai galės pažymėti, kuriai iš 22 pretenduojančių įmonių patikės savo namo administravimą artimiausiems penkeriems metams.

Kaip pasirinkti tinkamesnį administratorių?

Taigi, netikusį savo namo administratorių žmonės bendru sprendimu gali pakeisti. Svarbiausia – nesuklysti ir pasirinkti tokį, kuris teikia kokybiškiausias paslaugas už mažiausią kainą.

Kauno miesto savivaldybės Būsto valdymo skyriaus vedėjas Kęstutis Miškinis gyventojams pataria iš pradžių susirinkti drauge su kitais butų savininkais, padiskutuoti, aptarti alternatyvas, pirmiausia patiems priimti vieningą sprendimą dėl bendrojo naudojimo objektų administratoriaus — ir tik tada balsuoti specialiuose balsavimo raštu biuleteniuose, kuriuos po to reikės grąžinti Būsto valdymo skyriui.

Dar atkreiptinas dėmesys, kad reiktų atidžiau pasidomėti ne tik į pretenduojančių tapti naujais administratoriais pateiktus mažesnius administravimo įkainius, bet ir susirinkti daugiau informacijos apie įmonę, darbuotojų skaičių, darbo patirtį namų priežiūros srityje, surinkti bent kelias jau besinaudojačių jų paslaugomis rekomendacijas. Svarbūs kriterijai yra, kiek toje įmonėje dirba darbuotojų, kur registruota įmonė, ar ji tikrai pakankamai laiko skiria kauniečių problemoms.

O štai į kokius rodiklius žiūrėti renkantis tinkamesnį šeimininką savo namui — galima pasimokyti iš keleto Centro daugiabučių patirties. Laisvės al. 118, Kęstučio g. 79 ir 91, Totorių g. 18 namų gyventojai apklausų biuletenių šį pavasarį nepildys: jie pastato prižiūrėtojus jau yra pasirinkę patys, anksčiau — ir naujųjų administratorių darbu yra patenkinti.

Vietoje nuvylusios bendrovės — rūpestingi šeimininkai

Laisvės al. 118 daugiabučio žmonės dar neseniai pasipiktinę šurmuliavo dėl senojo administratoriaus už stogo remontą pateiktos sąskaitos. Gyventojų manymu, eurais jiems buvo pateikta tokia suma, kokia galėjo būti nebent skaičiuojant litais. Atsisakyta mokėti ir kreiptasi į teismą.

Tad rinkdamiesi kitą namo prižiūrėtoją žmonės jau atsižvelgė ir į žadamą administravimo mokestį, ir klausinėjosi rekomendacijų apie kitus daugiabučius aptarnaujamas įmones, kadangi, kaip sakoma, patikimiausia reklama – iš lūpų į lūpas, ir vienas patenkintas klientas dešimtį kitų atveda. Dabar, pasirinkę bendrovę „Santermita”, gyventojai patenkinti: naujieji pastato prižiūrėtojai su jais tariasi, atsižvelgia į jų pageidavimus, gedimus šalina sparčiai, paslaugų kaina — gerokai mažesnė.

„Paskambinkite po mėnesio — galėsime įvertinti pirmuosius didesnius naujojo administratoriaus darbus”, — sakė Kęstučio g. 79 daugiabučio bendrijos atstovas Vytautas. Mat šiame name netrukus bendrovė „Santermita” pradės tvarkyti nuotekų sistemą, dėl kurios nuolat semiamos rūsio patalpos.

Būtent pilnas pastato priežiūros paslaugų paketas už mažesnę, nei ankstesnio administratoriaus kainą ir nulėmė gyventojų apsisprendimą techninę namo priežiūrą patikėti „Santermitai“. Pasirinkimu ir aptarnavimu žmonės patenkinti, į iškvietimus įmonė reaguoja operatyviai ir profesionaliai, paslaugų įkainiai — gerokai mažesni.

Netoliese esančio Kęstučio g. 91 namo bendrijos pirmininkas Andrius administruojančios pastatą įmonės „Santermita” darbą palygino su degalinės darbu: prisipili kuro — ir važiuoji be rūpesčių. Name bendrija įsteigta neseniai, administratoriaus veiklos dar nėra kaip palyginti su kitomis tokias pačias paslaugas teikiančiomis įmonėmis, tačiau per beveik metus bendradarbiavimo pirmininkas jokių pastabų administratoriams neturi.

Totorių g. 18 namo gyventojai administruojančią įmonę namui rinkosi net trečią kartą. Prieš tai būta „ne itin smagios patirties su dviem to paties savininko įmonėmis”. Namo bendrijos vadovas Vytenis sakė, kad prieš metus pasirinkta įmonė „Santermita“ namo techninės priežiūros darbus atlieka sąžiningai ir kvalifikuotai. Per tą laiką palėpėje pakeisti langai, patobulinta katilinės įranga, ir tai namo gyventojams kainavo net keletą kartų pigiau, nei prašė ankstesni prižiūrėtojai.

Tad šių namų patirtis rodo, jog išsirinkti rūpestingesnį ir atsakingesnį namo techninį prižiūrėtoją — įmanoma. Centro seniūnijos gyventojai kaip tik turi tokią progą: tereikia atidžios, blaivios pretenduojančių įmonių pasiūlymų analizės, reiklumo ir — vienybės apsisprendžiant.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA