Kaune pirmieji Lietuvoje kuria savitą šiaurietišką virtuvę | Kas vyksta Kaune

Kaune pirmieji Lietuvoje kuria savitą šiaurietišką virtuvę

R. Tenio nuotr.

Restorano „Višta puode“ įkūrėjai Egidijus ir Greta Trumpos siekia Kaune sukurti savitą šiaurietišką virtuvę, paremtą sezoniškumu, įspūdžiu ir paliekančią gerus prisiminimus.

Pristatome kitokio požiūrio į maistą vietą, gimusią iš didelio noro ir meilės žmonėms – tiek svečiams, tiek darbuotojams, tiek savo artimiesiems.

Kas gi ta šiaurietiška virtuvė?

Restorano įkūrėjai ilgai ieškojo atitikmens tiksliausiai apibūdinančio, koks yra jų virtuvėje gaminamas maistas. Gal ir norėtųsi sakyti, kad tai lietuviškas maistas, bet tikrai ne toks, kokį mes jį stereotipiškai suprantame. Nuolat atnaujinamame meniu tikrai įmanoma rasti kažko tipiško lietuviško: cepelinų ar žemaitiškų blynų. Bet tradiciniai patiekalai bus pagaminti kitaip. Virtuvės šefės – išradingos, žvelgiančios į maistą moderniai, todėl ir patiekalų forma ir pateikimas bus estetiškesni, išradingesni, įdomesni, nei esame papratę įsivaizduoti lietuviškos virtuvės patiekalus.

Šiaurietiškos virtuvės kryptis pasirinkta dėl mūsų klimato savybių, vietinių ūkininkų ūkiuose auginamų produktų, Baltijos jūros žvejų laimikio, natūralioje gamtoje užderančių gėrybių. „Mums labai svarbu, iš ko yra gaminamas maistas mūsų virtuvėje – tam skiriame labai didelį dėmesį. Kuo maistas natūralesnis, tuo, galima teigti, ir turtingesnis maistinėmis savybėmis“, – sako G. Trumpė.

Šiaurietiškų patiekalų sudėtį stengiamasi papildyti įvairiomis gamtos gėrybėmis: grybais, uogomis, pavasariniais kiškio kopūstais, kiaulpienėmis, dilgėlėmis. Pagal naujausias pasaulio virtuvių tendencijas šiaurietiška virtuvė itin populiarėja dėl teigiamų mokslininkų atsiliepimų apie ją. „Mūsų ypatingi lobiai yra viskas, ką randame miškuose: bruknės, spanguolės, šermukšniai, šaltalankiai, įvairios laukų žolės. Palankių rekomendacijų sulaukia ir sūdyti lašinukai, žvėriena, įvairios raugintos daržovės“, – pabrėžia G. Trumpė.

Didelis „Višta puode“ dėmesys skiriamas ir vietoje gaminamiems desertams. Saldieji meniu patiekalai gaminami išskirtinai tik iš natūralių produktų, be jokių cheminių priedų. Rytais svetainė kvepia pačių iškeptomis karštomis bandelėmis, spurgomis. Vietoje gaminamas ir miestiečių jau išgirtas „skruzdėlynas“ su džiovintomis spanguolėmis ir aguonomis, kuriam pagaminti prireikia beveik visos darbo dienos.

Pamėgo švęsti svarbias šeimos šventes

Šiaurietišką restorano „Višta puode“ virtuvę pelnytai pamėgo ne tik kauniečiai, bet ir miesto svečiai, užsieniečiai, taip pat grįžusieji iš emigracijos. „Pernai surengėme ne vieną šventę išvykusiems gyventi svetur, kurie norėjo pabūti jaukiai su savo giminaičiais, tačiau drauge siekė juos išvaduoti nuo maisto gaminimo ir ruošos rūpesčių“, – pastebi E. Trumpa. Restorano šeimininkai džiaugiasi, kad daugėja kauniečių šeimų, kurios pas juos renkasi tradicinių sekmadieninių pietų su šeima ar draugais. Šiuo metu ypatingai greitai populiarėja vėlyvieji sekmadienio pusryčiai restorane nuo 12 val. Tai kokybiškai ir skaniai praleistas laikas su šeima, kai niekur neskubant galima susėsti visiems kartu ir tiesiog pabūti.

„Stengiamės, kad žmonėms patiktų, o jų įvertinimas – sugrįžimas pas mus švęsti ir rimtesnių progų – jubiliejų, krikštynų, o taip pat ir vestuvių. Vasaros savaitgalių vos 12-ka, šių metų populiariausiems vasaros mėnesių savaitgaliams turime užsakymų jau iš pernai“, – sako E. Trumpa.

Savitą restorano koncepciją kurianti pora neslepia, kad didžiausią dėmesį tenka skirti maisto produktų įsigijimui, pačiam maisto gaminimo procesui ir aptarnavimui. „Tą galime padaryti tik su savo komanda, kuri tiesiog šauni ir kiekvieną dieną matai, kaip daugybė žmonių nuoširdžiai stengiasi dėl „Višta puode“ svečių – tai labai geras jausmas, esame labai dėkingi savo darbuotojams“, – sako G. Trumpė.

Pradėjo nuo Italijos tradicijų

Prieš penketą metų poros sukurtas kitas Kaune ir Vilniuje žinomas prekinis ženklas „Buon Giorno“ išskirtinai orientuojasi tik į itališką virtuvę. „Patys labai žavėjomės Italija, su džiaugsmu atradome jų produktus, tradicijas, nemažai Kaune įgyvendinome naujų tradicijų, pavyzdžiui, pirmieji pasiūlėme kamščio mokestį, kuomet vyno butelį nusiperki krautuvėlės kaina, bet moki už aptarnavimą – atkimšimą, taures, aplinką“, – prisimena E. Trumpa.

Nuo pat įsikūrimo pradžios Kaune sėkmingai veikia tiek pirmoji „Buon Giorno“ vyninė – taverna, atidaryta senamiestyje, Vilniaus gatvėje, tiek vėliau S. Daukanto gatvėje duris atvėręs itališko maisto restoranas „Buon Giorno trattoria”.

„Ilgėliau pabuvus kelionėje, kiekvienas pasiilgstame namų ir savo maisto. Panašiai nutiko ir mums su itališka virtuve – užsinorėjome kažko tikro, naminio, lietuviško. Taip gimė „Višta puode“, – atvirauja šeimininkai. Pasak jų, sunkiausia buvo rasti tinkamus tiekėjus – ūkininkus, kurie galėtų užtikrinti nuolatinę šviežių produktų pasiūlą. Per vienerius metus užsispyrusi pora ne tik surado, atsirinko, bet ir jau gali atsikvėpti žinodama, kad nusistovėjo būtinų produktų iš kaimo tiekimas: į „Višta puode“ porą kartų per savaitę atkeliauja laisvėje auginamų vištų kiaušiniai ir ūkyje išaugintos daržovės, o iš šviežių kaimiškų vištų nuolat verdamas tikras naminis sultinys, kurio gardus kvapas pasitinka šilumos ir naminio maisto išsiilgusius svečius.

Meniu yra nuolat atnaujinamas, paisant sezoniškumo ir siekiant įvairovės. Tačiau jame visuomet rasite kelis šiai vietai svarbius patiekalus: naminį vištienos sultinį su traškios tešlos pyragėliu ir Eleonoros troškinį, kurio receptas atkeliavo iš Egidijaus vaikystės virtuvės. Virtos vištienos troškinį svogūnų ir grietinėlės padaže kaime gamindavo jo močiutė, žadindavusi vaikus gardžiais kvapais iš savosios virtuvės.

Vaikystės prisiminimai padiktavo ir pagrindinį virtuvės moto: „Maistas sukelia prisiminimus“. Apsilankiusieji „Višta puode“ supras iškart, apie ką tai.

„Višta puode“ naujienas sekite čia.

Užsakymai priimami čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA