Vaikus į darželį vedantys tėvai nusprendė netylėti: gina auklėtojas ir reikalauja nušalinti direktorę | Kas vyksta Kaune

Vaikus į darželį vedantys tėvai nusprendė netylėti: gina auklėtojas ir reikalauja nušalinti direktorę

Sparčiai augančioje Raudondvario gyvenvietėje vieno iš dviejų veikiančių vaikų darželių tėvai sunerimę dėl susidariusios situacijos. Tėvai tikina, o kai kurie auklėtojai antrina, kad darželyje kuriama itin slogi atmosfera tarp darbuotojų, sąlygota ugdymo įstaigos vadovės. Dėl susidariusios situacijos antradienio vakarą susirinkę tėvai tikėjosi išgirsti atsakymus ir siūlymus, tačiau direktorės nesulaukė. Ji nuo trečiadienio turi nedarbingumo lapelį ir ugdymo įstaigoje nepasirodė.

Skundą tėvai dėl Raudondvario lopšelio darželio „Riešutėlis“, kuriame ugdomi 112 vaikų pateikė, nes neapsikentė direktorės Janinos Motiejūnės vadovavimo. Per pastaruosius metus įstaigą paliko 13 darbuotojų, o kai kuriems vaikams dėl nuolatinės auklėtojų kaitos prasidėjo psichologinės problemos.

„Aš tikrai direktorę gerbiau iki susirinkimo, rytoj jei reikės parašysiu pareiškimą ir išeisiu. Bet aš netylėsiu. 20 vaikų – 20 kvadratinių metrų grupė. Kai pasakoma, kad nėra jokių lėšų grupės būklės pagerinimui, ir kai sužinai, kad tvora, trinkelės, įrenginiai kainavo per 30 tūkst. eurų, kodėl turiu tylėti, kokiomis sąlygomis dirbu su vaikais“, – su ašaromis veide viešo susirinkimo metu pasakojo vienos grupės auklėtoja, kurią itin gerai vertino susirinkime dalyvavę tėvai, leidžiantys vaikus į darželį.

Tėvai: direktorės čia turi nelikti

Pastarosiomis dienomis tėvų rūpestis tik didėja, mat šią savaitę sužinojo, kad nuo kovo 10 dienos darželį palieka viena iš ugdymo įstaigos vadovių, direktorės pavaduotoja Evelina. Tėvai tikina, kad ji neatlaikė direktorės spaudimo, o savo darbą, tėvų požiūriu, atliko gerai, mat visas ugdymas darželyje sukosi aplink ją. Į lopšelį-darželį atvykę savivaldybės atstovai tikino, kad bandys sulaikyti šią pedagogę, norinčią trauktis iš pareigų.

„Mūsų vienintelis žodis – direktorės turi čia nelikti“, – į darželį atvykusios specialiai Kauno rajono savivaldybės sudarytos komisijos prašė vaikų tėveliai. Jie vienas po kito vardino argumentus, kad darželyje, kuriame deklaruojama tvarka, pažangus požiūris į naujoves, darželio vadovė jaučiasi, lyg būtų aukštesnė už kitus.

Tėvų pateiktuose skunduose Švietimo ir mokslo ministerijai bei Kauno rajono savivaldybės administracijai rašoma apie įstaigos direktorės nesitaikstymą su kitų nuomone, psichologinio spaudimo naudojimą, nepagarbų elgesį su auklėtojomis. Tėvai skunduose teigia, kad kompetentingų auklėtojų vietas užima jokio pedagoginio išsilavinimo neturinčios moterys.

Sulaukęs tėvų reakcijos apie susidariusią padėtį, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas sudarė specialią komisiją, kuri šiuo metu tiria darželio veiklą. Netrukus turėtų būti pateiktos komisijos išvados, pagal kurias bus sprendžiama, ką daryti toliau.

Dėl auklėtojų kaitos, vaikus į darželį tempia per jėgą

„Raudondvaris yra labai didelė gyvenvietė, čia gyvena daug jaunų šeimų, yra didesnė darželių paklausa ir direktorė dėl to jaučiasi labai saugiai, laimingai ir gali kai kuriems tėvams pasakyti, kad jei jums nepatinka, pasiimkite savo vaiką“, – dėstė kito mažamečio mama.

Tėvai pastebėjo, kad nemažai jų vengė skųstis, nes bijojo, kad kiti jaunesni šeimos nariai negaus vietos darželyje.

Tėvai komisijai perdavė įrodymus, kad ugdymo įstaigai pirko higienos priemones, kaltino direktorę psichologinio spaudimo naudojimu prieš auklėtojas, netinkamu jos bendravimu su tėvais, personalu. Itin nemalonią ir vaikams kenksmingą problemą tėvai įvardino, kad atvesti į grupę vaikai tiesiog rėkia, kai kuriems jau reikia psichologo pagalbos.

„Vaikai bijo į tualetą pasiprašyti, kai nuolat keičiasi žmonės. Mano vaikas prisidirbo į kelnes, nes bijojo nepažįstamo žmogaus paprašyti“, – pasakojo dar viena mama.

Raudondvario gyventojai, vaikus vedantys į minėtą darželį pastebi, kad prasidėjus naujiems metams, kai kuriose grupėse kas mėnesį keičiasi auklėtojos, vaikai nenori eiti į darželį, juos reikia tempti per jėgą.

„Prasideda gamtinių reikalų darymas lovoje ir kiti dalykai. Šiuo metu, kai vedu ir atsiimu vaiką, aš matau kaip vaikai laiko apsikabinę auklėtojus, tai yra pats geriausias pavyzdys, kokia yra atmosfera grupėje. Keturis mėnesius vyko vaikų traumavimas, kai prieš tai jau buvo nusistovėjusi tvarka. Dabar jos vėl išeina, tad vaikai vėl bus traumuojami“, – pasakojo vaiko tėtis. Jo žodžius patvirtino ir kiti susirinkime dalyvavę tėvai, komisijos nariams pasiteiravus, kiek tėvų yra žinomi atvejai, kai jų vaikai dėl nuolatinės auklėtojų kaitos buvo traumuojami. Iš salėje buvusių 47 tėvų atsirado tik 9, kurių vaikai nepatyrė problemų dėl nuolatinių darbuotojų pasikeitimų.

Tėvai turi pirkti tualetinį popierių, nes pirštu auklėtojos nevalys

Nors pagal Kauno rajono savivaldybės patvirtintą tvarką rinkliavos iš tėvų renkamos negali būti, nebent jos yra savanoriškos ir juridiškai įformintos, tėveliai susirinkime tikino, kad pati direktorė aiškiai tėvams pasakė nupirkti tualetinio popieriaus: „Nes pirštu auklėtojos nevalys ir viskas. Nes vaikas ne vieną, o penkis lapelius atsiplėšia“, – direktorę citavo susirūpinę raudondvariečiai. Nors tėvai pripažino, kad tualetinį popierių visais laikais darželyje reikėjo pirkti, tai nėra pagrindinė problema. Tėvai labiausiai  piktinasi darželio vadovybės psichologiniu spaudimu darbuotojų atžvilgiu.

Tėvai tikina, kad buvo priversti sumokėti darželyje dirbančiam darbuotojui asmeniškai, kad jų grupėje per savaitgalį būtų pakeista grindų danga. Tėvai pasakojo, kad turėjo ne tik užmokėti, bet ir kilnoti baldus, mat to paprašė grupės auklėtoja, gavusi direktorės nurodymą. Jie tikina, kad nors padėti visada galima, bet svarstė ar darželio vadovybė neturėtų pati pasirūpinti savo infrastruktūros atnaujinimu ir darbais.

„Nesupraskite klaidingai, mes padėjome ir padėsime, mes tik atsisakome direktorės ir giname suaugusius žmones nuo jos“, – tikino tėvai.

Komisija skaičiuoja užfiksuotus pažeidimus

Komisija jau nustatė, kad darželyje dirbo asmenys be pedagoginio išsilavinimo, o į tėvų tarybą išrinkti nauji atstovai buvo paskirti pažeidžiant taisykles. Teigiama, kad ne vienos įstaigos grupėje buvo nustatyta rinkliava, kuri nebuvo registruojama pagal dokumentus. Susirinkę tėvai iš sudarytos komisijos norėjo išgirsti, kokie tai pažeidimai: šiurkštūs ar menki, tačiau susirinkime dalyvavę savivaldybės atstovai patikino, kad rengdami išvadas, jie nenurodo, kokio rimtumo yra pažeidimai, tiesiog juos konstatuoja ir teikia tolimesniam procesui steigėjui.

Tėvai komisijos reikalavo nedelsiant laikinai nušalinti ir skirti naują asmenį eiti direktorės pareigas, tačiau komisijos nariai teigė, kad tai gali nuspręsti tik darbdavys – Kauno rajono savivaldybė, kuriai ir bus pateiktos komisijos išvados.

Direktorė teigė, kad tai kelių auklėtojų sąmokslas

Kaip anksčiau naujienų portalui 15min.lt teigė apie kaltinimus ir pateiktus skundus išgirdusi mokyklos direktorė, esą tai vykdomas kelių darželyje dirbančių auklėtojų sąmokslas. Direktorė pažymėjo, kad viską daro dėl vaikų gerovės ir kad pradėjusi čia dirbti, rado didelę netvarką, o įvedami pokyčiai patinka ne visiems.

„Stengiausi juos suprasti, kai reikia, duoti leidimus kelioms valandoms susikeisti ir išvykti, kur reikia. O dabar taip atsidėkojama. Išvadina despote. Kas mėnesį vyksta metodinis susirinkimas – niekad jokių skundų nebūta. Kodėl iki šiol aš nesulaukiau jokio skundo? Esu kalta tik dėl to, kad įvyko nesusišnekėjimas, kad kažkas liko įskaudintas. Štai Evelina Mačionytė, mano pavaduotoja, atvyko iš kito rajono, dirba dvejose pareigose ir nesiskundžia. Ar būtų čia vykusi, jei aš kažkokia despotė?“, – tuomet graudinosi J.Motejūnė, kuri antradienio vakarą nesiteikė pasirodyti iš anksto suplanuotame tėvų susirinkime.

J.Motiejūnė darželio direktorės pareigas užėmė 2014-ųjų rudenį, kai laimėjo skelbtą konkursą. Ankstesnė įstaigos vadovė pasitraukė dėl savo garbaus amžiaus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA