JAV generolas ragina Rusiją užtikrinti skaidrumą per pratybas „Zapad 2017“ | Kas vyksta Kaune

JAV generolas ragina Rusiją užtikrinti skaidrumą per pratybas „Zapad 2017“

Delfi.lt nuotr.

Lietuvoje trečiadienį viešintis Jungtinių Valstijų generolas leitenantas Benas Hodgesas (Benas Hodžesas) paragino Rusiją užtikrinti skaidrumą per rugsėjį vyksiančias pratybas „Zapad 2017“.

Pasak JAV sausumos pajėgų Europoje vado, tai padėtų sumažinti kylantį nerimą dėl šių mokymų.

Jis teigė, kad Rusija turėtų į pratybas pasikviesti didesnį skaičių stebėtojų ir žiniasklaidos atstovų.

„Žinau, kad čia esama nerimo dėl Rusijos pratybų „Zapad“, – žurnalistams Krašto apsaugos ministerijoje sakė B.Hodgesas. – Aš raginu rusus sumažinti šį nerimą per skaidrumą. Rusai turi pakviesti žiniasklaidą dalyvauti, pamatyti pratybas taip, kaip NATO pakviečia žiniasklaidą stebėti viską, ką darome“.

„Todėl raginu rusus pasikviesti ne Vienos dokumente numatytą minimumą žurnalistų ir stebėtojų, bet daryti visa tai skaidrumo ir stabilumo dvasioje“, – pridūrė jis.

Rusijos ir Baltarusijos organizuojamos pratybos „Zapad 2017“ vyks rugsėjo mėnesį.

Šios pratybos kelia nerimą Lietuvos pareigūnams, nes, jų teigimu, per anksčiau vykusius „Zapad“ mokymus buvo treniruojamasi okupuoti pietinę Lietuvos dalį, taip NATO valstybėms užkertant vienintelį sausumos kelią į Baltijos šalis. Rusija taip pat kaltinta nepateikus realių skaičių apie šiose pratybose dalyvavusius karius ir techniką.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra sakiusi, kad vyksiančiose pratybose yra demonstratyviai rengiamasi karui su Vakarais, o Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Vytauto Bako teigimu, šie mokymai tikriausiai bus didžiausios kada nors vykusios pratybos prie Lietuvos sienų.

Žvalgyba „Zapad“ įvardija pagrindiniu iššūkiu Lietuvos nacionaliniam saugumui 2017 metais.

Pastarąjį kartą pratybos „ Zapad“ vyko 2013 metais. Anot Maskvos ir Minsko, šiose pratybose dalyvavo apie 10 tūkst. karių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA