R.Karbauskis siunčia žinią kauniečiams | Kas vyksta Kaune

R.Karbauskis siunčia žinią kauniečiams

delfi.lt 2017/03/01 21:37
DELFI nuotr.

Nors Vyriausybės priemonių plano projekte apie ministerijų iškėlimą į Kauną neužsimenama nė žodžiu, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis tvirtina neatsisakantis planų Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijų perkelti į Laikinąją sostinę.

Pirmadienį aptartame Vyriausybės priemonių plane apie ministerijų iškėlimą nebekalbama. Jame užsimenama tik apie visų ministerijų, išskyrus Krašto ir Užsienio reikalų, sukėlimą į vieną pastatą.

„Stiprinant tarpinstitucinį bendradarbiavimą ir diegiant modernią darbo kultūrą, visų ministerijų (išskyrus KAM ir URM) perkėlimas į naujas bendras patalpas“, – rašoma DELFI gautame negalutiniame Vyriausybės priemonių plane.

Paviešinus šį dokumentą, viešojoje erdvėje pasigirdo diskusijos, kad valstiečiai žalieji pamiršo rinkimų kampanijos metu Kaunui duotus pažadus. Tačiau R. Karbauskis ramina, kad ketinimai nepamiršti.

„Tos idėjos nėra atsisakyta. Man tiesiog keista, kad viešojoje erdvėje dabar diskutuojama, neva valstiečiai atsisakė idėjos perkelti ministerijas. Mes dar vakar apie tai su premjeru kalbėjome. Paprasčiausiai kadangi visa administracinė reforma nėra iki galo išdiskutuota, nenorime rašyti kažko, kas vienaip ar kitaip gali būti diskusijos klausimas“, – DELFI antradienį sakė R. Karbauskis.

Tai, sako jis, susiję su Kauno pasiruošimu ir kitais dalykais. „Teiginio, kad valstiečiai atsisakė šio siūlymo, tikrai negalima daryti, kadangi nėra šio siūlymo atsisakyta. Paprasčiausiai šiuo metu prie turimo laiko ir esančių diskusijų įrašyti tokį įrašą į dokumentą būtų pernelyg didelė skuba, bet tai nereiškia, kad sprendimai, kurių čia nėra, nebus priėminėjami“, – tikino politikas.

R. Karbauskis tvirtina, kad nė nuo vieno ketinimo LVŽS neatsitraukė. „Siunčiu žinutę, kad Kaunas tikrai neturėtų nusivilti, kad tikrai neįvyks tai, kas jau buvo šnekėta. Šioje programoje tas neturėjo būti įrašyta, nes nėra iki galo pasiruošta atsakyti į visus klausimus“, – sakė LVŽS lyderis.

Jis pridūrė, kad ketinimai ir noras perkelti ministerijas yra, bet sprendimo, nei teigiamo, nei neigiamo, nėra. R. Karbauskio tvirtinimu, priemonių plane nebus paminėti šimtai ir tūkstančiai darbų, kurie bus padaryti – esą į vieną dokumentą visko sudėti neįmanoma.

V. Matijošaitis: juk nesamdysi „Kauno grūdų“ sraigtasparnio

V. Matijošaitis

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis situaciją komentavo dar iki R. Karbauskio patikinimo.

„Tai, žinokite, nėra blogai. Iš tiesų nebūtinai ministrai turi važiuoti dirbti į Kauną ar į Palangą, o paskui važinėti į Vyriausybės posėdžius. Pritariu premjerui – kada ministrai visada po ranka, sprendimus gali priimti greičiau, efektyviau ir su mažesnėmis sąnaudomis. O visiems techniniams darbuotojams – ne visada ministrai juos pažinos ir matys, tik deleguos užduotis, o jos nuo viršaus į apačią gali eiti elektroniniu būdu“, – tai, kad Vyriausybės priemonių plane nebekalbama apie ministerijų perkėlimą, komentavo V. Matijošaitis.

Juk, sako jis, kada premjeras šaukia susirinkimą arba kyla neeilinė situacija, nesamdysi iš „Kauno grūdų“ sraigtasparnio, kad ministrą atskraidintų į Vilnių.

„Nieko baisaus – rinkimai yra rinkimai, daug kas ką prižada, tačiau tai – protingas sprendimas“, – klausiamas, ar LVŽS pažadai nebuvo pamiršti, sakė meras. Jis teigė nemanantis, kad kauniečiai buvo apgauti.

„Jie nepasakė, kad nebus – kažkuriuos padalinius, kažkurias funkcijas atkels į Kauną. Mums mieste nereikia, kad visa ministerija atvažiuotų ar kad ministras būtent Kaune sėdėtų – tegul sėdi kažkurie ministerijų padaliniai, mums to visiškai užtektų – mums svarbu darbo vietos“, – dėstė pašnekovas.

Vicemeras: tai tebuvo rinkiminis šūkis

Simonas Kairys

Tuo metu Kauno vicemeras liberalas Simonas Kairys sakė nuo pat pradžių sekęs šią temą ir jo įžvalga pasitvirtinusi: „Pasitvirtino, kad tokie planai buvo nieko daugiau kaip kažkoks rinkiminis šūkis“.

S. Kairys iš pat pradžių laikėsi nuomonės, kad ministerijos turi judėti ne iš Vilniaus į Kauną, o siekti efektyvesnės veiklos jungiantis, keliantis į internetą, kad visuomenė galėtų patogiau gauti paslaugas. „Nuo pat pradžių buvo justi, kad tai tebuvo lozungas Jeigu norima iš tikrųjų atsižvelgti į regionus, atsisukti veidu į Kauną, mes turime ne vieną projektą, kuriam reikia labai stipraus valstybės palaikymo – ar kalbėtume apie naujos koncertų salės statybas, ar mokslo salos projektą“

S. Kairys mano, kad kauniečiams buvo malonu girdėti Kaunui rodomą dėmesį, centro pajudėjimą arčiau Kauno. „Liūdniausia, kad tie žmonės klaidinami – reikėtų kalbėti apie realius dalykus. Arba bent jau turėti vieningą nuomonę. Šioje vietoje eilinį kartą rinkėjai gali būti nusivylę politikų pažadais, tai baisiausia, ateityje bus labai sudėtinga tokius klausimus kelti, nes niekas jau nebetikės“, – kalbėjo S. Kairys.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA