Įmonė bankrutuoja. Koks darbuotojų likimas? | Kas vyksta Kaune

Įmonė bankrutuoja. Koks darbuotojų likimas?

Organizatorių nuotr.

Kaip suprantu įmonė, kurioje dirbu, greitu metu skelbs bankrotą. Norėjau pasiteirauti, koks bus mano likimas tada? Ar iš karto būsiu atleista, ar man kas nors išmokės atlyginimą, jei bus skola?

 Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Darbuotojų atleidimo iš darbo procedūra įmonės bankroto atveju yra reglamentuoja LR Įmonių bankroto įstatymu, kuris numato, kad įmonei iškėlus bankroto bylą, bankroto administratorius per 3 darbo dienas nuo teismo nutarties iškelti įmonei bankroto bylą įsiteisėjimo raštu įspėja įmonės darbuotojus apie būsimą darbo sutarties nutraukimą ir po 15 darbo dienų nuo tokio įspėjimo nutraukia su jais darbo sutartis. Apie būsimą darbuotojų atleidimą administratorius ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo teismo nutarties iškelti įmonei bankroto bylą įsiteisėjimo dienos praneša teritorinei darbo biržai, savivaldybės institucijai ir įmonės darbuotojų atstovams. Nutraukus darbo sutartį, atleistam darbuotojui išmokama jo dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka. Darbuotojų, su kuriais bus sudarytos terminuotos darbo sutartys dirbti įmonės bankroto proceso metu, skaičių pagal pareigybes nustato kreditorių susirinkimas. Šių darbuotojų sąrašą sudaro administratorius.

Su atleidžiamu darbuotoju atsiskaitoma šio įstatymo 35 straipsnyje nustatyta tvarka, t.y. atsižvelgiant į įstatymo įtvirtiną kreditorių reikalavimų tenkinimo eilę ir tvarką.Darbuotojų reikalavimai, susiję su darbo santykiais, yra tenkinami pirmąja eile. Tačiau pirmąja eile tenkinamiems kreditorių reikalavimams neturi būti priskirtas apskaičiuotas su darbo užmokesčiu susijęs gyventojų pajamų mokestis, nes šis reikalavimas turi būti tenkinamas vėliau. Nepakankant įmonės turto padengti įmonės skolą dėl neišmokėto darbo užmokesčio darbuotojui, pagal įmonės bankroto administratoriaus pateiktus dokumentus bankrutuojančios ar bankrutavusios įmonės darbuotojų reikalavimai gali būti tenkinami iš Garantinio fondo lėšų.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA