Senasis Kaunas: turime didžiausią Baltijos valstybėse kavinę | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: turime didžiausią Baltijos valstybėse kavinę

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Vasario 25-ąją 1934-aisiais „Lietuvos žinios“ aprašė didžiausią Baltijos valstybėse kavinę, įsikūrusią Kaune.

„Modernėjant Kauno miestui, atsirado reikalas turėti bent vieną didelę reprezentacininę kavinę, kurioje ir atvykę iš užsienio svečiai rastų visus patogumus.

Keli Kauno prekybininkai, namų savininkai, ryžosi „Monikos“ kavinę praplėsti, iš pagrindų atremontuoti, kad ji būtų viena didžiausių ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos valstybėse. Tą galėjo padaryti tik patys namų savininkai, kur yra minėta kavinė, nes prekybiniu atžvilgiu įdėjimas didelių kapitalų į tokią įmonę ne visada apsimoka.

Jau pernai vasarą buvo pakviesti žymūs architektai, inžinieriai ir menininkai, kurie, susitarę, padarė kavinės „Monikos“ pertvarkymo ir papuošimo projektus. Prasidėjęs didysis darbas pernai vasarą baigtas tik dabar. Įtaisyti atskiri kambariai šachmatų ir domino žaidėjams, įruošta meniška orkestrui estrada, pastatytos kelios telefono būdelės. Šimtai gražių, modernių staliukų puošia didelias, erdvias sales ir kitus kambarius.

Menininkas Baleniūnas tikrai stilingai atliko skulptūrinius patalpos papuošimo darbus. Žinomas skulptorius Pundzius puikiai suprojektavo sienose elektros apšvietimo papuošimos.

Šioje kavinėje yra naujiena, kurios neturi nei vienas namas Lietuvoje. Čia įtaisyta pagal amerikonišką sistemą kambarių vėsinimas. Vasaros metu, kai bus karščiai, svečiai galės ramiai praleisti laiką „Monikos“ salėse. Šviesos ir iliuminacijų srityje „Monika“, tur būt, pralenkė kai kurias kitų didmiesčių kavines. Ten įtaisytos fantastinės elektros lempos. Jos pagamintos nagingų Lietuvos meistrų. Pažymėtina, kad „Monikos“ administracija savo svečių patogumui išrašė žymiausius Europos žurnalus, dienraščius ir kitus leidinius. Svečiams visada patiekiama sveiki Pienocentro I rūšies produktai.

Naujau atremontuotoje ir pertvarkytoje „Monikos“ kavinėje dirba apie 100 žmonių, kurių dalis dar užlaiko ir šeimas. Šiame skaičiuje tėra tik 5 – 6 kitataučiai, visi kiti lietuviai. Dabar Kaunas galės didžiuotis turįs didžiausią Baltijos valstybėse modernią kavinę. Nenuostabu, kad ten kasdien lankosi aukšti valdininkai, gydytojai, žurnalistai, advokatai, prekybininkai ir daug užsieniečių. Netrukus iši kavinė žada pasipuošti žymesniųjų Lietuvos menininkų kūriniais.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA