Senasis Kaunas: paskirtos premijos už gražius namus | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: paskirtos premijos už gražius namus

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Vasario 24-ąją 1937-aisiais „Lietuvos aidas“ skelbė, jog paskirtos premijos už gražius Kauno namus.

„Kauno miesto taryba, norėdama paskatinti gražesnių ir patogesnių namų statybą Kaune 1935 m. pavasarį nustatė keletą premijų už tais metais pastatytus gražesnius ir patogesnius namus. Miesto burmistro paskirta komisija iš prof. Songailos, menininko Šlapelio, inž. Šalkausko ir inž. Reisono tų premijų paskirstymą jau apsvarstė ir premijas paskyrė. Pirmoji premija už medinius namus paskirta Augustinui ir Bronislavai Galeckiams – už pastatytą Zarasų g. 6 b medinį vieno aukšto gyvenamą namą, dengtą čerpėmis (autorius inž. T. Reingardas, bendradarbiavęs su Karačiausku).

Kaip namo architektūrinį trūkumą komisija laiko per didelė stogo suskaldymą. Antra premija už medinius namus niekam nepaskirta, nes antro tinkamo pastato, nurodytu laiku pastatyto, nerasta. Česlovui Pacevičiui, Vydūno al. 27, paskirta premija už pastatytą mūrinę vilą. (Autorius arch. Kopylovas). Feigui Elšteinui, Leono Sapiegos 4, premija paskirta už gražų mūrinio namo fasadą (Autorius inž. Zigmanas, bendradarbiavęs su inž. Trachmanu). Inž. Bačeliui, Perkūno al. 20, premija paskirta už gerą sodybos – darželio sutvarkymą. Antroji premija už gerą namo išorę ir sklypo sutvarkymą nepaskirta, nes antro tinkamo objekto nerasta.

Vykdant tą miesto tarybos nutarimą, šie namų savininkai atleidžiami vieniems metams nuo savivaldybinių mokesčių už premijuoto turtą.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA