Tragišką avariją sukėlęs ir žudiku tapęs A. Stiklioraitis išgirdo teismo verdiktą | Kas vyksta Kaune

Tragišką avariją sukėlęs ir žudiku tapęs A. Stiklioraitis išgirdo teismo verdiktą

delfi.lt 2017/02/24 14:14

Penktadienį Kauno apygardos teisme buvo skelbiamas nuosprendis Arūnui Stiklioraičiui, kaltintam autoįvykio metu pražudžiusiam kitame automobilyje važiavusį Eimantą Motiejaitį bei sužalojusiam Gretą Labanauskaitę.

Daug visuomenės dėmesio šiai bylai buvo skirta, nes kaltinamasis visais būdais siekė išvengti atsakomybės už savo sunkiai suvokiamą poelgį – A. Stiklioraitis miesto gatvėmis skriejo beveik 150 km/val. greičiu, sukėlė avariją, kurios metu žuvo jaunas vyras. Ši byla tik antra Lietuvoje, kai dėl avarijos kaltinamas vyras teisiamas kaip žudikas.

Teismas Arūną Stiklioraitį pripažino kaltu ir skyrė 11 metų pataisos namuose. Taip pat A. Stiklioraitis privalės sumokėti Gretai Labanauskaitei 17 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti. Žuvusiojo vaikino tėvas neturtinę žalą atlyginti neprašė.

DELFI primena, kad tragiška avarija įvyko 2014 metų sausio 30-ąją. Tuomet A. Stiklioraitis Karaliaus Mindaugo ir A. Juozapavičiaus prospektų sankryžoje lėkdamas pusantro šimto kilometrų per valandą greičiu taranavo iš šalutinio kelio išsukantį „Opel Astrą“. Avarijos metu „Opel“ vairuotoja 23 metų Greta Labanauskaitė buvo sunkiai sužeista.

Avarijos metu žuvo keleivio vietoje sėdėjęs 22 metų E. Motiejaitis. Mergina ir vaikinas buvo sužadėtiniai, planavo vestuves.

Ši byla jau buvo pasiekusi Kauno apylinkės teismą, tačiau tuomet į teisiamųjų suolą sėdo A. Stiklioraičio draugas – paaiškėjo, kad po avarijos A. Stiklioraitis paskambino draugui ir paprašė prisiimti kaltę. Visgi po ilgo tyrimo ir liudininkų parodymų paaiškėjo, kad iš tiesų prie vairo sėdėjo tris dešimtis kartų už KET pažeidimus (tarp jų – du girtumai) baustas A. Stiklioraitis.

Prie to, kad A. Stiklioraitis sėstų i teisiamųjų suolą, svariai prisidėjo ir žuvusiojo tėvas Šarūnas Motiejaitis. Bylai pasiekus Kauno apylinkės teismą, Š. Motiejaitis bylos medžiagoje pastebėjo daug nesutapimų, ypač susijusių su įvykių laiku. Vėliau tėvas analizavo vaizdo medžiagą ir vėlgi pastebėjo nesutapimų. Apžiūrėjęs sudaužytą „Mercedes“ Š. Motiejaitis pastebėjo, kad užsikirtęs tik vairuotojo saugos diržas – avarijos metu suveikiant oro pagalvėms saugos diržai užsikerta. Tuo tarpu keleivio diržas buvo užkištas už sėdynės.

Sausio mėnesį prokuroras baigiamojoje kalboje teigė, kad A. Stiklioraitis, likus keliems mėnesiams prieš lemtingą avariją, buvo sukėlęs dar vieną beveik analogišką eismo įvykį, kurio metu buvo sunkiai sužeistas kitame automobilyje važiavęs vairuotojas. Vyras po avarijos du mėnesius gulėjo komoje. A. Stiklioraitis tuo metu važiavo daugiau apie 116 km/val. greičiu, praėjus beveik savaitei po šio įvykio A. Stiklioraičiui buvo atimtas vairuotojo pažymėjimas dėl kitos bylos.

Pasak prokuroro, vyras turėjo suvokti savo elgesio grėsmes ir pasekmes, todėl už du padarytus nusikaltimus prokuroras paprašė teismo A. Stikioraičiui subendrinus skirti 13 metų nelaisvės.

Be to, prieš baigiamąsias kalbas, prokuroras pateikė teismui papildymą prie tyrimo. Kauno apylinkės teismas skyrė 300 eurų baudą A. Stiklioraičiui už automobilio vairavimą. Kaltinamasis prisipažino, kad vairavo automobilį.

Baigiamojoje kalboje E. Motiejaičio tėvas papasakojo, kad praėjus beveik pusantrų metų nuo tragiško eismo įvykio, A. Stiklioraičio draugai buvo atvykę pas jį bei grasino jam bei avarijoje nukentėjusiai G. Labanaskaitei, kad šie nesikištų į avarijos tyrimą. Pasak Š. Motiejaičio, atvykę su prabangiais automobiliais A. Stiklioraičio draugai pranešė, kad jam, jo žmonai ir G. Labanauskaitei bus užsakytos mišios.

Trumpą, bet labai emocingą baigiamąją kalbą teisme pasakė žuvusiojo vaikino motina. Moteris teigia, kad ji jau pralaimėjo šią bylą prieš jai prasidedant. Taip pat J. Motiejaitienė pabrėžė, kad A. Stiklioraičio nesustabdė pirmas autoįvykis, kurio metu kitoje mašinoje buvęs žmogus du mėnesius buvo komoje. Be teisių važinėjęs vyras sukėlė kitą tragiškai pasibaigusį įvykį. Net ir po šio įvykio, A. Stiklioraitis vis tiek važinėja gatvėmis.

„Aš mirti nebijau. Mano sūnaus jau nėra. Linkiu tau, kad tavo vaikai būtų geresni, nei tu esi. Be tavęs“, – greičiausiai turėdama omenyje grasinimus, atsisukusį į A. Stiklioraitį rėžė moteris.

A. Stiklioraitis teatsakė: „Ačiū“.

Baigiamoji kaltinamojo kalba irgi buvo trumpa.

„Negaliu būti teisiamas, tikrasis kaltininkas kažkur slapstosi. Didžiausia mano klaida yra ta, kad paskolinau draugui automobilį ir jis padarė avariją“, – tepasakė Arūnas Stiklioraitis.

Kaltinamasis teismo proceso metu parodymus duoti atsisakė.

Daugiau naujienų skaitykite čia

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA