Kauno valdžia pakėlė skandalingas Šilainių poliklinikos sutartis: rado daug nemalonių staigmenų | Kas vyksta Kaune

Kauno valdžia pakėlė skandalingas Šilainių poliklinikos sutartis: rado daug nemalonių staigmenų

Organizatorių nuotr.

Kauno miesto savivaldybė trečiadienį kreipėsi į Kauno apygardos teismą dėl skandalingų sutarčių, kurias buvęs Šilainių poliklinikos direktorius Vidmantas Obelienius pasirašė su jo sūnumi siejamomis įmonėmis, – pranešė Kauno miesto savivaldybė.

Į miestui nepalankias sutartis buvo sudėti teisiniai saugikliai, neleidžiantys jų nutraukti be didelių nuostolių, todėl nuspręsta eiti teisiniu keliu.

Praėjusių metų pabaigoje Šilainių poliklinikos direktoriaus pareigose V. Obelienių pakeitęs Paulius Kibiša darbus pradėjo nuo įstaigos veiklos audito, kuris pateikė daug nemalonių staigmenų.

„Nepriklausomo teisinio audito išvados patvirtino blogiausius mano lūkesčius – dalis poliklinikos sudarytų sutarčių yra itin nepalankios miestui. Kas įdomiausia, jos pasirašytos su V. Obelieniaus sūnaus Gyčio atstovaujamomis įmonėmis. Pažeidžiant visus galimus įstatymus pasirašytos jungtinės veiklos sutartys, pagal kurias atvertos durys poliklinikoje šeimininkauti privačiai įmonei“, – teigė šiuo metu Šilainių poliklinikai vadovaujantis P. Kibiša.

Šilainių poliklinikos direktorius V. Obelienius jungtinės veiklos sutartį su jo sūnaus atstovaujama įmone „DG ir Ko“ pasirašė tam neturėdamas įgaliojimų. Nors formaliai šios įmonės direktorius yra Latvijos pilietis Ainars Arols, įmonės įgaliotiniu prisistato būtent V. Obelieniaus sūnus Gytis.

Auksinis tomografas

Pagal vieną iš sutarčių, įmonė „DG ir Ko“ Šilainių poliklinikoje įrengė magnetinio rezonanso tomografą. Sudėtingam aparatui poliklinika, vadovaujama V. Obelieniaus, skyrė miestui priklausančias patalpas. Įdomiausia, jog jungtinės veiklos sutarties sąlygos naudingos tik buvusio direktoriaus sūnaus Gyčio atstovaujamai įmonei „DG ir Ko“, tuo tarpu poliklinika dėl nuostolingos sutarties patiria didelę žalą.

„Pagal sutartį, gaunamos pajamos už magnetinio rezonanso tomografą dalinamos tarp poliklinikos ir bendrovės labai nepalankiu santykiu poliklinikai, dėl kurio gydymo įstaiga patiria didžiulį nuostolį, nors pati radiologija – viena pelningiausių ir daugiausiai pajamų atnešanti veikla poliklinikoms. “, – teigė P. Kibiša.

Anot jo, situacija primena tragikomediją, kadangi iš valstybinės ligonių kasos už tomografo naudojimą gaunami pinigai atiduodami privačiai įmonei, tuo tarpu poliklinikai pagal sutarties sąlygas belieka sumokėti algas tomografą aptarnaujantiems darbuotojams.

„Privačiai bendrovei pelnas garantuotas, kadangi už aparato naudojimą apmoka valstybinė ligonių kasa. Pagal pasirašyta sutartį, proporcija, kuria dalinamas pelnas, ypač nenaudinga miestui. Dėl jos poliklinika, kurios steigėja miesto savivaldybė, kasmet patiria apie 90 tūkstančių eurų nuostolį, o tomografą įrengusi bendrovė uždirba apie 135 tūkstančių eurų pelną“, – teigė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Įdomūs sutapimai

Į šią istoriją įsipainiojusi ir praeitos kadencijos miesto taryba, 2012 metais priėmusi sprendimus dėl beveik 500 kv. m ploto Šilainių poliklinikos patalpų perdavimo ir išnuomojimo tai pačiai bendrovei „DG ir Ko“ bei G. Obelieniaus taip pat atstovaujamai įmonei „Gondas“. Patalpos suteiktos maksimaliam 20 metų terminui, o visai neseniai jose pradėjo veikti privati gydymo įstaiga – Šv. Antano klinika.

Įdomu ir tai, jog per kelias 2016 metų rugsėjo mėnesio dienas, prieš pat V. Obelieniui pasitraukiant iš pareigų, Šilainių poliklinika su tomis pačiomis įmonėmis „DG ir Ko“ bei „Gondas“ sudarė 8 skirtingas sutartis.

„Buvęs direktorius pasirūpino, kad Šv. Antano klinikos pacientai būtų įleidžiami ir galėtų naudotis visomis bendromis patalpomis, o Šilainių poliklinika dar ir sterilizuotų visus jų naudojamus įrankius“, – buvusio vadovo akiplėšiškumu stebėjosi P. Kibiša.

Nutraukė konkursą

Penkis mėnesius Šilainių poliklinikai vadovaujantis P. Kibiša atskleidė ir dar vieną skandalingą faktą. Paaiškėjo, jog buvęs direktorius buvo užsimojęs žiemą sutaisyti poliklinikos stogą. Konkursą buvo laimėjusi ta pati visur figūruojanti bendrovė „DG ir Ko“.

„Konkursą nutraukėme visų pirma dėl poliklinikos finansinės būklės, kuri tuo metu neleido investuoti didelės sumos. Visų antra, nežinau ar logiškas buvo sumanymas poliklinikos stogą remontuoti žiemą“, – stebėjosi P. Kibiša.

Kreipėsi į teismą

Šią savaitę Kauno miesto savivaldybė pareiškė beveik 70 puslapių ieškinį dėl jungtinės veiklos sutarčių pripažinimo negaliojančiomis. Šių sutarčių pagrindu bendrovė „DG ir Ko“ de facto iki šiol neteisėtai naudojasi patalpomis poliklinikoje, kurios nuosavybės teise priklauso miestui ir kurios panaudos sutartimis buvo perduotos poliklinikai, tačiau be teisės jas perduoti tretiesiems asmenims. Šios sutartys sudarytos pažeidžiant įstatymų normas ir galimai viršijant turimus įgaliojimus ar piktnaudžiaujant tarnybine padėtimi.

„Tiek pati savivaldybė, tiek jos įmonės, tiek ir įstaigos anksčiau buvo tarsi melžiamos karvės – jei kas rasdavo kaip prieiti, tai melždavo iki negalėjimo. Kaune tvarkome ne tik fasadus, bet ir tą visą košę, kuri tai ten, tai šen vis dar išlenda. Kol aš būsiu meras, mano ir visos mano komandos garbės reikalas bus niekam neleisti pelnytis iš miesto. Kiekviena sutartis, kuri yra naudinga ne miestui, o kažkam kitam, turi būti nutraukta. Tikiu, kad teismas į šią situaciją pažiūrės labai principingai ir padės mums sutraukyti polikliniką supančiojusį voratinklį“, – vylėsi Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Savivaldybės informacija

Po publikacijos, V. Obelienius pateikė komentarą BNS, jis sakė nesutinkantis, kad jo sudarytos sutartys buvo žalingos.

„Viešojo ir privataus kapitalo partnerystė pas mus panaudota labai daug kur, ne tik šitam aparatui. Daug kitų dalykų yra, kurių savivaldybė dabar nemini, nes kiti nekliūna. Tai poliklinikoje tikrai yra išplėtota, puikiai veikia, bet užuot pasimokius iš to, norima sakyti, kad tai yra nepelninga įstaigai. Kita vertus, koks verslininkas investuotų pinigus, jeigu jisai neturėtų jokių sutartinių garantijų, kad jis galės ten 5 ar 10 metų dirbti ir juo susigrąžinti“, – kalbėjo V.Obelienius.

Buvęs poliklinikos vadovas pasakojo, kad jo vadovavimo metais poliklinikoje itin išsiplėtė paslaugų spektras, ir jis apgailestavo, kad dabar bandoma sistemą griauti.

„Jeigu norima pasakyti, kad pelno per mažai, taip ir sakai, jeigu galvojama, kad pelno turi būti tiek, kiek uždirba „Vičiūnų“ grupė, tai tada kalbos nėra, tai tada labai mažai pelninga“, – sakė V.Obelienius.

Jis taip pat pabrėžė, kad jo sūnus nevadovauja įmonei „DG ir Ko“. Savivaldybės pranešime sakoma, kad nors formaliai įmonės „DG ir Ko“ direktorius yra Latvijos pilietis Ainars Arols, įmonės įgaliotiniu prisistato būtent V.Obelieniaus sūnus Gytis.

„Kai buvo sudarinėjamos sutartys specialiai tikrinomės, kad nebūtų viešųjų ir privačių interesų konfliktų. Jeigu žmogus dirba, tai nereiškia, kad vadovauja įmonei“, – sakė V.Obelienius.

Kauno m. savivaldybės ir BNS inf.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA