Centro daugiabučių gyventojams artėja svarbaus apsisprendimo metas | Kas vyksta Kaune

Centro daugiabučių gyventojams artėja svarbaus apsisprendimo metas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Jei gyvenate bendrijos nesukūrusiame daugiabučiame name, veikiausiai jau žinote apie tai, jog šiemet drauge su kitais namo gyventojais galite laisvai pasirinkti kitą – geresnį ir pigesnes paslaugas siūlantį namo administratorių.

Anksčiau tokios galimybės gyventojai neturėjo, nes namų administratoriai jiems buvo priskirti. Galimybė keisti administratorių atsirado šiemet ir kitą kartą pasitaikys tik po penkerių metų – tiek laiko bus sudarytos naujos administravimo sutartys arba pratęstos senosios. Artėja metas apsispręsti dėl namo administratoriaus keitimo Centro gyventojams. Netrukus jiems bus išdalinti specialūs savivaldybės apklausos biuleteniai.

Atėjo laikas permainoms

Kauno miesto daugiabučių namų priežiūros rinkoje tęsiasi rimtas ir svarbus sujudimas: šiemet yra tie metai, kai patys gyventojai, įvertinę jų namą administruojančios įmonės darbą, gali nuspręsti samdytis visiškai kitą bendrovę.

Taigi užteks rypuoti ir keiksnoti „tuos tinginius ir melagius”, kurių neprisikviesi pasirūpinti nešylančiais radiatoriais, kurie kasmet rudeninius lapus iš po langų sugrėbia tik kitų metų pavasarį, o šaligatvį prie namų pašluoja ar pabarsto tik po grasinančių skambučių — tačiau kiekvieną mėnesį nepamiršta atsiųsti didokos sąskaitos.

Šiemet pakanka kreiptis į Kauno miesto savivaldybę apklausų biuletenių — ir savo pastatui pasisamdyti kitus prižiūrėtojus. Tokia galimybė patiems gyventojams suteikta pirmą kartą. Iki šiol bendrijų nesukūrusiems daugiabučiams administratorius skirdavo Kauno miesto savivaldybė, kuri šiemet jau atsiklausia gyventojų nuomonės.

Seniūnijos ir gatvės parenkamos pagal abėcėlę

Kad nebūtų sumaišties, kiekvienos Kauno seniūnijos administruojamų namų gyventojų apklausos rengiamos abėcėlės tvarka. Aleksotui jau apsisprendus, eilė ateina Centro gyventojams.

Kauno miesto savivaldybės Būsto valdymo skyriaus Administravimo ir renovacijos poskyrio vedėjas Kęstutis Miškinis mūsų portalui patvirtino: Centro seniūnijos daugiabučių namų butų savininkų balsavimą raštu dėl bendrojo naudojimo objektų administratoriaus pasirinkimo planuojama surengti jau artimiausiu metu. Daugiabučiai apklausoms bus pasirenkami pagal gatvių pavadinimus, taip pat abėcėlės tvarka.

Paklaustas, kaip iki šiol vyko šis procesas Kaune, ar susilaukta nusiskundimų iš gyventojų, K. Miškinis sakė, jog dalis žmonių būna nepatenkinti daugumos sprendimu pasirinktu administratoriumi.

„Pasirenkant bendrojo naudojimo objektų administratorių, svarbus kiekvieno buto savininko balsas — tačiau gyvenant daugiabutyje, privalu paisyti daugumos sprendimo kaip ir nurodo Lietuvos teisės aktai”, — pabrėžė vedėjas.

Jei tik yra tokia galimybė, K. Miškinis gyventojams pataria iš pradžių susirinkti drauge su kitais butų savininkais, padiskutuoti, aptarti alternatyvas, pirmiausia patiems priimti vieningą sprendimą dėl bendrojo naudojimo objektų administratoriaus — ir tik tada balsuoti savivaldybės pateiktuose balsavimo raštu biuleteniuose, kuriuos po to reikės grąžinti Kauno miesto savivaldybės Būsto valdymo skyriui.

Balsavimą galima ir paspartinti

Jei žmonės apsisprendę dėl tinkamiausio namo prižiūrėtojo ar tiesiog nenori ilgai laukti savo eilės, galima prašyti Kauno miesto savivaldybės balsavimą paspartinti. Tam reikia, kad prašymą keisti administratorių pasirašytų ne mažiau kaip ketvirtadalis butų savininkų, prašyme turi būti nurodyti šių gyventojų vardai, pavardės ir parašai. Gavę balsavimo biuletenius, žmonės galės pasirinkti naują administratorių nelaukdami, kol ateis eilė jų seniūnijai, gatvei ar namui.

Svarbu žinoti, jog Kauno miesto savivaldybė nesprendžia konkurencijos dalykų, o tik organizuoja balsavimą, įsakymu paskiria gyventojų pasirinktą administratorių, o vėliau — tikrina, ar paskirti administratoriai taiko nustatytus administravimo tarifus.

Administratorių, kurie turi teisę teikti administravimo paslaugas Kauno mieste, sąrašą galima rasti čia.

Gyventojams reikia ir budrumo, mat portalas „Kas vyksta Kaune” yra susilaukęs kauniečių pranešimų, jog po kai kuriuos daugiabučius vaikštinėja ir parašus renka esamų administratorių atstovai — matyt, būgštaudami, jog praras klientus — ir, žinoma, pinigus.

Reikia žinoti, jog savivaldybės balsų skaičiavimo komisija vertina tik pačios savivaldybės su antspaudu ir parašu išduotus ir Būsto valdymo skyriui vėliau sugrąžintus balsavimo raštu biuletenių originalus.

Kauno Centras — nuo seno maištingas

Administratoriams Kauno centro daugiabučių gyventojai nuo seno buvo reiklūs. Žmonės čia — vieni aktyviausių ir maištingiausių.

Prieš dešimtmetį būtent miesto centre esantys mažabučiai namai pirmieji pradėjo maištauti prieš savivaldybės jiems primestus „tvarkytojus”, kurie išrašinėdavo milžiniškas sąskaitas net neužsukę į namą. Būtent miesto centro gyventojai pirmieji pradėjo viešinti skandalingas balkonų remonto istorijas, kai žmonės už simbolinį pasikrapštymą sulaukdavo astronominių sąskaitų, dėl kurių keletą metų truko ginčai teismuose.

Tokio paties reiklumo, racionalumo ir blaivaus vertinimo belieka palinkėti ir apsisprendžiant šį kartą.

Tad jei jūsų namą prižiūrintis administratorius neieško kokybiškesnių ir pigesnių paslaugų, neorganizuoja gyventojų susirinkimų, neinformuoja jūsų apie vykdomą veiklą, neužtikrina veiklos skaidrumo, teikia paslaugas, kurių kokybė neatitinka mokamų mokesčių — vadinasi, atėjo metas pasižvalgyti tinkamesnio pastato prižiūrėtojo. Tai proga pagaliau rasti kokybiškai dirbančią įmonę, kuriai nereikės permokėti už paslaugas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA