Modernaus grigališkojo choralo grupė „Gregorian“ džiugino kauniečius | Kas vyksta Kaune

Modernaus grigališkojo choralo grupė „Gregorian“ džiugino kauniečius

R. Tenio nuotr.

Rimtus veidus nutaisę, vienuolių apdarus vilkintys ir popmuzikos dainas giedantys atlikėjai. Būtent taip antradienio vakarą Kauno Žalgirio” arenoje atrodė grigališkojo choralo trupė „Gregorian“ iš Vokietijos. Ji pakvietė kauniečius į koncertą „Masters of Chant“, programoje skambėjo popmuzikos ir roko dainų interpretacijos.

Aštuoni dainininkai su grupe grigališkojo choralo stiliumi atliko pasaulinius hitus, daugybę žemės rutulio scenų aplankę vokiečiai sužavėti tikėjosi ir Kauno publiką, kuri koncerto pradžioje buvo gan santūri, tačiau išgirdus žinomas dainas – gausių plojimų negailėjo. Besidžiaugdami klausytojų reakcija, dainininkai konstatavo: „Kauno publika nuostabi, mums taip gera čia dainuoti!”.

Tarp tūkstančių žmonių arenoje buvo matyti įvairaus amžiaus klausytojų, nemažai atvyko pasiklausyti su poromis.

Lygiai 20 val. prasidėjus koncertui, grupė lietuviškai pasveikino publiką: „Labas vakaras, Kaunas! Sveiki atvykę į koncertą, atsipalaiduokite ir džiaukitės grigališkuoju choralu. Ačiū!”. Raginimas džiaugtis atliekama muzika, koncerto metu iš dainininkų skambėjo ne kartą.

Pasirodyme netrūko ir humoro intarpų, tarkim pertrauka dar prieš 21 val. paskelbta teiginiu: „Mielieji, skelbiama 20 min. pertrauka,  kad nueitume į bažnyčią „pasimelsti”.

Publika ovacijų negailėjo po atlikto grupės „Hurts” hito „Stay” bei kūrinių, kuriuos grupė dainavo su garsiosios dainininkės Sara Brightman seserimi Amelia. Ji išsiskyrė balta suknele su juodais angelo sparnais.

Repertuare skambėjo dainos iš paskutinio jų albumo „Masters of Chant The Final Chapter“ (2015 m.), klausytojai išgirdo Eltono Johno, Stingo, Eriko Claptono, „Depeche Mode“, „Metallica“, „AC/DC“, „The Doors“, „Rammstein“, „Pink Floyd“, „Duran Duran“, „Hurts“, „U2“ ir kitų populiarių grupių dainas. Kūriniai skambėjo anglų, vokiečių kalbomis.

Programoje skambėjo ne tik puikūs balsai, bet buvo galima išvysti įspūdingus šviesos ir lazerių efektus, įdomią scenografiją.

„Gregorian” muziką mėgsta ne tik gerbėjai visame pasaulyje, bet ir filmų kūrėjai – kaip garso takelis „Gregorian” dainos skamba filmuose „Haris Poteris“, „Žvaigždžių karai“, „Žiedų valdovas“, „Gladiatorius“.

Grigališkasis choralas – senoviškas vienbalsis giedojimas katalikų bažnyčiose. Vienuoliai šiuo stiliumi šventus tekstus, maldas ėmėsi giedoti II-III a., teigiama, kad senoji tokio giedojimo tradicija apnyko XIII amžiuje.

Tiesa, „Gregorian” atlikėjai nėra vienuoliai, tokius jie vaidina tik scenoje, o realiame gyvenime jie paprasti vyrai, nevengiantys apsilankyti baruose ir kitose pasilinksminimo vietose, kur tikrą vienuolį vargu ar beišvystum.

Grupę 1998 m. subūrė garsus vokiečių prodiuseris Frankas Petersonas, jam tokia idėja kilo po apsilankymo viename Ispanijos vienuolynų. Debiutinis albumas „Masters of Chant – Chapter I“ tapo auksiniu daugelyje Europos šalių ir pateko į Top-10. Nuo antrojo, ne mažiau sėkmingo, albumo išleidimo „Gregorian“ kasmet įrašydavo po naują albumą, leido DVD ir singlus. Gyvavimo metu grupė išleido 17 albumų, juos įrašinėjo bažnyčiose, norint suteikti daugiau autentiškumo ir savotiškumo.

Pernai grupė Lietuvoje koncertavo žadėdama atsisveikinti, tačiau veiklos nebaigė ir pasirodymus rengia toliau. Beje, grupė pirmą kartą Lietuvoje apsilankė dar 2005 m.

Pirmadienį grupė pasirodė Vilniuje, o trečiadienį džiugins Klaipėdos gyventojus, vėliau patrauks į Rygą bei Taliną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA