Kauno kultūros renginių apžvalga: spėkite įšokti į nuvažiuojantį žiemos traukinį | Kas vyksta Kaune

Kauno kultūros renginių apžvalga: spėkite įšokti į nuvažiuojantį žiemos traukinį

Archyvo nuotr. / Dramosteatras.lt nuotr.

Kultūros renginių Kaune – gausybė, vieni jų visuomenei jau parodyti, kiti – dar tik bus pristatyti, taigi net į benuvažiuojantį šios žiemos kultūros traukinį galima dar suspėti.

Kas krito į akį ir į širdį praėjusią savaitę? Na, kad kažkas būtų labai rimtai įkritęs, nepasakytum, bet, kad buvo ir vis dar yra kur nueiti, norint pasotinti savo dvasinį kūną, tikrai taip.

Įvykę renginiai

VDU Menų galerijoje (Muitinės g. 7) „101“ atidaryta fotografo Roberto Kanio paroda „54°53’50″N, 23°53’10″E. LEZ“. Tie paslaptingi skaičiukai parodos pavadinime – tai Kauno miesto koordinatės, kurios ironiškai, autoriaus valia, pakeičia miesto pavadinimą. Fotomenininkas mato miestą, kaip praradusią savo atmintį niekieno teritoriją, kurioje architektūra – tik senų spektaklių dekoracijos, nederančios prie šiandieninio gyvenimo paradoksų.

Beje, turbūt neatsitiktinai parodos atidarymo dieną iškilo skandalas su Vaižganto muziejaus lenta, kuri buvo nuimta, o vietoj jos pakabinta vestuvinio salono iškaba „Diva“. Panašius paradoksus „gaudo“ ir R.Kanys, kurie parodoje sugula į pasakojimą, deja, nelabai linksmą, bet, kaip sakoma, o kam šiais laikais lengva?

VDU daugiafunkciame mokslo ir studijų centre (V. Putvinskio g. 23, Kaunas) įamžintas filosofo, profesoriaus Leonido Donskio atminimas, suteikiant jo vardą naujajai VDU socialinių ir humanitarinių mokslų bibliotekai. Biblioteka yra centrinė naujojo modernaus VDU pastato (deja, koks bebūtų „kietas“, gremėzdiškas pastatas subtilioje, tarpukario architektūra alsuojančioje V.Putvinskio gatvėje ne itin dera) šerdis, virš jos yra įkurtos atskiros mokymosi zonos, yra dvi amfiteatrinės salės, poilsio kambariai, auditorijos, profesionaliausios garso studijos Baltijos šalyse, medijų laboratorija, Inovatyvių studijų institutas.

Prof. Leonido Donskio bibliotekoje sukaupta per 25 tūkstančius atvirai prieinamų leidinių, įrengtos 145 darbo vietos (35 iš jų kompiuterizuotos), 10 individualių grupinių darbo vietų, taip pat yra poilsio zonos, vietos, pritaikytos neįgaliesiems. Bibliotekoje kaupiami studijoms ir mokslinei veiklai skirti socialinių ir humanitarinių mokslų leidiniai.

Na, apie Kauno paveikslų galerijoje įvykusius „Geriausio 2016 metų kūrinio“ apdovanojimus kalbėti kaip ir neverta. Traukinys jau nuvažiavo arba šaukštai po pietų, visa mėnesį vykusi ir balsuoti už patikusį kūrinį kvietusi paroda baigėsi, o tai, kad Pranas Griušys – ir vėl publikos numylėtinis taip pat nelabai ką ir bestebina (nors, tiesą sakant, stebina. Įprotis? Užpernykštis skandalas? Realistinė maniera? Ar dar kažkas lemia neblėstantį tapytojo populiarumą).

Galerijoje „Meno forma“ penktadienį atidaryta ir iki kovo 4 d. (vadinasi ją aplankyti – laiko į valias) veiks akvarelės paroda „Diptikai“. Apžvalginėje Kauno dailininkų akvarelės parodoje eksponuojama po du naujausius Kauno menininkų, kuriančių akvarelės technika, kūrinius, sukurtus 2016-2017 metais.

Kviečiame į renginius

Jau šį antradienį, vasario 21 d. 17.30 val. Kauno fotografijos galerijoje bus pristatomas nacionalinės premijos laureato Romualdo Požerskio naujai išleistas albumas „Atlaidai“. Atlaidus R. Požerskis fotografavo daugiau nei du dešimtmečius (1974–2001), keliaudamas po įvairias Žemaitijos bei Dzūkijos vietas, įamžindamas kitoniško pasaulio vaizdus, stipriai jaučiamus visame fotografijų cikle. Jame įamžintos religinės apeigos, išraiškinguose žmonių veiduose atsispindinčios emocijos ir jų nekasdieniška išvaizda. Ne vienoje fotografijoje autorius užfiksavo ir įspūdingas atlaidų dalyvių minias civilizacijos dar mažai paliestos, tartum amžinos gamtos fone.

Taip pat antradienį panašiu laiku, 17 val., Maironio lietuvių literatūros muziejuje (Rotušės a. 13) vyks poeto ir vertėjo Almio Grybausko naujos poezijos knygos „Toli blizga“ („Homo liber“, 2017 m.) sutiktuvės. Almis Grybauskas – poetas ir vertėjas, Jotvingių premijos laureatas (už eilėraščių rinktinę „Apžvalgos spiralė“, 2007m.), apdovanotas PEN klubo diplomu už geriausią 2000 m. vertimą į lietuvių kalbą (J. Hašeko „Šveikas“).

Antano A. Jonyno, Gintaro Patacko, Vytauto Rubavičiaus kartos poetas, išleido septintąją savo poezijos knygą „Toli blizga“, kurios pirmoje rinkinio dalyje ypatingą reikšmę įgyja K. Donelaičio poemos „Metai“ stilizacija, sarkastiškai perteikiant laiko ir papročių paraleles (eil. „Prova Pričkaus su Kantu“). Antroji knygos dalis – tai asmeniškesnė pastanga įžvelgti „toli kas tenai blizga?“

Vasario 22 d. 18.30 val. Kauno menininkų namų (V. Putvinskio g. 56) sodelyje atidaroma Roko Krilavičiaus paroda „Gatvės meno portretai“. Gatvės menininkai, priešingai nei bet kokie kiti menininkai, nenori, kad jų veidai būtų žinomi, nes tai, ką jie daro – nelegalu. Jų piešiniai yra tai, dėl ko jie nori būti atpažįstami. Jų darbai tampa kiekvieno jų identitetu.

„Aš norėjau prieiti ir parodyti gatvės menininką kiek įmanoma iš arčiau, todėl pakviečiau juos nusifotografuoti prie savo darbų ir vėliau leidau jiems užpiešti savo pačių veidus taip, kad nesimatytų jų tikrasis portretas, bet piešinys atspindėtų jų gatvės meno alter ego“, – apie savo parodą teigia R. Krilavičius.

Vasario 23 d. (ketvirtadienį) 17 val. Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijoje (K. Donelaičio g. 16, Kaune) atidaroma tapytojo Ryto Jurgelio paroda „Balta upė“. Ramus, meditatyvus R. Jurgelio potėpis drobės paviršiuje išryškina simbolinę kūrinių plotmę: vaizdą konstruojantys kvadratėliai – vienas seniausių ir stipriausių simbolių, kurio geometrinis kodas ir reliatyvus paprastumas užtikrina jų suvokimą, sąveiką su stebėtoju, simbolinę protėvių pasaulėvokos raišką.

Išaugindamas savo tapybą iš tarsi griežtų geometrinių formų (kvadrato), konstruodamas ją lyg struktūrinę dėlionę, R. Jurgelis nėra tik sausas struktūralistas, jis ir fatalistas, tapybos procese leidžiantis savo kūriniui skleistis savarankiškai, tikėdamas neišvengiama jo lemtimi – vieną dieną nušvisti ir nušviesti viską aplink save.

Tą patį ketvirtadienį 19 val. Kaune, Įvairių tautų kultūrų centre (šv. Gertrūdos 58) bus pristatyta pirmoji Lietuvoje knyga apie Palestiną – „Palestina: Laisvė yra labai graži“. Renginyje dalyvaus Palestinoje gyvenę ar lankęsi: knygos autorė žurnalistė Giedrė Steikūnaitė, judėjimo „Solidarūs su Palestina“ įkūrėja Gabrielė Tervidytė, režisierius ir aktyvistas Jonas Ohmanas. Skambės palestinietiška muzika, bus rodomi trumpi vaizdo įrašai, kalbama apie Palestinos šiandieną ir rytojų, dalijamasi mintimis. Taip pat veiks G. Tervidytės fotografijos paroda „Palestinos žmonės“.

Jei ateinančią savaitę labai užsinorės teatro, turbūt geriausia nueiti į jau gana senokai Nacionaliniame Kauno dramos teatre rodomą ir vis dar anšlaginį spektaklį „Palata“, režisuotą mūsų teatro žvaigždės Rolando Kazlo. Dėl jo žmonės ir plūsta į „Palatą, nors spektaklyje kur kas labiau įsimenamas aktoriaus Liubomiro Laucevičiaus Gydytojo Ragino personažas, vis dėlto vaidinimą pamatyti verta jau vien dėl A.Čechovo „medžiagos“ – spektaklis pastatytas pagal puikias rusų klasiko apysakas „Palata nr. 6“ ir „Juodasis vienuolis“.

Na, o kitą sekmadienį bus įspūdžiai iš jau anonsuotų renginių, kuriuos dar bus galima pamatyti/aplankyti (žinoma, supažindinant ir su būsimais), nes kai visko taip daug ir visur nesuspėji, neretai verta eiti į geriausius, net ir žinant neišvengiamą vertinimo subjektyvumą, nes, kažkaip į gerus „daiktus“ žmonės susirenka gausiai (ir iš kur jie žino, kad bus gerai?), nors pasitaiko išimčių – vos vienas kitas, o ir tas etatinis, renginių lankytojas, tačiau „daiktas“ (paroda, knygos pristatymas, filmas, koncertas, performansas ir pan.) – nuostabus. Štai dėl tokių išimčių verta tapti net tuo etatiniu, ypač kai šventinę atidarymo/pristatymo dieną neretai dar ir vaišių gauni.

Autorė: Enrika Striogaitė

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA