Valstybės kontrolė imasi Kauno tardymo izoliatoriaus audito | Kas vyksta Kaune

Valstybės kontrolė imasi Kauno tardymo izoliatoriaus audito

BNS 2017/02/21 12:03
Asociatyvi/R.Tenio nuotr.

Valstybės kontrolė imasi sisteminio Kalėjimų departamento ir pavaldžių įstaigų biudžeto vykdymo vertinimo, auditoriai šią savaitę procedūras žada atlikti Kauno tardymo izoliatoriuje.

Valstybės kontrolė pranešė, jog jau praėjusią savaitę pateikė ankstesnių auditų metu surinktą informaciją Teisingumo ministerijai, kuri pradėjo tarnybinį tyrimą dėl Kalėjimų departamento ir Kauno tardymo izoliatoriaus vadovų galimų finansinių ir tarnybinių pažeidimų. Atliekant tyrimą dėl pažeidimų Kauno tardymo izoliatoriuje praėjusią savaitę buvo nuo pareigų nušalinti Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė ir Kauno tardymo izoliatoriaus vadovas Edvardas Kviatkauskas. Ž.Mikėnaitė anksčiau vadovavo Kauno tardymo izoliatoriui.

Ministrė Milda Vainiutė teigė, kad vadovai nušalinti paaiškėjus naujoms aplinkybėms ir siekiant, kad jie netrukdytų tyrimui.

Po to, kai šią istoriją paskelbė BNS, Generalinė prokuratūra prieš kelias savaites pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo pareigų neatlikimo ir piktnaudžiavimo tarnyba Kauno tardymo izoliatoriuje.

Apie pažeidimus įstaigoje dar pernai teisėsaugai pranešė Kauno tardymo izoliatoriaus Buhalterinės apskaitos skyriaus viršininkė Rasa Kazėnienė, tačiau Specialiųjų tyrimų tarnyba tyrimą tuomet atsisakė pradėti.

Skunde R.Kazėnienė nurodė, kad įstaigos viešuosius pirkimus daug metų iš eilės laimi tos pačios įmonės, paslaugos ir prekės gali būti perkamos iš įmonių, galbūt susijusių su izoliatoriaus darbuotojais, o kai kurios prekės galėjo būti įsigyjamos už kelis ar keliolika kartų didesnę nei rinkos kainą. Skunde nurodyta, jog įstaigoje taip pat dirba pirties vedėja vadovauja pirčiai, kurios nėra.

Valstybės kontrolė ministerijai priminė 2015 metais atliktą finansinių ataskaitų auditą, kuriame atskleista, kad Kalėjimų departamentas neturi vidaus kontrolės priemonių, leidžiančių užtikrinti jam pavaldžių įstaigų teisingos informacijos atskleidimą finansinių ataskaitų rinkiniuose. Be to, konstatuota, kad trūkumai sukelia neteisėto lėšų naudojimo prielaidas.

Pernai pabaigoje atliktas programos „Bausmių sistema“ įgyvendinimo auditas atskleidė ir daugiau susijusių įstaigų problemų. Nustatyta, kad nuteistųjų įdarbinimą už pataisos įstaigų teritorijų ribų organizuoja ne pačios pataisos įstaigos, o valstybės įmonė „Mūsų amatai“, kuri už tarpininkavimą iš asmenis įdarbinusių įmonių ima administravimo mokestį. Auditorių vertinimu, dėl tokios tvarkos įdarbinimas už pataisos įstaigų ribų reikalauja papildomų lėšų ir tampa tik mažiau patrauklus.

„Mūsų amatai“ įkurta 2014 metų birželį, sujungus valstybės įmones prie Alytaus, Marijampolės ir Pravieniškių pataisos namų. Ši valstybės įmonė jau buvo patekusi į auditorių akiratį dėl apie 0,4 mln. eurų vertės gamybinio pastato renovacijos. Tuomet nustatyta, kad Kalėjimų departamentas neužtikrino, jog ši valstybės įmonė padidintų įmonės savininko kapitalą rekonstruoto pastato verte, nors už patikėjimo teise valdomą turtą nuo 2009 metų būtų buvusi gaunama nauda mokesčių pavidalu. Kapitalas nepadidintas iki šiol, tad valstybei mokami mažesni mokesčiai.

Šį pirmadienį Kalėjimų departamento Imuniteto skyrius kartu su Vilniaus policija pirmadienį atliko kratas „Mūsų amatai“ direktoriaus Alvydo Vadeikos, komercijos skyriaus vadovo M.K., vyriausiojo inžinieriaus A.B., vyriausiojo inžinieriaus V.Ž. ir uždarosios akcinės bendrovės „Švaros etalonas“ gamybos direktorės L.M. darbo ir gyvenamosiose vietose. Ministerija nurodė, kad pernai rugpjūtį gautos kriminalinės žvalgybos informacijos pagrindu lapkričio pabaigoje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, didelės vertės patikėto turto iššvaistymo ir sukčiavimo. Kaip skelbė delfi.lt, „Mūsų amatai“ 2015 metais įkūrė skalbyklą ir be konkurso pasirašė sutartį su bendrove „Švaros etalonas”, kuri naudojosi valstybės įmonės patalpomis savo verslo reikmėms – „Mūsų amatai“ turėjo skirti nuteistuosius darbams ir rangos remontui. Portalas nurodo, kad nuteistieji skalbė ir kitiems bendrovės klientams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA