Žvejojantieji ant ledo privalo turėti smaigus, nepaisantys taisyklės mokės baudas | Kas vyksta Kaune

Žvejojantieji ant ledo privalo turėti smaigus, nepaisantys taisyklės mokės baudas

Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Žvejai ant ledo raginami elgtis atsakingai, ne tik nepalikti po savęs šiukšlių, kurios ledui ištirpus atsidurs vandenyje, bet ir pasirūpinti savo saugumu. Žvejojant ant ledo privaloma turėti smaigus.

Žvejoti ant vandens telkinių galima tuomet, kai ledas ne plonesnis kaip 7 cm.

Primenama, kad visi žvejai mėgėjai, žvejojantys ant ledo, privalo su savimi turėti du lanksčia jungtimi sujungtus smaigus, kurių pagalba būtų galima išlipti iš vandens įlūžus. Nepaisantiems šio nurodymo – bauda iki 60 eurų.

Tvirčiausias ledas iš arti atrodo skaidrus, žalsvo ar melsvo atspalvio. Baltas ledas – mažiau tvirtas, nes jame daug oro. Labai pavojingas ežerų ledas, taip pat ledas tarp meldų. Ploniausias ledas virš šaltinių ir upelių.

Ledas po sniego pusnimis taip pat pavojingas – jis lūžta be charakteringo traškėjimo, todėl tokias vietas reikia apeiti.

Jeigu ledas po kojomis pradeda traškėti ar skeldėti, į krantą reikia grįžti savo pėdomis čiuožiančiais žingsniais, neatitraukiant kojų nuo paviršiaus ir statant jas plačiai, kad kūno svoris pasiskirstytų tolygiai.

Jeigu įlūžote – nepraraskite savitvardos, greitai ištieskite rankas į šalis, kad galėtumėte išsilaikyti, kvieskite pagalbą. Nesigriebkite už lūžtančio ledo kraštų, nes ledas lūžinės ir jūs prarasite jėgas. Neužšliaužkite ant ledo krūtine, nes jis lūžinės. Pabandykite atsigulti ištiestomis rankomis ant ledo ir apsiversti ant nugaros, stumiantis kojomis iššliaužti.

Pastebėję įlūžusį žmogų, prieikite prie jo 10 m nuotoliu ir sustokite. Įvertinkite situaciją. Kvieskite pagalbą. Niekada negalima paduoti įlūžusiajam rankos, nes savo svoriu įlaušite ledą. Jeigu neturite jokių specialių gelbėjimo priemonių, reikia gultis ant ledo, tvirtai laikyti vienas kitą už kojų, padaryti gyvą „grandinę“. „Grandinės“ priekyje esantis žmogus nukentėjusiajam turi paduoti kokį nors daiktą ir padėti užsiropšti ant stipresnio ledo. Geriausia paduoti šaliką, diržą, paridenti virvės kamuolį, o jei netoli krantas – šaką.

Naudingos informacijos apie elgesį ant ledo rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA