Kaunas nelaukia: pradėjo ruoštis Valstybės atkūrimo šimtmečiui | Kas vyksta Kaune

Kaunas nelaukia: pradėjo ruoštis Valstybės atkūrimo šimtmečiui

Kaunas.lt nuotr.

Kaip kitąmet Kauno miestas kartu su visa Lietuva minės Valstybės atkūrimo šimtmečio sukaktį? Daug priklausys nuo tinkamo pasiruošimo.

Šis jau įgauna pagreitį, o jame dalyvauti gali visi iniciatyvūs ir originalių idėjų turintys kauniečiai. Kauno miesto savivaldybės programa „Iniciatyvos Kaunui“ tam skiria ypatingą dėmesį.

Kauno miesto savivaldybė deda dideles viltis, kad šiemet Bendrosios gyventojų kultūros ugdymo srityje projektų kokybės kartelė bus pakelta į naują lygį. Vienas pagrindinių lūkesčių – kultūrą ir meną daryti prieinamus plačiajai visuomenei, įtraukiant visų amžiaus grupių žmones, atrandant naujas auditorijas.

„Reikia apgalvotų, kokybiškų projektų, kurie įtrauktų kauniečius ir būtų reikalingi bei svarbūs kuo didesniam žmonių ratui. Tai neturėtų būti siauroms grupėms skirti uždari renginiai ar veiklos. Net jei projektas orientuotas į profesionalus, organizatoriai turėtų sugalvoti, kaip tai pateikti, išviešinti, jog pritrauktų kuo gausesnę publiką, sudomintų ją savo iniciatyvomis. Juk žmonės nori susipažinti, sužinoti kažką vis naujo, o pagal galimybes ir dalyvauti“, – sakė programos „Iniciatyvos Kaunui“ iniciatorė Kauno miesto mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Kūrybinės dirbtuvės, edukaciniai užsiėmimai ir kiti nauji produktai bei paslaugos miesto bendruomenei turėtų būti ne vienadieniai, bet išliekamąją vertę turintys reiškiniai.

Kauno vicemeras Simonas Kairys akcentavo pasirengimą Valstybės atkūrimo šimtmečiui. Specialiai šiems renginiams pasiruošti „Iniciatyvų Kaunui“ programoje skirtas atskiras prioritetas (Kultūrinės įtraukties rengiantis paminėti Lietuvos valstybės šimtmetį skatinimas). Tikimasi, kad jis sulauks ypatingo pareiškėjų aktyvumo siekiant šiuolaikiškai perpinti istoriją su menu.

„Kol valstybiniu lygiu programa tebėra dėliojama, mes nebegaištame laiko galvodami, bet imamės veikti. Kūrybininkai turi puikią progą gauti finansinį miesto palaikymą rengiantis kitų metų istorinei sukakčiai ir jos minėjimo renginiams. Veiklų spektras itin platus: susitikimai, diskusijos su gyvais istorijos liudytojais, archyviniai tyrimai bei jų pristatymai, parodos, spektakliai, istorines asmenybes įamžinantys projektai, Valstybingumui reikšmingų paveldo objektų pristatymas visuomenei, akademinio jaunimo iniciatyvos ir kitokie projektai“, – teigė S. Kairys.

Pašnekovai pastebi, jog kauniečiai nestokoja kūrybiškų ir originalių idėjų. Tai itin jaučiama kultūros srityje, tačiau meno žmonės dažnai būna individualistai. Jiems opus autorystės aspektas. Vis dėlto R. Šnapštienė kviečia išdrįsti dalintis savo sumanymais veikiant kartu su partneriais.

„Kultūros ir meno lauke yra plačios galimybės jungtiniams projektams apjungiant kelių autorių ar organizacijų žmogiškuosius išteklius bei visą kūrybinį potencialą. Galbūt pasidalinus idėja, atsirastų draugų ar kolegų, kurie prisidėtų gerais patarimais, paspirtimi bei palaikymu, įranga ar patalpomis. Visa tai reiškia kokybiškesnius projektų rezultatus ir dar didesnę naudą miestui bei jo žmonėms, o juk tai ir yra vienas pagrindinių mūsų tikslų“, – patarė R. Šnapštienė.

Vicemerė projektų autoriams pataria atsižvelgti į kvietimų turinį, atidžiai perskaityti jų tekstus iki pat pabaigos. Ten gausu vertingos informacijos, padėsiančios parengti kokybiškas paraiškas. Antai vertinimo lape nurodyti kriterijai gali pasufleruoti, į ką vertėtų atkreipti ypatingą dėmesį, kad projektas sulauktų palankių vertinimų komisijoje, sudarytoje iš nepriklausomų ekspertų.

Bendrosios gyventojų kultūros ugdymo srityje paraiškų laukiama iki vasario mėnesio pabaigos. Platesnė informacija skelbiama čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA