Kauniečiai aktyviai švenčia Vasario 16-ąją: masinę eiseną stebėjo nuo kūdikių iki senolių | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai aktyviai švenčia Vasario 16-ąją: masinę eiseną stebėjo nuo kūdikių iki senolių

Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Išsigiedrijus, džiugiai nusiteikę, trispalvėmis nešini kauniečiai ketvirtadienį užplūdo Centrą, kur vyksta galybė Vasario 16-ajai paminėti skirtų renginių. Didžiausias sujudimas vyko iškilmingoje, masinėje karių ir šaulių eisenoje prieš vidurdienį: nuo šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios iki Vytauto Didžiojo karo muziejaus žygiavo daugiau kaip 300 karių, šaulių.

Eisenoje – rekordinis kiekis dalyvių

Šalies Laisvę ir Nepriklausomybę ginančiai Lietuvos kariuomenei ši diena ypatinga, tad ir Kauno įgula Vasario 16-ąją šiemet minėjo su trenksmu – iškilmingame parade dalyvavo rekordinis skaičius karių – net 300, tai: Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atliekantys kariai-šauktiniai ir Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo 2-osios rinktinės šauliai. Prie karo muziejaus iškilmingoje rikiuotėje prisiekė Jaunesniųjų karininkų vadų mokymų kariai.

Tokio masto karių paradas po Nepriklausomybės atgavimo, Vasario 16-tosios proga Kaune vyko pirmą kartą.

Eiseną stebėjo šimtai gyventojų: minioje matėsi daugybė šeimų su mažais vaikais, rankose laikančių šalies vėliavas ir geltonos, žalios, raudonos spalvos balionus, taip pat su šypsenomis veiduose eiseną stebėjo daugybė jaunimo bei garbaus amžiaus žmonių. Šventinę nuotaiką kūrė ir eiseną lydėjęs Karinių oro pajėgų orkestras.

Eisena gyventojus atvedė į Vytauto didžiojo karo muziejaus sodelį, kur buvo giedamas himnas, keliama Vyčio kryžiaus ordino kavalierių vėliava, sakomi sveikinimai ir klausomasi Varpų muzikos koncerto.

Šventėje dalyvavęs LR Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė: „Kai tiki pergale, laisve, teisingumu ir kai labai sunku – reikia prisiminti himno žodžius: „Tegul saulė Lietuvoj tamsumas prašalina”. Šiandien noriu pakviesti visus įsiklausyti į tų žodžių prasmę. Laisvė, Nepriklausomybė nėra duotybė, gal dėl to ir šiandien geriau suprantame kovojančiuosius už savo šalies laisvę. Linkiu daugiau optimizmo, džiaugsmo, semtis stiprybės iš praeities, kad pasiektume tikslų ateityje, kur begyventume – visi esame savo krašto – Lietuvos vaikai”, – sakė L. Linkevičius.

Kauniečiai: tai mūsų tautos šventė

Portalo „Kas vyksta Kaune” kalbinti šventės dalyviai tikino, kad šiandien jiems didžiulė šventė, svarbiausia, kaip pasakojo gyventojai, kad tėvynė – laisva.

„Šiandien didelė šventė! Visa mano šeima švenčia: nuo mūsų jau senelių, iki mažųjų anūkų, juk tuoj bus 100 metų, kai pasirašytas Lietuvos Nepriklausomybės aktas, atkūręs Lietuvos valstybę. Širdis šiandien džiaugiasi laisva Lietuva”, – kalbėjo kaunietė Paulė.

Su šeima į renginį atėjusi Gintarės ir Aliaus Česnavičių šeima, kol kalbėjome akimis sekė 1,5 m. ir 4 m. atžalas. Pasakojo, kad renginys prie Karo muziejus jiems ypatingas: „Tai mūsų visų šventė, svarbi kiekvienam lietuviui. Atėjome su vaikais, kad jie nuo mažens žinotų kas yra Lietuva, Laisvė, už ką mes dėkingi kovojusiems už mūsų valstybės nepriklausomybę. Ugdome piliečius. Be to, džiugu, kad šalis po tiek daug metų pridarytos žalos – atsikūrė, yra pažangi, daug pasiekėme”, – kalbėjo G. Česnavičienė.

Ją papildė vyras Alius: „Lietuvoje gera gyventi ir vis gerėja, tik neretai viešoje erdvėje išryškinami neigiami dalykai, jie užgožia tai, kuo galime didžiuotis, pasigirti, o ir ūpą kitiems gali numušti, tačiau reikia į situciją stengtis žiūrėti kuo objektyviau ir dažniau pasidžiaugti tuo, ką turime”.

Norėtų vėliavą kelti dažniau

Vienas šventėje prie Karo muziejaus dalyvavęs gyventojas išsakė, jog norėtų Lietuvos vėliavą prie namų iškelti dažniau, o ir taisyklės galėtų tai leisti. „Šiandien aš čia, nes tai diena, kai nedraudžiama iškelti vėliavą. Išvis būtų gerai, jei įstatymas nedraustų bet kurią dieną iškelti vėliavą, daug keliauju ir matau, kad tarkim suomiai, norvegai, vokiečiai – vėliavas išsikelia dažniau, kada nori”, – kalbėjo Egidijus Kaunietis.

Vyras pasakojo, kad anksčiau mena Vasario 16-ąją šventęs su daugiau emocijų: „Dar 1989-aisiais Vasario 16-ąją šventėme su latviais ir estais, kurių tuomet buvo daug atvykę į Lietuvą. Nuotaika buvo pakili. Paskui su jais važiavome į Latviją, Estiją švęsti, dalyvavome mitinguose, pramokau tų šalių himnus. Visiems norėjosi laisvės“, – teigė vyras. Paklaustas, kas jį labiausiai džiugina Lietuvoje šiandien, jis atsakė: lietuvių kalba ir lietuviški pavadinimai gatvėse, vitrinose, kitose įstaigose.

Nuo sveikinimų iki ekipuotės apžiūros

Šventėje buvo galima išvysti Kauno įgulos vienetų ekspoziciją: ekipuotę, transportą bei atstovus iš Krašto apsaugos savanorių pajėgų, Karo medicinos tarnybos, Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos, Karo policijos, Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono, Specialiųjų operacijų pajėgų ir Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokyklos. Miestiečiai galėjo pasimatuoti kareivišką kuprinę, pasivaišinti karšta arbata ir džiugiai atšvęsti Vasario 16-ąją, vieną svarbiausių Lietuvos valstybės švenčių.

Švenčia visas miestas

Vasario 16-ąją, jau 99-uosius Lietuvos Nepriklausomybės metus Kaunas švenčia aktyviai: visame mieste plazda Lietuvos vėliavos, žmonės dalyvauja šventei skirtuose renginiuose, kuriuos galima išvysti čia, aktyviausieji prie žuvusiųjų už Lietuvos laisvę paminklų ar kapų su pagarba neša gėles. Šventinis sujudimas – visame mieste.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA