Per Kauną žygiavo modernėjantys tautininkai: padarykime Lietuvą vėl didžią | Kas vyksta Kaune

Per Kauną žygiavo modernėjantys tautininkai: padarykime Lietuvą vėl didžią

R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį apie 15 val. iš Kauno Ramybės parko pajudėjo maždaug 150 jaunų žmonių būrys, vyko prieštaringai vertinamos tautinio jaunimo eitynės, skiros Vasario 16-ajai paminėti. Renginio metu, anot policijos, incidentų neužfiksuota.

Eitynių dalyviai vėliau judėjo Laisvės alėja iki Istorinės Lietuvos Prezidentūros. Leidimas renginio organizavimui išduotas dviems privatiems asmenims.

Renginio organizatoriai kviesdami į eiseną feisbuke nurodė, kad ši eisena – tarsi kvietimas drąsiai žengti pažangiu tradicijos modernizavimo keliu. „Čia laukiami visi, save laikantys lietuviais, visi, save laikantys tikrais europiečiais. Padarykime Lietuvą vėl didžią!”, – teigė renginio organizatoriai.

Organizatoriai pasirinko šūkį „Padarykime Lietuvą vėl didžią“ – aliuziją į JAV prezidento Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos metu naudotą šūkį „Padarykime Ameriką didžią“. Renginio dalyvis Tomas Skorupskas teigė, kad renginio organizatorius džiugina tautinių jėgų pergalės kitose šalyse, įskaitant Ameriką.

Eitynėse skambėjo anksčiau ne kartą dėl nacionalistiškumo kritikuotas šūkis „Lietuva – lietuviams“, taip pat šūkiai: „Didžiuokis ir apgink savo lietuvybę”, „Lietuva, sveikiname tave”, „Kaunas – lietuvių miestas”, „Jei nenori imigrantų – tai suplok”, „Priimk Smetoną į savo širdį”  ir kt. Dalyviai nešėsi plakatus su Kazio Škirpos ir Kazio Binkio citatomis.

„Akcijos tikslas – žygiuojame už taiką, ramybę, tautos išlikimą, ramumą, gėrį. Mūsų tauta atsikuria, ji stipri, čia stiprūs žmonės šalyje gyvena”, – kalbėjo viena renginio dalyvė Moterų ir motinų organizacijos atstovė Saulė Petraitienė.

Kita dalyvė pasakojo, kad jos dalyvavimo tikslas – išreikšti poziciją, kad Lietuva skirta gyventi lietuviams: „Reikia neleisti islamizuoti Lietuvos, nes Europoje tai vyksta didžiuliu tempu. Pabėgėlius reikia įsileisti, paskui jie turi važiuoti namo. Lietuva yra lietuviams, tai mūsų protėvių žemė, mūsų protėviai už ją praliejo labai daug kraujo, kiekvienas žemės lopinėlis aplaistytas krauju. Sirija – sirams, Lietuva – lietuviams”, – teigė dalyvė Loreta Labenskienė, savo plakate užklijavusi vaizdus su užsieniečiais, tapusiais naujaisiais europiečiams.

Į renginį tradiciškai atvyko ir vienas garsiausių pasaulyje jidiš filologų Dovidas Katzas (Dovydas Kacas), kasmet kritikuojantis šį renginį. „Man gaila, kad Kauno valdžia ir vėl atidavė šiems žmonėms miesto centrą. Jeigu jie žygiuotų kokiame priemiestyje, mūsų čia nebūtų“, – kalbėjo jis.

D.Katzas džiaugėsi, kad šiemet dalyvių gerokai mažiau. Jis taip pat kritikavo įprastą šūkį „Lietuva – lietuviams“.

„Įsivaizduokite paradą Didžiojoje Britanijoje, kur gyvena daug lietuvių, kuriame skambėtų „Britanija – britams“ ar „Anglija – anglams“. Kaip jaustųsi Londono lietuviai?“, – svarstė jis.

Ankstesniais metais eitynėse dalyvaudavo 1–2 tūkst. žmonių, incidentų per jas pastaraisiais metais neįvyko. Pernai jos buvo gerokai mažesnės – pritraukė vos apie 300 dalyvių. Pasak T.Skorupsko, organizatoriai nesitiki, kad šiemet dalyvių bus itin gausu – tai viena iš priežasčių, kodėl šiemet renginį pasistengta modernizuoti: į renginį organizatoriai kvietė ryškių spalvų plakatais, o renginyje šalia įprastų skanduočių skambėjo elektroninė muzika.

„Mes iš dalies ir darome tai šiais metais kitaip dėl to, kad seniai, kai buvo tas visas ėjimas, norėjome atsiskirti nuo visuomenės dalies, sakyti, kad jie blogiečiai, mes – geriečiai, kas davė rezultatų, kurie mažino patį eitynių skaičių“, – kalbėjo T.Skorupskas.

Beje, renginys turėjo aprangos kodą, kuris paskelbtas renginio puslapyje su prierašu „Žiemos sezono garderobas”, jis pateiktas plakate:

Aprangos kodas

„Kas vyksta Kaune” ir BNS informacija

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA