Kauno verslininkai ir visuomenininkai į kompiuterius siekia įdiegti lietuvišką klaviatūrą | Kas vyksta Kaune

Kauno verslininkai ir visuomenininkai į kompiuterius siekia įdiegti lietuvišką klaviatūrą

R. Tenio nuotr.

Dar 2000-aisiais Lietuvoje buvo priimta ir tapo privaloma lietuviška kompiuterio klaviatūra „Ąžerty”, sukurta VU mokslininkų Gintauto Grigo, Vlado Tumasonio ir kitų. Tačiau, iki tol naudota angliškoji taip įsigalėjo, kad lietuviškoji buvo pamiršta.  Kauno „Rotary” klubas siekia sugrąžinti šią klaviatūrą į pirmąsias gretas ir skelbia projektą „Rašau lietuviškai”.

Privaloma lietuviška klaviatūra, tačiau naudoja anglišką 

Laikinas angliškas kompiuterio klaviatūros standartas „Qwerty”, kuriame lietuviškos raidės renkamos skaičių klavišais, panaikintas prieš 17 metų. Tačiau, nors yra priimtas standartas, vis dar atsiranda švepli tekstai arba vietoje raidžių įsiterpę skaičiai. Retame leidinyje galima rasti tikrą sintaksinį (ilgąjį) brūkšnį, o vietoje jo rašomas kėlimo (trumpasis), tai gramatinė klaida, knibždanti ne tik periodikoje.

Dar viena klaida daroma rašant euro valiutą: rašoma eur, o ne €, nors tai ir aiškiau, ir trumpiau. Lietuviškos „kabutės“ seniai liko už borto, o jas pakeitė “importinės“, ekvivalentiškos «rusiškoms». Lietuvos standarto nesilaikoma daugelyje mokyklų bei valstybinių įstaigų. Kartais aiškinama, kad angliška klaviatūra ir yra tikroji bei patogiausia, nes ją atseit geriausia supranta kompiuteris.

„Ąžerty” klaviatūros pranašumai

Apžvelkime lietuviškos „Ąžerty” klaviatūros privalumus. Pirmiausia – visos lietuviškos raidės ir ženklai išdėstyti pagal lietuvišką standartą; lietuviškos raidės išdėstytos trimis eilėmis, tad tinka rašyti akluoju būdu.

Klaviatūros nebereikia perjunginėti rašant lietuviškai ir angliškai ar programuojant – joje liko raidės q, w, x.

„Ąžerty” klaviatūra, kaip ir daugumos Europos valstybių, turi trečio lygio registrą, leidžiantį vienu klavišu rinkti tris ženklus, todėl iš viso galima surinkti 35 raides ir 48 ženklus. Šioje klaviatūroje yra lietuviškos kabutės „ “, ilgasis brūkšnys –, euro ženklas €. Išlieka trumpųjų komandų deriniai (pvz., Ctrl+B, Ctrl+X ir kt.).

Kauno „Rotary” klubas ragina rašyti lietuviškai

Seimui 2017-uosius paskelbus lietuvių kalbos metais, Kauno „Rotary” klubas šįmet pažymės originaliu projektu – „Rašau lietuviškai“. Idėją pasiūlė klubo narys prof. Stanislovas Masiokas.

Kauno „Rotary” klubas, įkurtas 1934 metais ir atkurtas 1992 m., savo veiklą nukreipia visuomenei naudinga kryptimi. Klubo nariai – skirtingų verslo šakų lyderiai, mokslininkai, suvienijantys jėgas socialiniams projektams įgyvendinti. Klubo projektai siekia milijonines vertes – „Lopšelio“ liftas, insulino pompos vaikams, pagalba „Pieno bankui” ir daug kitų įvairių projektų, skirtų įvairioms organizacijos ir pavieniams asmenims.

Naujausią projektą „Rašau lietuviškai“ klubo nariai nutarė pradėti nuo savęs, tad visi nariai netrukus įsidiegs lietuvišką standartinę „Ąžerty” kompiuterio klaviatūrą savo kompiuteriuose. Organizatoriai kviečia ir kitus klubus prisidėti prie šio projekto įgyvendinimo, taip pat bus siekiama lietuvišką klaviatūra įdiegti švietimo ir valstybinėse įstaigose, skatinti jos plėtrą versle.

Kauno „Rotary” klubo narys Egidijus Trumpa svarsto, kad galbūt daugelis net nežino, kad lietuviška klaviatūra egzistuoja, tad dera žinią paskleisti kuo plačiau bei imti patiems naudoti. „Jei yra standartas važinėti dešine kelio puse – visi ir važinėja, kodėl priimto lietuviškos klaviatūros standarto nesilaikoma?”, – retoriškai klausė E. Trumpa. Jis svarstė, kad prie akcijos galėtų prisijungti ministerijos, kitos valstybinės įstaigos, kompiuterių gamintojai ir kt.

„Lietuviška klaviatūra labai patogi, naudojamės, jos nereikia nuolat perjunginėti – tai privalumas. Būtų idealu, jei atsirastų klaviatūra su lietuvišku raidynu, tačiau, kol jos nėra, žmonėms padėsime senąją klaviatūrą turimomis priemonėmis paversti lietuviška. Mano žiniomis, lietuviškos klaviatūros įsigyti Lietuvoje net nėra kur, tad pagrindinis mūsų uždavinys – kad jos pagaliau atsirastų”, – teigė E. Trumpa.

Pradėjo nuo lipdukų su lietuviškomis raidėmis

Akcija startavo su specialiais lipdukais, kuriuos galima užklijuoti ant angliškos klaviatūros, žinoma, galima išsaugoti ir „Qwerty” klaviatūros ženklus, lipdukus klijuojant klavišo šone.

Be to, klaviatūrą galima papildyti kirčiuotomis raidėmis. Tokiu atveju klavišas su kirčio ženklais (~ ` ‘) paverčiamas „mirusiu“ klavišu, o kirčiuotos raidės gaunamos mirusiu klavišu surinkus reikiamą kirčio ženklą, o po to paspaudus kirčiuojamą raidę (êèẽé).

Tam reikalingą klaviatūros tvarkyklę galima rasti čia. Palemono šrifte yra visos lietuviškos kirčiuotos raidės ir pagrindinės Vakarų Europos kalbų raidės. Be to, mėgėjai gali rašyti net ir rusiškai – tam pakanka įdiegti rusišką klaviatūrą, lietuviškos fonetikos pagrindu, užklijuoti bent porą papildomų ženklų (Щ, Ь), kurie neturi lietuviškų atitikmenų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA