Amerikiečių tankai, skirti atgrasyti Rusiją, jau Lietuvoje | Kas vyksta Kaune

Amerikiečių tankai, skirti atgrasyti Rusiją, jau Lietuvoje

BNS 2017/02/10 18:05
U.Ribkevičiaus nuotr.

Į Lietuvą penktadienį atvyko dešimt Jungtinių Valstijų kariuomenės tankų, jie dislokuojami siekiant atgrasyti Rusiją ir pademonstruoti amerikiečių įsipareigojimus NATO kolektyvinei gynybai.

„Technika jau yra Gaižiūnų stotyje. Kiek vėliau prasidės nukrovimo darbai“, – BNS penktadienio rytą sakė Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono atstovė Loreta Kavaliauskienė.

Tai ne pirmas kartas, kai amerikiečiai pratyboms atsiveža tankų, bet šįkart jų bus daugiau nei bet kada anksčiau nuo rotacinių pajėgų dislokavimo pradžios 2014 metais.

Į Jonavos rajone esančią stotį taip pat atgabentos penkios pėstininkų kovos mašinos „Bradley“, visureigių ir sunkvežimių. Šia technika naudosis JAV karių kuopa, kurią sudarys apie 120 karių.

Tankus amerikiečiai taip pat atsiveža į Latviją ir Estiją.

JAV sausumos pajėgų kariai į Baltijos šalis atsiųsti 2014 metų pavasarį reaguojant į Rusijos įvykdytą Ukrainos Krymo regiono aneksiją, nuo to laiko jie nuolat rotuojasi.

Pastaraisiais mėnesiais dėl JAV įsipareigojimų abejonių pasėjo naujasis prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas). Nerimą sukėlė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui palankūs pareiškimai ir pastabos, kad NATO yra atgyvenusi.

Likus kelioms dienoms iki D.Trumpo inauguracijos Baltijos šalys su JAV pasirašė sutartis, apibrėžiančias amerikiečių karių statusą. Lietuvos prezidentė ragina Seimą sutartį ratifikuoti per neeilinę sesiją kitą savaitę.

Šiemet kiekvienoje iš Baltijos šalių ir Lenkijoje taip pat bus dislokuota po tarptautinį NATO batalioną. Lietuvos batalionui vadovausiantys vokiečiai šį mėnesį taip pat turėtų atsivežti tankų. Iš viso ateityje batalione Lietuvoje turėtų tarnauti per tūkstantį karių.

Lietuvos kariuomenė tankų neturi, bet pernai pasirašė sutartį dėl 88 vokiškų kovos mašinų „Boxer“ pirkimo. Pirmieji šarvuočiai Lietuvą turėtų pasiekti metų pabaigoje.

Lietuvos pareigūnai sako, kad jiems didžiausią nerimą kelia Rusijos Karaliaučiaus srities militarizavimas ir rusų rengiamos karinės pratybos.

Maskva tikina neturinti jokių teritorinių ambicijų ir sako, kad NATO pajėgumų stiprinimas Rytų Europoje kelia grėsmę Rusijos saugumui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA