Kas trečias Lietuvos gyventojas namuose žiemą šąla | Kas vyksta Kaune

Kas trečias Lietuvos gyventojas namuose žiemą šąla

"Kas vyksta Kaune" archyvo nuotr.

Beveik trečdalis Lietuvos gyventojų šildymo sezono metu savo namuose nesijaučia komfortiškai dėl per žemos temperatūros.

„Spinter tyrimų“ bendrovės sausį atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, kad 6 proc. daugiabučių gyventojų tvirtina, kad jų namuose šildymo sezono metu yra labai šalta, dar 26 proc. teigia, kad temperatūra yra per žema.

„Trečdalis per šaltų būstų yra labai daug. Tačiau žinant, kad didžioji dalis šalies daugiabučių namų yra senos statybos ir nerenovuoti, tai, kad šalto būsto problema tampa kassezonine aktualija, nebestebina. Net ir papildomai šildantis elektriniais bei kitais prietaisais, šilumos nesulaiko kiauros daugiabučių sienos. Jau nekalbant apie tai, jog taip tik dar labiau išauginamos ir taip nemažos sąskaitos už šildymą“, – sako „Rockwool“ marketingo vadovė Eugenija Novicki-Bittner.

Jos teigimu, papildomų problemų kyla dėl to, kad saugant šilumos likučius neretai vengiama būstą tinkamai vėdinti, todėl jame gali atsirasti ar išvešėti pelėsis, susilpnėti žmonių imunitetas ir imti pulti ligos. Jų pikas tradiciškai stebimas vasarį ir kovą, kai žemė ir sienos yra įšalę, o orai – žvarbūs ir permainingi.

Pasak E. Novicki-Bittner, panaši dalis – 25 proc. – gyvenančiųjų individualiuose namuose arba kotedžuose irgi susiduria su per šaltų gyvenamųjų patalpų problema, nors turi daugiau galimybių spręsti gyventi komfortiškai.

„Stebina, kad net kas ketvirtas nuosavame name ar kotedže gyvenantis žmogus, kuris dažniausiai pats reguliuoja patalpų temperatūrą, taip pat tvirtina, jog jam namuose šildymo sezono metu yra per šalta. Tačiau šioje gyventojų grupėje vos 1 proc. žmonių patalpų temperatūrą įvertino kaip labai žemą. Tikėtina, kad asmeniškai namus statęsi žmonės daugiau investavo į kokybę, individualiai rinkosi šiltinimo medžiagas, tačiau ir čia šąla nemaža gyventojų dalis, todėl akivaizdu, kad jie ne apie viską pagalvojo arba padarė klaidų“, – teigia pašnekovė.

Apklausos duomenimis, nuomonės, kad namuose per šalta, Lietuvoje dažniau laikosi vidutinių ir mažesnių pajamų grupės respondentai.

Iš viso 7 proc. visų apklausoje dalyvavusių žmonių tvirtino, kad jiems namuose yra pernelyg šilta. Tarp daugiabučių gyventojų tokių yra 6 proc., o tarp gyvenančių nuosavame name arba kotedže – 9 procentai.

Teigiama, kad apsisaugoti nuo šalčio padėtų ilgaamžės, natūralios medžiagos, leidžiančios būstui kvėpuoti, nesukeliančios šiltnamio efekto.

Apklausa buvo atlikta sausio 17–25 dienomis. Jos metu apklausta 1010 respondentų, kurių amžius 18-75 metai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA