Folkloro ansamblis „Dailingė“ kviečia į dešimtmečio koncertą | Kas vyksta Kaune

Folkloro ansamblis „Dailingė“ kviečia į dešimtmečio koncertą

Organizatorių nuotr.

Švilpa, „kiaulė“, pūslinė, ragai… Tai tikrai ne pravardės ir ne žemės ūkio padargai. Gali būti, kad tokių muzikos instrumentų niekada ir nematėte, juolab – negirdėjote jų skambėjimo.

10-ies metų sukaktį švenčiančiame Kauno tautinės kultūros centro folkloro ansamblyje „Dailingė“ šiuos gan egzotiškus, o ir kitus, dažniau matomus bei girdimus instrumentus įvairaus amžiaus vaikai taip prisijaukina, kad džiugina ir stebina visus.

„Dailingę“ galima būtų pavadinti šeimų-giminių ansambliu, nes į repeticijas atkeliauja ne tik keli vienos šeimos vaikai, bet ir pusbroliai, pusseserės, jų draugai, o penktadieniais užsuka padainuoti, pasišokti ir kai kurie tėveliai“, – taip kolektyvo portretą piešia nuo pat įkūrimo jam vadovaujanti mokytoja metodininkė Birutė Nemčinskienė.

Per 10 metų ansamblis užaugo, sustiprėjo, repeticijų, koncertų ir švenčių sūkuryje besisukantys ansambliečiai skina laurus konkursuose „Tramtatulis“, „Tirlytis“, „Patrepsynė“, yra aktyvūs Kauno ir respublikinių dainų švenčių dalyviai, tarptautinių folkloro festivalių „Skamba skamba kankliai“, „Atataria lamzdžiai“, „Baltica“, „Baltų raštai“, „Griežynė“ dalyviai.

„Dailingės“ nariai čirpina smuikelius, trauko armonikų ir bandonijų dumples, bando atrasti subtilųjį švilpos garsyną. Vienas savičiausių – dūdmaišis, bet šis instrumentas su charakteriu, paklūstantis tik labai atsakingam ir rūpestingam šeimininkui, kitaip – užsispirs ir bliaus kaip ožys. Todėl ansamblis programose dūdmaišį parodo saikingai – gero po truputį.

Daug ansambliečių kankliuoja. Nors tai nuo senovės vyriškas instrumentas, juo mokosi skambinti ne tik berniukai, bet ir mergaitės. Mažųjų muzikantų rankoms paklūsta šokiai, instrumentiniai kūrinėliai, dainų melodijos, sutartinės. Vaikinai labai gerai įvaldė ragų pūtimo techniką, nors juose jokių pūstukų, palengvinančių garso išgavimą, nėra.

„Dailingėje“ instrumentų visiems – pagal norą, ūpą ir gebėjimus, tad ir ansamblio programose galima išgirsti ne tik solistus-instrumentalistus, vienarūšių instrumentų ansamblius, bet ir skirtingų sudėčių kapelijas, atliekančias įvairių regionų tradicinę muziką“, – pasakojo ansamblio vadovė B.Nemčinskienė.

Anot jos, ansambliečiams pavaldžios visų regionų dainos, instrumentinė muzika bei šokiai.

„Kaip gi kitaip? Mes – ne etnografinis ansamblis, reprezentuojantis kokio nors vieno krašto muzikinį paveldą, bet Kauno miesto kolektyvas, į kurį ateina žmonės, kilę iš įvairių regionų. Todėl prieš siuvantis tautinį kostiumą išsiaiškiname tėvų, senelių kilmę, tuomet šis išeiginis drabužis jo savininkui įgauna didesnę prasmę. Tai yra atsakymas, kodėl Kauno kolektyve tiek daug žemaitiškų kostiumų. Beje, pernai birželio mėnesį kai kurie „Dailingės“ nariai dalyvavo tautinio kostiumo konkurse „Išausta tapatybė“ ir kategorijose „Geriausias moteriškas tautinis kostiumas“ bei „Geriausias šeimos tautinis kostiumas“ pelnė apdovanojimus“, – didžiuojasi ansambliečiais vadovė.

Jeigu norite artimiau susipažinti su KTKC folkloro ansambliu „Dailingė“, pamatyti ir išgirsti tuos egzotika dvelkiančius senuosius instrumentus, dailingiečių dainuojamas dainas, paklausyti tarmiškos šnektos, ir įsitikinti, kad šiame ansamblyje vaikų ir tėvų širdys atsiveria muzikai, dailingiečiai kviečia į savo 10-mečio koncertą „Muzikinis kermošius“.

Koncertas vyks vasario 11 d., šeštadienį, 16 val. Kauno kultūros centro „Tautos namai“ Didžiojoje salėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA