Modernios technologijos: 112 skambinančio vietą nustatys iki 4000 kartų tiksliau | Kas vyksta Kaune

Modernios technologijos: 112 skambinančio vietą nustatys iki 4000 kartų tiksliau

BNS 2017/02/09 12:36
Asociatyvi/Archyvo nuotr.

Nuo šių metų Lietuvoje pradėti naudoti du metodai, kurie, kaip tikimasi, padės tiksliau nustatyti skambinančiojo Bendrajam pagalbos centrui (BPC) buvimo vietą.

„Žmonės jaučia didelę įtampą, nežino ar supainioja adresą, nežino vietovės, kur yra – ar mieste, ar kaime. Skambinantysis galvoja, kad operatorius jį mato. Tačiau BPC vietos nenustato, o mato, ką pateikia mobilaus ryšio tinklas“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė BPC vadovas Audrius Čiuplys.

BPC vadovai pristatė du efektyvesnius skambinančiojo buvimo vietos nustatymo būdus – patobulintą mobiliojo ryšio tinklo vietos nustatymo informaciją ir „AML Android“ telefono vietos nustatymo informaciją, kai skambinančiojo telefonas apie buvimo vietą BPC informuoja trumpąja SMS žinute.

Pavyzdžiui, jei anksčiau skambinančiojo buvimo zona pagal mobiliojo ryšio operatorių duomenis aprėpė šešių kilometrų spindulį, dabar jis sumažėjo iki 700 metrų.

„Ne panacėja, bet žingsnis į priekį“, – sakė BPC vadovo pavaduotojas Tadas Maroščikas.

Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriams pradėjus taikyti signalo sklidimo laike nustatymo metodą (Cell ID Timing Advance), Bendrajam pagalbos centrui imta teikti skambinančiojo vietos nustatymo duomenis, įvertinant ne tik bazinės stoties antenos aprėpties plotą, bet ir atstumą, kuriuo nuo bazinės stoties yra nutolęs skambinantis asmuo. Taip skambinančiojo buvimo zona sumažėja keliolika kartų.

Beveik tuo pat metu su keliais užsienio partneriais įgyvendinant tarptautinį projektą „HELP 112“, Bendrajame pagalbos centre įdiegta skambinančiojo vietos nustatymo sistema AML (Advanced Mobile Location). Remiantis šiuo metodu, išmanieji telefonai su „Android“ operacine sistema koduota SMS žinute patys siunčia BPC savo buvimo vietos nustatymo duomenis, kurie yra net iki 4000 kartų tikslesni negu Cell ID perduodami duomenys.

Remiantis Cell ID metodu, skambinančiojo asmens buvimo vieta nustatoma pagal jo telefono prisijungimą prie konkretaus mobiliojo ryšio bazės stoties (bokšto) ir jo antenos aprėpties plotą. Kuo didesnė bazinės stoties aprėpties teritorija, tuo didesnė vietos nustatymo paklaida.

Siekiant užtikrinti informacijos apie skambinančiojo asmens vietą didesnį tikslumą, pernai mobiliojo ryšio operatorių tinkluose buvo įdiegti pakeitimai, leidžiantys nustatyti skambinančiojo vietą pagal pagal radijo ryšio signalo sklidimo nuo bazinės stoties siųstuvo iki mobiliojo telefono ir signalo sugrįžimo atgal į siųstuvą laiką.

Paskambinus skubios pagalbos telefonu 112 išmaniuoju telefonu su „Android“ operacine sistema ir AML vietos nustatymo funkcija, telefonas automatiškai 20-čiai sekundžių aktyvina Globalios padėties nustatymo sistemos (GPS) ir belaidžio ryšio technologijos (Wi-Fi) imtuvus ir pagal GPS, Wi-Fi arba mobiliojo ryšio GSM/3G siųstuvų radijo signalus nusistato vietą ir jos koordinates koduota SMS žinute išsiunčia numeriu 112.

AML vietos informacijos tikslumas priklauso nuo GPS, Wi-Fi ar mobiliojo ryšio signalų, kuriuos gali aptikti išmanusis telefonas. GPS signalų perduodami duomenys yra tiksliausi, o Wi-Fi turi didžiausią paklaidą.

AML sistema leidžia nustatyti skambinančiojo vietą iki 4000 kartų tiksliau, nei Cell ID vietos nustatymo metodas.

Lietuva yra ketvirta valstybė Europos Sąjungoje, kurioje įdiegta AML vietos nustatymo funkcija. Pernai BPC sulaukė beveik 3 mln. skambučių.

Autorė: Ingrida Steniulienė

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA