Krepšinio sostinėje debiutavo filmas apie legendinį trenerį V. Garastą | Kas vyksta Kaune

Krepšinio sostinėje debiutavo filmas apie legendinį trenerį V. Garastą

R. Tenio nuotr.

Trečiadienį legendiniam krepšinio treneriui Vladui Garastui švenčiant 85 m. jubiliejų, Kaune jam įteikta neeilinė dovana – dokumentinio filmo – „Vladas Garastas. Komandos Tėvas“ premjera. 

Į renginį susirinko sporto pasaulio elitas, tarp jų žymiausias trenerio mokinys, geriausias visų laikų Lietuvos krepšininkas Arvydas Sabonis, krepšinio legenda Sergejus Jovaiša, žinomas krepšininkas ir treneris Rimas Kurtinaitis, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, Lietuvos krepšinio lygos prezidentas Remigijus Milašius ir kiti. Tarp svečių buvo galima išvysti ir nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės talismanu vadinamą masažuotoją Juozą Petkevičių, Kauno miesto merą Visvaldą Matijošaitį bei vicemerą Povilą Mačiulį.

Į „Forum Cinemas” vakare susirinko filmo kūrybinė grupė: autorius Stasys Petkus, scenarijaus autorė Gintarė Grikštaitė, operatorius Žilvinas Petkus, montažo režisierius Miroslavas Stankevičius.

Filme įamžintas trenerio gyvenimas, meilės istorija su būsima žmona Irena, kelias į šlovę, netrūko čia ir daugybės sporto atstovų liudijimų, taip pat prisiminimais apie V. Garastą filme dalinosi artimieji: žmona, vaikai, anūkai.

Sveikinimai nuo Prezidentės iki garsiausių auklėtinių

V. Garastą su 85-mečiu iš pat ryto pasveikino šalies vadovė. Jos teigimu, Lietuvos krepšinio kelias per Europą ir pasaulį garsinant šalies vardą neatsiejamas nuo V. Garasto – legendinio trenerio, įkvėpusio visą tautą didžiuotis savo valstybe ir tikėti pergalinga krepšinio ateitimi.

Prezidentės D. Grybauskaitės manymu, trenerio V. Garasto metai su „Žalgiriu“ ir Lietuvos vyrų rinktine įrašyti į šalies sporto istoriją. Atkūrus nepriklausomybę, pirmąkart Lietuvai iškovota 1992-ųjų olimpinė bronza tapo tolesnių skambių pergalių pradžia. Šalies vadovė padėkojo treneriui už viso gyvenimo nuopelnus Lietuvos krepšiniui.

Pristatytas filmas apie V.Garastą

Filmo premjeroje sveikinimus pradėjo A. Sabonis: „V. Garastas paliko didžiulį pėdsaką Lietuvos krepšinio istorijoje. Linkiu ir toliau likti sveikam, linksmam bei aktyviam. Treneri, su gimtadieniu!”

LTOK prezidentė D. Gudzinevičiūtė pastebėjo, kad V. Garastas įvertintas daugybe apdovanojimų: „Tai tikroji legenda, be kurios niekas neįsivaizdavo Lietuvos krepšinio. Turbūt nėra sporto apdovanojimo, kurio jūs nesate gavę.”

Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Edis Urbanavičius buvo lakoniškas: „Laikau ir laikysiu jus daugiau, nei treneriu, jūs geriausias visur, ir pedagogas, ir šeimos žmogus. Pavyzdys mums visiems”.

Scenarijaus autorė G. Grikštaitė atkreipė dėmesį į legendinio trenerio pedagoginį talentą: „Labai pavydžiu krepšininkams, jie trenerį vadino tėvu, tokio kito nebuvo. Sunku suvokti, kad su treneriu, kuris tave išgręžia kaip citriną – dar norėtųsi būti po varžybų ir treniruočių”.

Filmo autorius S. Petkus atskleidė, kas nepateko į filmą ir yra įdomiausia: „Nematysite V. Garasto dainuojančio, grojančio pianinu, gaminančio sprogmenis. Kito jubiliejaus proga pažadu apie jį dar vieną dokumentinį filmą, kuris greičiausiai vadinsis: „Vladas Garastas: sprogmenys”, – juokavo S. Petkus.

Pristatytas filmas apie V.Garastą

Premjeros metu – net trys garbingi apdovanojimai

Vakaro metu salėje sėdinčio V. Garasto laukė ne tik sveikinimai ir gėlės. Trečiadienio vakarą jam įteikti trys garbūs apdovanojimai: „Sporto garbės žvaigždė” už viso gyvenimo nuopelnus iš Kūno kultūros ir sporto departamento, LTOK apdovanojimas su olimpiniu užrašu „Citius, Altius, Fortius” bei aukščiausias Lietuvos krepšinio federacijos apdovanojimas – krepšinio lenta su užrašytais didžiausiais V. Garasto karjeros laimėjimais.

Plojo visa „Žalgirio arena”

Praeitą savaitę, vasario 2 d. jubiliatą sveikino pilnutėlė „Žalgirio” arenos salė, pertraukos metu tarp Kauno „Žalgirio” ir „Barcelona” rungtynių, per ilgąją pertrauką atsistoję jam plojo 12,4 tūkst. krepšinio sirgalių.

Tuomet „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas solinezantui padovanojo specialiai siūtą „Žalgirio“ švarką ir įteikė kalaviją, simbolizuojantį galingas pergales.

Sėkminga karjera

Auksiniai laikais laikomi 1985–1987 metai, kai V. Garastas su komanda triumfavo SSRS čempionatuose, laimėjo tarpkontinentinę V. Džonso taurę, jam reikia dėkoti už pirmą nepriklausomos Lietuvos rinktinės medalį 1992 m. Barselonos olimpinėse žaidynėse, taip pat už bronzą 1996 m. Atlantos olimpiadoje, sidabrą 1995 m. Europos čempionate.

Karjeroje 1979-1989 m. dirbo Kauno „Žalgirio“ vyr. treneriu, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyr. treneriu, dirbo Lietuvos krepšinio trenerių asociacijos prezidentu, o 2003–2011 m. buvo Lietuvos krepšinio federacijos prezidentu. Jos vairą perdavė savo geriausiam mokiniui – Arvydui Saboniui, kaip atviravo treneris: „Įkalbinėti tam A. Sabonį teko net pusę metų”.

V. Garastas mokė tokias krepšinio žvaigždes kaip Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Rimas Kurtinaitis, Sergejus Jovaiša, Valdemaras Chomičius, Artūras Karnišovas, Gintaras Einikis ir kt., trenerio darbą baigė būdamas 67-erių. Anot A. Sabonio, V. Garastas – geriausias visų laikų Lietuvos krepšinio treneris: „Tai komandos ir mūsų visų Tėvas. Žmogus, atvedęs Lietuvos krepšinį į pergalių kelią”, – filmo kvietime rašė A. Sabonis.

V. Garastas turi žmoną Ireną, sūnų Virgilijų ir dukrą Jolantą.

Filme dukra Jolanta prisiminė, kad tėvai buvę itin užimti: „Tėvų niekada nebūdavo namuose, grįždavome namo iš mokyklos ir rasdavome raštelį duryse: „Raktas po kilimėliu”, – pasakojo pašnekovė.

Legendinis treneris filme atviravo: „Treneriu tada pradedi tikėti, kai ateina pergalės.” Šią tiesą jis patvirtino savo pavyzdžiu.

Pristatytas filmas apie V.Garastą

V. Garastas įvertino filmą

Legendinis treneris po filmo dėkojo jo kūrėjams. Atviravo, vos žinojęs, kad apie jį kurs filmą – buvęs labai nustebintas: „O ką čia apie mane kurti?”, – atsakęs, esą ir taip daug krepšininkų, kitų garbių žmonių pilna.

Patikinta, kad medžiagos archyve turima pakankamai – apie 300 valandų įrašų, visgi, galiausiai pamatęs rezultatą, legenda neslėpė džiaugsmo: „Ačiū kūrybinei grupei”, – dėkojo V. Garastas ir nusistebėjo: „Keista, kaip taip greit prabėgo laikas ir man jau 85-eri”. Jis neslėpė, kad apie iškilmes net negalvojo, filmas esą bus puikus atsiminimas vaikams ir anūkams.

Žinoma, treneris dėkojo ir įsimintiniausiai karjeroje, dešimtmetį treniruotai komandai – Kauno „Žalgiriui”: „Negaliu užmiršti žaidėjų, su kuriais nuėjau šį kelią, labiausiai dėkoju pirmai komandai, kurią sutikau 1979 m. Atvykus į Kauną ši komanda buvo 11-oje vietoje. Mums pavyko grąžinti pozicijas, po kurio laiko užėmėme antrą vietą. Dėkoju šiai komandai, atstačiusiai Lietuvos krepšinio prestižą, taip pat neįmanoma pamiršti šimtmečio žmogaus Arvydo Sabonio: buvo aišku, kad Lietuvos krepšinio padangėje nušvito žvaigždė”, – kalbėjo V. Garastas.

Jo teigimu, idealių trenerių pasaulyje nėra, o šis darbas – itin sunkus: „Trenerio gyvenimas – ištisas mokymasis, turi išmanyti fiziologiją, psichologiją, anatomiją, treniruočių sistemą ir kt. Turi nebijoti nuolat rizikuoti ir būti besąlygiškai drąsus, būti atsakingas, diplomatiškas. Galiu patikinti, tai pats baisiausias darbas”, – atviravo V. Garastas ir atkreipė dėmesį, kad dabar treneriai nelabai gerbiami: „Tik kiek pabuvo – ir lauk! Tai žeidžia”, – komentavo jis.

Dabartiniam „Žalgirio” treneriui jis turi patarimą: „Linkiu nurimti, įdomu, koks Šarūno Jasikevičiaus kraujospūdis?”, – pusiau rimtai, pusiau juokaudamas klausė V. Garastas.

Sau ir kitiems jis linkėjo sveikatos bei sportuoti, tam, jo manymu, geriausiai tinka plaukimas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA