Gal pažįstate: ieškomi nuotraukos herojai, užfiksuoti 1989-aisiais Kaune | Kas vyksta Kaune

Gal pažįstate: ieškomi nuotraukos herojai, užfiksuoti 1989-aisiais Kaune

A. Sadecko nuotr.

Kaunietis fotografas Antanas Sadeckas 1989 m. Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje užfiksavo atėjusius būrelį vaikų, kuriuos dabar tikisi surasti.

Fotografas skelbia tuometinių keturių vaikų, kuriems dabar jau daugiau kaip 30 metų, paiešką. Jis nori sužinoti kuo tapo jaunieji piliečiai, kur jie gyvena, ar neišsibarstė po pasaulį? Kam paskyrė gyvenimą, ar sukūrė šeimas ir vaikus auklėja taip pat patriotiškai, kokie tadaise buvo patys?..

Nuotrauka net pateko į jo rašytą knygą apie lemtingas dienas šalies istorijoje, Laisvės siekį. Tiksli fotografijos darymo data nežinoma, spėjama, kad tai galėjo būti 1989 m. vasario 16-osios minėjimas.

Pašnekovas atviras: yra daugybė klausimų, į kuriuos fotografas nori rasti atsakymus, o labiausiai – nori pamatyti herojus gyvai, tad vasario 15 d. 14 val. Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje (Laisvės al. 57) rengia atvirą istorijos pamoką: „Lietuviais esame mes gimę!“ ir joje tikisi išvysti nuotraukos herojus. Fotografas nori sužinoti, kaip dabar Vasario 16-ąją švenčia iš nuotraukos viltingai žvelgiantys vaikai.

„Lietuvoje 1988-1990 m. vyko mitingai už Nepriklausomybę, Kaune jie vyko prie Karo muziejaus, Dainų slėnyje ir kt. Nuotraukoje matomas vaizdas buvo eilinis mitingas prie Karo muziejaus. Prisimenu, tame renginyje ieškojau gerų kadrų ir radęs iškart užfiksavau. Tai daug sakanti nuotrauka, todėl ją įdėjau į autobiografinę knygą „Mano keliai nekeliai”, mat gerai atspindi Atgimimo laikus. Tada šie žmonės buvo pypliai, bet ką veikia jau suaugę, šiandien? Ši nuotrauka man ypatinga, padėkite surasti herojus!”, – prašo A. Sadeckas.

Vyras pasakojo ir pats buvęs aktyvus tų įvykių dalyvis, dalyvavo Baltijos kelio akcijoje, 1989 m. organizavo ir išvyko į pirmą Sibiro ekspediciją, tremties vietas. Tais pat metais rugpjūčio 23 d. Baltijos kelio akcijos metu viršuje skrido ir gėles mėtė 7 lėktuvai, viename iš jų buvo ir A. Sadeckas. „Tai mūsų istorija, priminti per mažai, reikia joje dalyvauti. Aktyviai dalyvauti valstybės statybos procese reikia jau kitu laikotarpiu, gyvenant laisvėje”, – teigė A. Sadeckas.

Kauniečiai, galbūt atpažįstate šioje nuotraukoje save ar savo draugus? Galbūt žinote, kas šioje nuotraukoje užfiksuoti vaikai ir ką jie veikia šiandien?

Ką nors žinantiems skambinti telefonu (8 37) 22 23 57 arba rašyti el. paštu monika.straupyte@kaunas.mvb.lt

Portalas „Kas vyksta Kaune” informuos, ar minėti herojai apsilankė vasario 15-osios susitikime Kaune.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA