Kauno policija su atsakingomis institucijomis ieško sprendimų dėl smurto artimoje aplinkoje | Kas vyksta Kaune

Kauno policija su atsakingomis institucijomis ieško sprendimų dėl smurto artimoje aplinkoje

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pirmadienį Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Kauno apskr. VPK) vadovybė į susitikimą pakvietė atsakingų institucijų atstovus, kurie tiesiogiai susiduria, fiksuoja ir tiria smurto artimoje aplinkoje atvejus. Didžiausias dėmesys buvo skirtas pagrindinei šių dienų aktualijai – smurtui artimoje aplinkoje.

„Mūsų institucijas apipynė neigiamos tendencijos, tam tikri nesusipratimai. Tačiau kaip bebūtų, tikslas visų išlieka tas pats – dirbti kartu. Matome, kad reikia tam tikrų sprendimų. Darbuojamės seniai, natūralu, kad susiduriam su problemom, ypač kai po darbo valandų reikia priimti sprendimus. Bendrai galime kylančius sunkumus įsivardinti, įsivertinti ir ieškoti sprendimo būdų“, – susitikimą pradėjo Kauno apskr. VPK viršininkas Darius Žukauskas.

Susirinkusiems buvo trumpai pristatytas Kauno apskr. VPK Kriminalinės policijos nusikalstamų veikų registravimo skyrius, kuris ištisą parą reaguoja į įvykius ir, natūralu, susiduria su smurto artimoje aplinkoje atvejais. Padalinio viršininkė Audra Giedraitienė informavo, kad vien šį savaitgalį Kauno mieste ir rajone fiksuoti 3 smurto atvejai, kuomet nukentėjo mažamečiai asmenys. „Visais atvejais šį savaitgalį mūsų pareigūnai skambino nurodytais vaikų teises ginančių tarnybų telefonais, bendravo ir kartu dirbo. Pavyko konstruktyviai bendradarbiauti“, – savaitgalio situaciją pristatė viršininkė.

„Šiandien tikriausiai vienas pagrindinių klausimų – budėjimo grafikai darbo dienomis nuo 17 val. iki 8.00 val. ryto ir savaitgaliais. Turim apsibrėžti, ką daryti skubiais atvejais – svarbu sprendimas dėl vaiko likimo gyvenamojoje aplinkoje, gyvenamųjų sąlygų įvertinimo, įvertinimo, ar gali vaikas likti toje šeimoje (kur smurtaujama, vartojamas alkoholis)“, – toliau dėstė Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros vyriausioji prokurorė N. Urbonavičienė.

Kauno rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja J. Dabašinskienė informavo, kad kol kas Kauno rajone budėjimo grafikai po darbo valandų ir savaitgaliais nesudaryti. Tačiau ji pabrėžė, kad visada pati esa pasirengusi kiek reikia padėti ir atvykti, nors kartais tai nėra patogu, nes Kauno rajone dažnai teritorijos nuo miesto nutolę ne vieną dešimtį kilometrų. „Visų pirma reikia užtikrinti darbo ne darbo metu teisėtumą, kad informaciją būtų galima panaudoti ikiteisminiame tyrime. Kiek žinau, ministerija sprendžia šį klausimą, todėl laukiame žinių. Įstatymai išties mus apriboja, o ir priklausome savivaldybei, ne ministerijai“, – akcentavo ji.

Kauno apskr. VPK viršininkas D. Žukauskas inicijavo, kad Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybėje būtų svarstomas klausimas dėl galimybės sudaryti Vaiko teisių apsaugos skyrių darbuotojų budėjimo grafikus darbo dienomis nuo 17 val. iki 8 val. ryto ir savaitgaliais bei numatyti atsakingus asmenis, kuriuos būtų galima kviesti į įvykius dėl smurto, nukentėjus vaikui.

Susitikime dalyvavusi Kauno miesto mero patarėja I. Segalovičienė patikino, kad dar šią savaitę planuojama priimti sprendimą dėl budėjimo grafikų Kauno mieste, padėsiantį visoms tarnyboms toliau sklandžiai dirbti. Savo ruožtu Kauno apskr. VPK viršininkas D. Žukauskas patikino, kad po darbo valandų ar savaitgaliais vaiko teisių apsaugos darbuotojams susidūrus su atvažiavimo į įvykio vietą problema, pareigūnai padės atvykti, jei reikės atsiveš ir parveš, kad techninės kliūtys netrukdytų sklandžiam visų darbui. „Jei matome, kad reikalinga, galime pasirašyti ir daugiašalę bendradarbiavimo sutartį, kad visada būtų atstovaujami vaikų interesai. Galbūt verta pasvarstyti, kad esant poreikiui, Kauno miesto ir Kauno rajono specialistai pavaduotų vieni kitus“, – pasiūlė jis.

Susirinkusieji aptarė ir nepilnamečių pasišalinimo iš namų ar globos įstaigų problematiką, kuomet nedelsiant pradedami ikiteisminiai tyrimai dėl paieškos, siunčiamos tam pajėgos. Visi dalyvavę komisariatų vadovai trumpai pristatė jų prižiūrimose teritorijose vyraujančias tendencijas. Bendrai nutarta, kad visais tokiais atvejais, nors informacija lig šiol buvo pasiekiama greitai, ir toliau taip informuoti vaikų teisių apsaugos specialistus apie tokius atvejus, kad būtų galima su nepilnamečiais dirbti prevenciškai. Kauno apskr. VPK Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos skyrius viršininkė Joana Gudelytė trumpai pristatė iki šiol kartu su kitomis institucijomis vykdytas bendras veiklas – reidus, kurių metu lankomasi ir tikrinama socialinės rizikos šeimos. Ji pabrėžė, kad bendru visų sutarimu ir toliau šios priemonės bus vykdomos pilna apimtimi.

Susitikimo temai pakrypus apie psichologų, turinčių ne tik atitinkamą patirtį, bet ir kvalifikaciją dirbti su vaikais, vykdyti jų apklausas, stygių, susirinkime dalyvavusi Kauno apygardos teismo psichologė K. Savickaitė tik paantrino, kad problema išties jaučiama. „Neužtenka turėti kvalifikaciją konsultuoti nepilnamečius ir mažamečius. Reikalingos tikrai specifinės žinios, tiek teisinės, tiek psichologijos srities, kad būtų įvykdyta produktyvi apklausa ir ne pakenktume, o padėtume nepilnamečiui ar mažamečiui“, – teigė ji. Ji taip pat žadėjo, kad, suderinusi su Kauno apygardos teismo pirmininku, ji galėtų atvykti padėti spręsti problemas ir užtikrinti vaiko saugumą.

„Jau visai netrukus, nuo vasario 21 d. Kauno apygardos prokuratūra organizuoja keturių pusdienių kompleksinius mokymus psichologams Kauno regione, kuriuos ves savo srities profesionalai, skirtus įgyti reikiamų kompetencijų, norint dalyvauti, padėti vykdyti nepilnamečių ir mažamečių apklausas. Kviečiame registruotis el. paštu daiva.brudniene@prokuraturos.lt ir Kauno bei Kauno rajono psichologus, turinčius ne mažesnę nei 4-5 metų darbo patirtį“, – susitikimo pabaigoje kolegų pasidalinti informacija prašė prokuratūros atstovės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA