Po vaiko nužudymo Kėdainiuose – Kalėjimų departamentas pradėjo tyrimą | Kas vyksta Kaune

Po vaiko nužudymo Kėdainiuose – Kalėjimų departamentas pradėjo tyrimą

BNS 2017/02/04 09:12
DELFI nuotr.

Kalėjimų departamentas atlieka tyrimą dėl Kėdainių probacijos specialistų, kurių priežiūroje buvo vaiko nužudymu įtariamas Gediminas Kontenis.

Teisingumo ministerija savo ruožtu nusprendė laikinai neskirti Šiaulių tardymo izoliatoriaus vadovu konkursą į šias pareigas laimėjusio Kauno apygardos probacijos tarnybos vadovo Sauliaus Rajunčiaus, nes jam pavaldus yra Kėdainių probacijos skyrius.

„Jis (tyrimas) jau pradėtas pirmadienį, sudaryta komisija. Vertinamas ir šis konkretus atvejis – ar visi veiksmai buvo pakankami. Pavesta įvertinti ir kompleksiškai, kaip pas mus žiūrima į teisės aktus, ar jų pakanka. Kaip dirbo – vienas dalykas, o kitas dalykas, ar tikrai pakankama sistema, ar visur darome tai, ką galėtume padaryti geriausiai dirbdami su už smurtą nuteistais asmenimis“, – BNS sakė Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė.

G.Kontenio priežiūros byla iš Kėdainių probacijos skyriaus atvežta į Kalėjimų departamentą ir šiuo metu tikrinama.

Pasak Ž.Mikėnaitės, Lietuvoje veikiančių penkių probacijos tarnybų vadovams nurodyta per mėnesį patikrinti visas bylas, patiems įvertinti, ar nėra klaidų, kurias galima vertinti, kaip teisės aktų pažeidimus.

G.Kontenis anksčiau buvo nuteistas už disponavimą narkotikais. 2015 metų kovą jis išėjo į laisvę ir netrukus vėl pateko į teisėsaugos akiratį – per vieną naktį suniokojo septynis automobilius, vėliau moteriai sulaužė nosį ir sugadino jos automobilį, rudenį išdaužė parduotuvės langą.

Už keturias nusikalstamas veikas – viešosios tvarkos pažeidimą ir nesunkų sveikatos sutrikdymą – jau anksčiau teistą asmenį Kėdainių rajono apylinkės teismas birželio 2 dieną nuteisė vienų metų ir dešimties mėnesių laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant dvejiem metams. Lygtinai nuteisti asmenys yra prižiūrimi probacijos tarnybos specialistų.

Kėdainių rajono apylinkės teismo atstovas spaudai Aistis Jonaitis BNS sakė, kad nuosprendžiu G.Kontenis buvo įpareigotas neišvykti iš gyvenamosios vietos rajono ribų, kol atidėtas bausmės vykdymas. Jis taip pat įpareigotas tęsti darbą arba registruotis Darbo biržoje.

Per bausmės atidėjimo laikotarpį jis turėjo atlyginti 963 eurų žalą penkiems nukentėjusiems.

„Bausmės vykdymas buvo atidėtas atsižvelgus į aplinkybių visumą – nusikaltimai nebuvo priskirti prie sunkių, bylos nagrinėjimo metu buvo įsidarbinęs, darbdavys jį charakterizavo teigiamai, kaltinamasis turėjo nuolatinę gyvenamąją vietą. Teismas sprendė, kad kaltinamasis bandė integruotis į visuomenę ir keisti gyvenimo būdą. Teismas manė, kad tokiu būdu žala bus atlyginta greičiau“, – BNS sakė A.Jonaitis.

Nuosprendžio nei prokuratūra, nei G.Kontenis neskundė.

Kauno apygardos probacijos tarnybai šiuo metu vadovaujantis S.Rajunčius BNS nekomentavo nei dėl jam pavaldaus probacijos skyriaus darbo, nei skyrimo į Šiaulių tardymo izoliatoriaus vadovus, teigdamas, kad viską sprendžia Teisingumo ministerija. Jis tai pat nekomentavo, ar toliau sieks paskyrimo į Šiaulių tardymo izoliatoriaus vadovo postą.

„Paskyrimo procedūra yra sustabdyta. Jis tą konkursą yra laimėjęs. Kadangi jo vadovaujamoje probacijos tarnybos teritorijoje įvyko tragiškas įvykis, iki aplinkybių išsiaiškinimo procedūra nebus atlikta“, – BNS sakė Teisingumo ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus vyriausioji specialistė Rimantė Gaičevskytė.

Dėl probacijos specialistų veiksmų tyrimas buvo atliekamas ir 2015 metais, kai Kelmės rajone, Kražiuose, į probacijos registrą įtrauktas Rimanto Bekintis nužudė keturias moteris. Nuteistojo priežiūrą organizavusios Šiaulių probacijos pareigūnės susilaukė tarnybinių nuobaudų.

Tuomet tarnybinį probacijos pareigūnų patikrinimą atlikusi komisija nustatė, kad už probuotojų kontrolę atsakingi Šiaulių apygardos probacijos tarnybos darbuotojai galėjo užtikrinti efektyvesnį darbo organizavimą. Šiaulių apygardos probacijos skyriaus viršininkei ir šio skyriaus vyresniajai inspektorei siūlyta skirti papeikimą ir pastabą.

Tyrimu nenustatyta, kad Šiaulių apygardos probacijos tarnybos pareigūnai būtų pažeidę ar aplaidžiai žiūrėję į Probacijos nuostatas, tačiau konstatuota, kad prabuojamojo kontrolė galėjo būti organizuota efektyviau.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA